Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Za mě je tenhle film důkazem, že i ty neobyčejnější příběhy můžou být mnohem silnější, než nějaká megafilmová slátanina se srdcervoucím proslovem na závěr, kde dobro jasně zvítězí. Ne, život není černobílý a důkazem je příběh v tomto snímku. Není vrchol filmařiny, ale tvůrci práci odvedli víc než dobře a člověk celý děj pohltí. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Velice hezké a skromné melodrama, které místo konečnosti smrti vypráví o kontinuitě života samotného. A to skrze sympatické postavy, které postupně odkrývají archeologický objev z dob středověké Anglie. Samozřejmě to ale celé není pouze o jakési analýze jednotlivých vykopávek (však na to máme normální dokumenty, ne?), ale i o vztazích mezi jednotlivými charaktery, které po většinu doby působí uvěřitelně a podmanivě. Film je tak díky tomu vcelku jednoduchou, ale zároveň velice emocionální podívanou, která si nehraje na něco, čím není. Nekáže, nepoučuje. A přesně to je na tom super. Celé to doplňuje slušná komorní atmosféra a hlavně parádní herecké výkony, které mi připomněly, že Britové zkrátka umí dělat filmy. Jen tomu musí člověk dát chvíli času. Než to řádně nabere grády, může to pár těch desítek minut trvat. Ale ve výsledku by divák neměl litovat. Svým stylem to vlastně trochu připomíná Pýchu a předsudek, kdyby ho natočil Terrence Malick. Zatím slušný kandidát na Oscara za rok 2021. (Tyvole, to už jsme zas za půlkou roku?) Průměrné 4* ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Tenhle film v současné době patří nejspíš k nejsledovanějším v mé filmové sociální skupině, tak jsem neodolal a musel jsem ho vidět taky a rozhodně nelituju, protože podobné malé lidské filmy se silnými příběhy docela můžu. Ani to není film přímo o archeolozích, ale o "vykopávkařích", jak si asi tihle nadšenci spíš říkají ;-)). Především je to pocta lidem, kteří se o něco zasloužili a bez nich by to nešlo, ale přitom se o nich nikde moc nemluví a slávu si přivlastní jiní. Ke konci to mírně sklouzává k sentimentalitě, ale zase tak moc mi to nevadilo a k tomu filmu to sedí, takže nemám důvod ho nedoporučit dále. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] - motto na závěr: v této práci nejde o minulost, ale o budoucnost, aby příští generace věděly, odkud pocházejí a aby věděly, co je pojí s předky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Archeológ sa v roku 1938-9 púšťa do historicky dôležitého výkopu Sutton Hoo, ktorý je miestom dvoch včasnostredovekých cintorínov, ktoré pochádzajú zo 6. až 7. storočia, hlavnou korisťou je helma Rædwalda z Východného Anglicka. Filmu chýba a dynamika. Chápem, že kopať sa nedá rýchlejšie no predsa, životopisný film by mohol mať aj väčšie tempo. Takže ak čakáte niečo strhujúce, nedočkáte sa, ale ak máte radi romantické vsuvky, tak niečo sa tu vyskytne. Ja môžem pochváliť len veľmi dobrú prácu kamerou a peknú hudbu v prechodových pasážach. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Možná by mě to bavilo, kdybych byl Indiana Jones, ale takhle mě to nudilo, ostatně jako většina anglických filmů, kde mají starší oblečení ehm kostýmy. Ženský tam furt bulej, chlapi kecaj, všichni se hrabou v hlíně. Jediný za co dávám ty dvě hvězdy za dějovou linii kolem Edith Pretty, ale i tak si myslím, že ten film až moc nadhodnocuji. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Natáčet se začalo v říjnu 2019 v Shacklefordu, Surrey a částečně i v blízkosti Sutton Hoo v Suffolku, kde skutečný Basil Brown (Ralph Fiennes) učinil svůj objev. (J.F.B.)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama