Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která by tuze moc chtěla být výpravná, ale chudý vizuál a naprosto tuctová až nudná režie jí to neumožňují. A cosi budeme nalhávat, on ani scénář či herci ve výsledku nestojí ani za tu pomyslnou zlámanou grešli. Na brzké víkendové pohádkové dopoledne je to ovšem takřka ideální pohádka, není totiž nijak nesnesitelná. Prostě je jen zcela zbytečná. ()

Mr.Nigga 

všechny recenze uživatele

Ne všechny filmy mohou být dobré, ne všechny pohádky mohou být krásné. Relativně nudný a suchý Král Sokolů není dobrý, není ani krásný nebo zajímavý. Přesto ale neurazí a jako "pozadí" pro jinou činnost (odzdobování stromku, uklízení, surfování po internetu) je vynikající právě tím, že nemusíte dávat pozor a vůbec to nevadí. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Výpravné pohádky - to je přesně to, co slováci umí. A není divu. Mají k tomu ideální podmínky. Tatry, divolé lesy, příroda, vodopády. Horší je to s pohádkovostí jako takovou. Tohle je spíš dobrodružný, možná historický příběh, který má ale s pohádkou jen pramálo společného. Je to výpravné, je to dobrodružná podívaná, ale celý příběh přes své nesporné dramatické zauzlování mi prostě nějak k srdci nepřirostl. Možná chybí jedna, dvě vyloženě pohádkové postavy, kdo ví. Mimochodem, oficiální text distributora není tak docela pravdivý. Otec není udupán koňmi, ale roztrhán vlky. Musím nicméně konstatovat, že mě ty výpravné velkolepé dobrodružství slováků baví. Hlavně pro tu krásnou krajinu. Ale ruku na srdce, k oblíbeným tento velký výpravný film v Česku asi patřit nebude. My jsme zvyklí na jinačí. ()

Anduril 

všechny recenze uživatele

Rozprávka s pekným námetom a potencionálom (Taký náš pán zverov). Ani jedno však nebolo využité na 100%. Herecké výkony iba priemerné, príbeh zdĺhavý... Keby som ju nepozeral s dobrou partiou, tak by som sa asi riadne nudil. Bavili ma však zábery na peknú prírodu a hlášky hlavného hrdinu. Podľa mňa na hlavného hrdinu z rozprávky bol riadne drzý a nevďačný. Mladých baviť určite nebude... Jednu hviezdu dávam ako bonus za našu, stredoeurópsku réžiu a obsadenie. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velká středoevropská (úplně se mi chce napsat vysegrádská) koprodukce je ukázkovou promarněnou příležitostí a nenaplněním vysokých ambicí, které tento projekt jistě ve stádiu zrodu měl. Celkem slušná literární předloha, velmi renovovaný režisér, vysoký rozpočet, herecké hvězdy...a výsledkem je sterilní a fádní pohádka, která za srdce tedy skutečně nechytne... Režie silně kulhá, příběh je plný klišé, herci jsou tak nevýrazní (nostalgicky vzpomínám na éru Menšíkovy nezkrotné vitality či třeba nonšalantního Sovákova kralování...). A nejotřesnějším faktorem je ten příšerný dabing skoro poloviny všech postav... Smutné pokoukání... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Na koprodukcii filmu sa podieľali Česká televize Praha, z Poľská spoločnosť OKO FILM STUDIO Warszawa, francúzska spoločnosť Jeck Film Paris a nemecká spoločnosť sFs Schwarzwald – Film Bad Wildbad. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Letecké zábery pre film zabezpečovala firma AIR - TRANSPORT EUROPE. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Vhodnú čriedu koní sa podarilo nájsť až v Odoríne vzdialenom 200 km. 40 koní nemali filmári kde ustajniť, tak boli týždeň v ohrade a poľovníci ich museli strážiť, lebo sa tam potuloval medveď. Vyplatilo sa - zábery bežiacich koní patria vo filme k tým najpôsobivejším. (krasomama)

Reklama

Reklama