Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svůj poslední film zasvětil Otakar Vávra událostem provázejícím výbuch první světové války. Odehrává se v reprezentativních mocenských centrech, na panovnických dvorech ve Vídni, Berlíně i Moskvě. Souběžně rozvíjí osud českého archiváře, jenž se zaplete se srbským protirakouským odbojem. Ačkoli film je koncipován jako pečlivá dobová rekonstrukce, převažuje ve výsledku plochá ilustrace. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Těšil jsem se na svou osobní premiéru tohoto filmu, ale byl jsem docela zklamán. Musím se přidat k názorům, že se jedná o poměrně nudný film, který si prostě ukousl příliš velké sousto (pokusy o sledování předválečného vývoje ve 3 monarchiích, RU, Německu a Rusku) a nedokázal se s tím vypořádat. Zdá se, jako by se Otakar Vávra pokoušel napodobit jeden ze svých majstrštyků Dny zrady, avšak nepodařilo se mu se k tomu ani přiblížit. Nemohu být ani nadšen z hereckých výkonů, byť se ve filmu objevuje široká plejáda našich nejlepších herců, ovšem jejich role jim nedávají prakticky žádný prostor k tomu, aby něco předvedli. 3 hvězdy dávám za povedenou výpravu a za pokus o film z tohoto období, období konce "belle epoque" a nástupu reality 20. tého století.

Související novinky

Otakar Vávra: 1911 - 2011

Otakar Vávra: 1911 - 2011

16.09.2011

Ve věku 100 let zemřel včera nejstarší žijící český režisér Otakar Vávra. Režisér před nedávnem podstoupil operaci zlomeniny krčku, kterou si přivodil krátce po jarních oslavách svého významného… (více)

Reklama

Reklama