foto

Marta Sládečková

  • nar. 27.1.1958 (62 let)
    Trenčín, Slovensko, Československo

Biografie

Slovenská herečka Marta Sládečková se narodila 27. ledna 1958 v Trenčíně, Československo. Narodila se ve stejný den jako skladatel Mozart. Po maturitě na gymnáziu plánovala studium chemie, ale spolužák Roman Polák ji nasměroval na uměleckou dráhu. Ona sama chtěla být v mládí kosmetičkou ve vlastním kosmetickém studiu. Osud chtěl zřejmě jinak, když vystudovala divadelní fakultu VŠMU v Bratislavě, obor herectví.

Svoji kariéru zahájila v Divadle SNP v Martině, kde ztvárnila mnoho rozličných postav (žena v Životě člověka, Aksjuša ve hře Les, Hermie ve Snu noci svatojánské). Další domovskou scénou jí bylo divadlo Andreja Bagara v Nitře (za postavu Lavínie byla oceněna cenou J. Borodáča), od roku 1993 zakotvila v Divadle Astorka Korzo´90 v Bratislavě (Portia-Kupec benátský, Jelena Andrejevna-Strýček Váňa). Hostovala např. na Nové scéně nebo ve Studiu L+S.

V televizi byla k vidění v řadě slovenských inscenací, celovečerních filmů i seriálů, kromě jiných ve snímcích POMOCNÍK (1982), HODY (1987), OBYČAJNÝ ŠPÁS (1989), ANJEL MILOSRDENSTVA (1994). Postavu Marty Sladké, jejíž jméno si vymyslela sama, si zahrála dvakrát. Poprvé v průlomovém slovenském sitcomu URAGÁN (2001) a podruhé v komediálním seriálu SUSEDIA (2006). Čeští diváci si na ni pamatují např. z filmu DVA LIDI V ZOO (1989), televizního seriálu KONEC VELKÝCH PRÁZDNIN (1994), filmu PŘÍBĚHY OBYČEJNÉHO ŠÍLENSTVÍ (2005) nebo populárního seriálu ČT VYPRÁVĚJ (2009).

Sympatická Marta s věčným úsměvem na rtech je stále plná pozitivní energie. Jejím splněným hereckým snem i hereckým partnerem je kolega Milan Lasica. Nerada natáčí nahé nebo sexuální scény a scény na vodě, ze které má respekt. Zúčastnila se druhé série taneční soutěže Let´s dance s tanečníkem Jurajom Fáberom. I když vypadla v pátém kole se sambou, naučila se valčík a získala novou zkušenost. Mezi oblíbené barvy patří bílá a černá, film Deník Bridget Jones a Kurva hoši Guten Tag. Život si neumí představit bez mobilu, má jich rovnou tři. Osobní citát: „Nie som fatalistka, na osud sa nijako zvlášť nekoncentrujem. Ale je pravda, že si myslím, že všetko je tak, ako má byť, alebo že nič nie je náhoda. Táto viera je príjemná aj v tom, že sa na ňu môže člověk občas vyhovoriť.“

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2020 Horná Dolná v karanténe (TV film)
2010 Vyprávěj - ohlédnutí (TV film)
2005 Příběhy obyčejného šílenství
2000 Chaos (TV film)
Král sokolů
Slečna Dušehojivá (TV film)
1998 Ja nič neviem (TV film)
Priateľstvá padajúceho lístia (TV film)
1997 Len treba chcieť
Nech hodí kameňom (TV film)
Tábor padlých žien
1996 Normálny cvok (TV film)
1995 Albert, Albert (TV film)
1994 Dvaja muži pod posteľou (TV film)
Macoška (TV film)
Zo života dona Juana (TV film)
1993 Anděl milosrdenství
Pozemský nepokoj
Vera (TV film)
1992 Klinec (TV film)
Lákavé stredisko rýchleho vytriezvenia (TV film)
Pokus (TV film)
Rozprávky z Hollywoodu (TV film)
Slečna z Maxima (TV film)
Starec a cár (TV film)
Veľkonočný sen
Zrkadlo (TV film)
1991 Dobrodinec (TV film)
Trpký voz nádeje (TV film)
Škvrny na slnku (TV film)
1990 Fuente ovejuna (TV film)
Čarovné kresadlo (TV film)
1989 Dva lidi v ZOO
Obyčajný špás
Počkaj ma v parku (TV film)
Prebudenie (TV film)
Turandot (TV film)
Zlodarov les (TV film)
Zlý záber (TV film)
Čarodejníci (TV film)
1988 Ako sa kráľ vecí nahneval (TV film)
Dunajské rozprávky (TV film)
Omyl doktora Moresiniho (TV film)
Prípad poručíka Seeborna (TV film)
Umývanie hláv (TV film)
Vaša vec, pán komisár (TV film)
Veľká rošáda (TV film)
Čierne diery (TV film)
Štek
Žolík (TV film)
1987 Hody
Muž a gavalier (TV film)
Noc pred Kračúnom (TV film)
Pekelná dlažba (TV film)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
V poslednej chvíli (TV film)
1986 A čo ja, miláčik? (TV film)
Biela voči oblohe (TV film)
Poľovačka na otca (TV film)
Vec svedomia (TV film)
1985 Návrat (TV film)
Snopy z piesku (TV film)
Tu musíš žiť (TV film)
1984 Ako premôcť vodníka (TV film)
Kde vtáci nespievajú (TV film)
Pozvanie do kraja Dobšinského povestí (TV film)
Tridsaťtisícový odkaz (TV film)
1983 Kozubovci (TV film)
Letný strom radosti
Zlatá rybka (TV film)
1982 Najkrajší kvet (TV film)
Obyčajný príbeh (TV film)
Veľké šťastie (TV film)
1981 A čo láska? (TV film)
Hlavolam pre Mocninu (TV film)
Pomocník
Stretnutie v Tatrách (TV film)
Vták nociar
1980 Hrdina na titulnú stranu (TV film)
1979 Šimon a Veronika (TV film)
Žiadne veľké slová (TV film)

TV seriály

2020 Horná Dolná (TV seriál)
Vlasy (S11E05)
Noha (S11E04)
Pomsta je sladká (S11E03)
další epizody (5)
Susedia (TV seriál)
Policajná akadémia II. (S08E05)
Halászlé (S08E04)
Policajná akadémia I. (S08E03)
další epizody (5)
2019 Autoškola (TV seriál)
Tunel (E01)
Horná Dolná (TV seriál)
Márovačka (S10E13)
Zmiznutí (S10E12)
„Zakopalipsa“ (S10E11)
další epizody (28)
Susedia (TV seriál)
Vianoce (S07E15)
Ágostonove „krštiny“ (S07E14)
Stará láska nehrdzavie (S07E13)
další epizody (29)
2018 Inspektor Max (TV seriál)
Trpké vítězství (E07)
Horná Dolná (TV seriál)
Asistentka (S08E07)
Kakaovník (S08E06)
Poistná udalosť (S08E04)
další epizody (5)
Susedia (TV seriál)
Mikuláš (S05E14)
Rozchod (S05E13)
Kde je dieťa? (S05E12)
další epizody (31)
2015 Horná Dolná (TV seriál)
Tour de... (S02E05)
Nákaza (S02E04)
Svadba (S02E03)
další epizody (13)
Kukučka (TV seriál)
Všechny moje lásky (TV seriál)
Trable s tchyní (E20)
Nevěra (E19)
2013 Zlodeji detí (TV seriál)
Obvinenie (E02)
Únos (E01)
Škoda lásky (TV seriál)
Družička (S01E09)
Vyprávěj (TV seriál)
Něco končí, jiné začíná (S05E22)
Tsunami (S05E20)
Cesta domů (S05E19)
další epizody (8)
2012 Vyprávěj (TV seriál)
Mikulášova Hilda (S06E04)
Annonce (S04E11)
17. listopad 1989 (S04E07)
další epizody (7)
2011 Vyprávěj (TV seriál)
Akce Zet (S03E08)
Dovolená (S03E02)
Na rozcestí (S03E01)
2010 Nesmrtelní (TV seriál)
Kontrola (E06)
Vyprávěj (TV seriál)
Neštěstí (S02E07)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
Velká očekávání (S01E08)
Svatba (S01E03)
Je to ten pravý? (S01E02)
další epizody (4)
2008 Panelák (TV seriál)
Priateľky (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
1996 Konec velkých prázdnin (TV seriál)
Ztráty a nálezy (E06)
Naděje umírá poslední (E05)
Neúnosné břemeno svobody (E04)
další epizody (6)
1989 Chlapec a pes (TV seriál)
Škola detektívky (TV seriál)
Smrť baróna Gandaru (E05)
Prípad Oscara Brodskiho (E03)
Dobrodružstvo so šiestimi Napoleónmi (E02)
další epizody (4)
1988 Posledný drak (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Kamenné labute (E05)
Chlap v dome (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)

Dokumentární

1993 Silvestrovský operetný koncert (koncert)

Divadelní záznam

1998 Ujo Váňa (divadelní záznam)
1997 Macocha (divadelní záznam)
1993 Divadelná pieseň (divadelní záznam)
1986 Sen svätojánskej noci (divadelní záznam)
1985 Medzivojnový muž (divadelní záznam)
1984 Starší syn (divadelní záznam)
1983 Barbari (divadelní záznam)
1982 Les (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2020 U vás doma (TV pořad)
2016 Deň otvorených dverí 2016 (TV pořad)
Tvoja tvár znie povedome (TV pořad)
2015 Šťastné a veselé Vianoce s Markízou (TV pořad)
2013 Milujem Slovensko (TV pořad)
2012 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
2011 Kto hovorí pravdu? (TV pořad)
2009 Bez servítky (TV pořad)
Tajomstvo mojej kuchyne (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
Zmenáreň (TV pořad)
ČR : SR Test národa 2007 (TV pořad)
Člověče, nezlob se (TV pořad)
2006 Hurikán (TV pořad)
1988 Revue jedného herca: Nemajte nám to za zlé (TV pořad)
1987 Pozvanie do Topoľčian (TV pořad)

Fanoušci tvůrce