Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Další kvalitní produkt mistra pohádek Vorlíčka. Nejvíce mě dostávaly triky kameramana Novotného. Co se týká děje, ten by mohl být i dnes aktuální, kdo také neměl touhu být nesmrtelný? Pokud by naši tři vodníci nebyli poskoky pana Wassermanna, asi by si života užívali dodnes. Pochybuju, že by se ještě natočil film s obdobnou tématikou a přitáhl by diváky k obrazovkám stejně jako kdysi. Holt staré zlaté časy... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po velmi dlouhé době jsem se zase podíval na čacký boj českých vodníků za právo žít v domě s hodně vlhkým sklepem. Teprve dnes mi došlo, že šlo vlastně o odbojovou skupinu řízenou imperialistickým Západem, která neváhala sáhnout na život nejednomu soudruhovi. Tvůrci to sice dovedně maskovali rádoby uvědomělými ideologickými odkazy, ale dnes jsem je konečně odhalil. Ale teď vážně- nebyla to ani zdaleka jedna z nejvtipnějších československých komedií, ale pořád mě baví a rozhodně jsem se nenudil. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Dnes tenhle styl komedií není schopen spíchnout ani sám Vorlíček. V době, kdy byl ve formě, se ukazoval jako režisér s vytříbeným režijním stylem, citem pro správné podání gagu a dokonale uměl pracovat s herci. Krásně naivně vzhledem k dnešním nárokům publika se jeví i po letech poměrně působivá triková stránka filmu. Občas film působí jako nějaký lapač, který chytá a do popředí staví především ukázkově absurdní situace, a tak se pro diváka, toužícího vidět něco "normálního", stává až nestravitelnou komedií, ale tvůrci naštěstí z toho jako nějakým zázrakem umí vyplout zase na hladinu. A jako poctiví vodníci zůstanou suší. 80% ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Když není tlačenka, tak bude Růženka! :) A z vodníka je člověk. Opět další bláznivá komedie pana Vorlíčka a opět na vysoké úrovni, Míla Myslíková ve své zřejmě životní roli nepříjemné megery, skvělý Menšík, nádherná Trejtnarová - tito tři hrají opravdu nadprůměrně. Naopak nepřesvědčil mě zde výkon Jaromíra Hanzlíka, v hlavní roli bych si představil někoho dravějšího a ne tak mdlého - třeba si mohl roli prohodit se zde výborným Jiřím Hrzánem, který tu hrál pouze malou roličku vodníka. Šafránková a Kopecký podávají své standardní výkony, oba však mají na svém kontě lepší role. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Byl pod vodou 38 minut bez kyslíku, to je velmi obětavý soudruh!" "Konec vodníků v Čechách" je komedie natolik jeblá, že k ní snad scénář psali tvůrci japonských televizních soutěží. Hon na dušičky (a zvláště na jednu konkrétní úřednickou svini) za účelem zachování přiměřeně vlhkého a plesnivého domácího zázemí je v první polovině záležitostí velmi zábavnou, ale bohužel se to v poslední třetině jaksi zvrhne do skorotrapna. Filmu jsem se bezmála čtvrt století důsledně vyhýbala v domnění, že jde o hovadinku čistě pro dětské publikum, ale o víkendu jsem byla vyvedena z omylu - je v tom spousta záseků i pro dospělá dítka. Věčná škoda, že zpoza mlhy husté tak, až by se dala krájet, nepodpořil české vodnictvo ještě Rákosníček, jistě by s Libuškou stvořili krásná hastrmaňata. 70% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Pred domov Vodičkových potrebovali podľa scenára trávnik, ktorý mal kosiť Zdeněk Řehoř (Alois), ale ulica bola v skutočnosti celá vydláždená. Rekvizitári preto museli nakopať hrubú vrstvu zeminy aj z trávou a rozložiť po ulici, ktorú následne niekoľko dní zalievali, aby nezvädla a vyzerala prirodzene. (Raccoon.city)
  • Bolo ťažké, aby filmári dosiahli toho, aby živý kapor stál vo vodorovnej polohe a ešte sa aj pohyboval. Vyriešili to tak, že zatĺkli do zeme dva veľké tesárske klince, ktoré sa zahákli za žiabre kapra, ktorý sa mohol v tejto polohe aj pohybovať. (Raccoon.city)
  • V záběru v márnici, když má Mrázek (Václav Štercl) převézt „tu paní z Dejvic a utopeného právníka“, je zřetelně vidět stín mikrofonu, včetně pohybu. (gug)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama