Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Strašně zdlouhavé tempo a nezajímavý děj dělají z Krále sokolů úmornou podívanou. Proč Václav Vorlíček na stará kolena natočil tady tohle? Po pokračování Saxany je tohle jeho nejhorší pohádka a sama o sobě je vůbec tou nejnudnější, jelikož v Saxaně se aspoň něco dělo. [7142. hodnocení, 143. komentář, 58%] ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Král Sokolů je vcelku zajímavý historický příběh. Není to pohádka - kdyby nebylo lehce nadpřirozených schopností hlavního hrdiny v komunikaci se zvířaty, šlo by o příběh z obvyklé naivní verze středověkého světa (krom toho, že Juraj Kukura je reálný v tom, že není všechno osobně řešící král, ale panovník spoléhající se na soudce a podobné osoby). Nevěřil jsem, že je to dlouhé jen 94 minut, tempo vyprávění a odvíjení příběhu je zoufalé. Pokud nejste aktivní sokolník nebo přímo Sokol, najdete si skoro vždy v TV lepší zábavu. 60% - a je smutné, že proti "následující" Saxáně 2 je to veledílo... ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli je to vlastně pohádka... Jediné pohádkové je tu to, že hlavní postava nejspíše umí mluvit se zvířaty, ale ani to není vyloženě prokázáno. Jak je tu už zmiňováno, tak příběh je hodně rozvláčný, a po většinu filmu se vlastně nic neděje. Záběry na krásnou krajinu tady nedokážou vyhradit dějovou prázdnotu. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Netuctová pohádka podle nápaditého scénáře s krásnými exteriéry a solidními hereckými výkony (nejen lidí, ale i zvířat). Na rozdíl od mnoha podobných pohádek je tu hodně akce (a ne přiblblé), celý příběh má logickou stavbu a hlavně duši. Povedly se i kostýmy. Poznámka pro ty, kteří se podíleli na české verzi: v češtině opravdu neříkáme ZMIZNI a ZMIZNITE!. ale zmiz a zmizte! ()

Anduril 

všechny recenze uživatele

Rozprávka s pekným námetom a potencionálom (Taký náš pán zverov). Ani jedno však nebolo využité na 100%. Herecké výkony iba priemerné, príbeh zdĺhavý... Keby som ju nepozeral s dobrou partiou, tak by som sa asi riadne nudil. Bavili ma však zábery na peknú prírodu a hlášky hlavného hrdinu. Podľa mňa na hlavného hrdinu z rozprávky bol riadne drzý a nevďačný. Mladých baviť určite nebude... Jednu hviezdu dávam ako bonus za našu, stredoeurópsku réžiu a obsadenie. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Braňovi Holíčkovi sa veľmi páčila scéna s bahnom, lebo použili zmes rašeliny a teplej vody. Keď zistil, že je v nej príjemnejšie ako vonku, nemohli ho z nej dostať. (krasomama)
  • Film zaznamenal obrovský úspech na Medzinárodnom filmovom festivale pre deti a mládež v Kolumbii (Špeciálna cena poroty). Premietali ho v pôvodnom znení so synchrónnym prekladom do španielčiny v podaní 15 kolumbijských hercov. Pre veľkú popularitu si publikum vynútilo ešte ďalšie projekcie. (krasomama)
  • Na koprodukcii filmu sa podieľali Česká televize Praha, z Poľská spoločnosť OKO FILM STUDIO Warszawa, francúzska spoločnosť Jeck Film Paris a nemecká spoločnosť sFs Schwarzwald – Film Bad Wildbad. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama