Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ta noha nejde vyndat z boty.....tak ji přišijeme i s ní. A nehrozí infekce? Když si umyjeme ruce, nemůže se nám nic stát.... České komedie 60. a 70.let, které páchali páni Vorlíček, Macourek a Lipský, byly často prošpikovány až naturalistickým černým humorem. Hromadný masakr ve Čtyřech vraždách / včetně volantu v zádech a míčku nadnášeného gejzírem krve/, useklá ruka+hlava+bombou roztrhaná I.Janžurová v Pane, vy jste vdova, hromadná vzájemná vražda včetně čela zapíchnutého v zádech a evakuace-tedy vyhození pracovních jednotek do vzduchu - v Tajemství hradu v Karpatech či prosté sežrání masožravou kytkou v Adéle....prostě ty báječné komedie se vždy nějak zvrhly a Konec vodníků v Čechách není výjimkou. I po letech stále baví, možná i proto, že současné komedie jsou spíše k pláči...,,Kde máte šaty?" ,,On mi je ukrad!" ,,Mně je ukradli v márnici!" ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tuhle kultovní českou psychokomedii jsem viděl v jednom kuse až dobrých 44 let po jejím vzniku. Je zcela zřejmé, že i tehdy se nitrožilně přijímaly kvalitní látky. Úvod byl těžká nuda, ale od určitého okamžiku to přeci jen dostalo ten správný šmrnc. Navíc občas vzduchem létaly moc pěkné hlášky. V čele byla určitě ultimátní balící hláška: "V potoce jako dva pstruzi, nebo v bahně..?". Kultovní je i operace v nemocnici, při které jsem se po delší době od srdce zasmál. Přesto je ve snímku spousta pasáží, které jsou jednoduše řečeno o hovně a zcela zbytečné. Proto hodnotím celkově pouze tak nějak nadprůměrně. ()

Reklama

klima777 

všechny recenze uživatele

2,5*, protože vodníci v Čechách prohráli na celé čáře a ještě se zlehka socialisticky radovali. Ovšem v době normalizace to byl jeden z pohádkově-nepohádkových úletů, které osvěžily, ovšem daly též zapomenout (je to dobře nebo špatně?) a v podstatě funguje i dnes. Vorlíček s Macourkem mají na kontě mnohem lepší filmy (a také pár horších). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vorlíček musel mať svojho času v hlave také obrovské množstvo nápadov, že ledva stíhal natáčať. Je dobré, že to všetko postíhal, pretože sa my, česi a slováci nikdy nebudeme (na rozdiel od trebárs suchých Nemcov alebo Rakúšanov) nikdy na vianoce nudiť. Stačí iba púšťať dokolečka Vorlíčkove filmy. Je zbytočné niečo písať k deji, všetci to poznáme a nežije snáď jediný človek, ktorému by sa táto komédia, spoločne s ďalšími Vorlíčkovými klenotmi, nepáčila. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mráčka som už videl viackrát, ale pre pokoj v duši som si ho pred konečným hodnotením a komentárom pustil ešte raz. Žiadne prekvapenie. Napriek silnému hereckému obsadeniu a vtipnému námetu mám z filmu rovnaký pocit, aký som opísal u Homolku a Tobolku, teda víťazstvo cenzorov a normalizátorov nad tvorcami. Vtipu pomenej, ideológia nielen v celkovom vyznení, ale aj vo viacerých scénach. Zasmial som sa po toľkých zhliadnutiach vlastne iba raz, keď pri prišívaní odkosenej nohy sa sestra obávala infekcie a doktor ju ubezpečil, že keď si po operácii poriadne umyjú ruky, tak im nič nehrozí. Priemerný film s vynikajúcim ohlasom. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Hodně scén se z důvodů vetší autenticity točilo za „normálního provozu“, a to i scény, kdy se na ulici Dr. Mráček (Jaromír Hanzlík) mění v rybu. Po letech Jaromír Hanzlík přiznal, že se strašlivě styděl, když si představoval, jak ho potká syn a řekne mu: „Aha, tak takhle si tatínku vyděláváš na živobytí...“ (sator)
  • Když useknou vodníkovi nohu, hned v následujícím záběru je vidět, že kose úplně chybí kovové ostří - je tam pouze násada. (ludva10)
  • Jaromír Hanzlík (Jindřich Mráček) řekl, že mu z různých pachů bývá špatně a v márnici měl co dělat, aby se nepozvracel. Režisér hercovu historku komentoval s tím, že se mýlí, protože scéna se nenatáčela ani v márnici ani na prosektuře, ale v místnosti, která jim byla ústavem přidělena a byla až pod střechou - zatímco prosektura je tradičně v suterénu nemocnice. (sator)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno