Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

mortak 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že ideologie socialismu a kapitalismu jela po stejných kolejích. Zatímco v Americe krásné mimozemšťanky objevovaly dokonalost kapitalistické společnosti, v socialismu netouží mladé vodnice po ničem jiném, než se začlenit do dělnického ráje. Nutno uznat, že Vorliček dokázal v rámci žánru zůstat vkusný i vtipný, což se Američanům nikdy moc nedařilo, ale spíš bych si dal komedii o tom, jak se socialistický bytový referent stal raději vodníkem, než aby si vychutnával dary normalizace. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po velmi dlouhé době jsem se zase podíval na čacký boj českých vodníků za právo žít v domě s hodně vlhkým sklepem. Teprve dnes mi došlo, že šlo vlastně o odbojovou skupinu řízenou imperialistickým Západem, která neváhala sáhnout na život nejednomu soudruhovi. Tvůrci to sice dovedně maskovali rádoby uvědomělými ideologickými odkazy, ale dnes jsem je konečně odhalil. Ale teď vážně- nebyla to ani zdaleka jedna z nejvtipnějších československých komedií, ale pořád mě baví a rozhodně jsem se nenudil. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Když není tlačenka, tak bude Růženka! :) A z vodníka je člověk. Opět další bláznivá komedie pana Vorlíčka a opět na vysoké úrovni, Míla Myslíková ve své zřejmě životní roli nepříjemné megery, skvělý Menšík, nádherná Trejtnarová - tito tři hrají opravdu nadprůměrně. Naopak nepřesvědčil mě zde výkon Jaromíra Hanzlíka, v hlavní roli bych si představil někoho dravějšího a ne tak mdlého - třeba si mohl roli prohodit se zde výborným Jiřím Hrzánem, který tu hrál pouze malou roličku vodníka. Šafránková a Kopecký podávají své standardní výkony, oba však mají na svém kontě lepší role. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Starou vodnickou rodinu Wassermanových i s jejich sloužícími čeká nepříjemná práce - z jejich vlhkého domu poblíž Vltavy (tedy naprosto ideálního pro vodnické živobytí) mají být přestěhováni do panelákového suchého bytu. A to přece nemohou dopustit - a tak je potřeba ze zbavit bytového referenta, doktora Mráčka - a to hezky po vodnicku. Ale nikdo netuší, že jedna z nich, mladá Jana se do pohledného doktora zamiluje ... Jeden z nejtypičtějších českých filmů osmdesátých let - snad není člověka, který by jej neviděl. Velmi originální příběh o konci vodnického života v Čechách doplňuje výborné herecké obsazení (Libuše Šafránková, František Filipovský, Vladimír Menšík, Miloš Kopecký, Jaromír Hanzlík, Stella Zázvorková a další) a na svoji dobu (a skoro bych řekl i na dnešní dobu) naprosto úžasné filmové triky... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento pozoruhodný výtvor mi do rozprávkového zaradenia vôbec nesedí. Je tu len myšlienka, že nesmrteľnosť vôbec nie je viac ako láska, ale to je len doplnok čohosi iného. O to viac sa mi film páčil ako komédia, ktorej myšlienky a spracovanie (na svoj vek) vôbec nezostarli a stále je to veľmi nadčasové. Kto z nás by sa nechcel premeniť na kapra :). 80%.. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Aby sa nafúkol sifón pod umývadlom, do ktorého vošiel pán Wassermann (Miloš Kopecký), bola použitá na strieborno natretá duša z futbalovej lopty. Miloš Kopecký doň vchádza dekoráciou vrchného rámu umývadla a následne sa šmykľavkou zvezie mimo záber. (Raccoon.city)
  • Ve scéně, kdy vlézá do umyvadla Wassermann (Miloš Kopecký), říká: „Ty kufry za mnou pošlete jako Mitgepäck.“ Jedná se o německé slovo a znamená spoluzavazadlo. (sator)
  • Ke konci filmu, když se Matylda (Míla Myslíková) přemění z moučníku zpět na Matyldu, vezme malý plastový tácek, který má ale jiný vzor, než když ho pak odhodí a chytne ho Bertík (František Filipovský). (Pavel-IV)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama