Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak se děvče z farmy, Esther Blodgett (Janet Gaynor), rozhodne vydat do Hollywoodu za velkou filmovou kariérou. Krátce po jejím příjezdu se na ni pousměje štěstí, když se jako obsluha na jedné párty seznamuje s hereckou hvězdou Normanem Mainem (Fredric March). Alkoholik Maine, chycený do soukolí filmového průmyslu, dopomůže sice mladé Ester, kterou si záhy bere za manželku, k filmové kariéře, jeho vlastní kariéra ale nenávratně upadá. Zatímco Estheřina hvězda pod uměleckým jménem Vicki Lester stoupá strmě vzhůru, utápí se její manžel v alkoholu, a je jasné, že tohle nemůže dobře dopadnout. (KarKulA)

(více)

Recenze (13)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Prvotné spracovanie známeho hitu "Zrodila sa hviezda", ktoré neponúka veľmi nič, čo by diváka zaujalo, a v zásade ponúka veľmi jednoduchý a dosť za vlasy pritiahnutý príbeh. Ani som nevedel, že už v tých rokoch sa točili nejaké farebné filmy, ale očividne áno a na tú dobu to vyšlo celkom fajn. Dnes to už ale určite neobstojí a zub času si jednoducho nevyberá. Len šedý priemer. 50 % ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Není to ani vtipné a dynamické jako Zpívání v dešti, ani intenzivně dramatické jako Vše o Evě nebo Ztracený víkend . Je to někde zcela uprostřed, v bezpečném a strašlivě nezajímavém a nudném mainstreamovém středu, který sice nedělá nic zásadně špatně, ale má tendenci unudit k smrti. 4/10 ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Kterak se mladá dívka stane filmovou hvězdou v Hollywoodu. Ale ne úplně svým přičiněním. Přes prvotní odmítání a vůbec nepřízni osudu se tak stane až za přímluvy jistého muže, kterého okouzlila. Snímek z druhé poloviny třicátých let tak letmo ukazuje, jak to v Hollywoodu chodilo. Nákladný barevný snímek vyznívá ohromnou svěžestí za tónu lehkého humoru a zásaditosti. Jedná se tedy o snímek spíše zábavného charakteru, a to i přes poukazování na nejrůznější neduhy celebrit. Především na alkoholismus. Máme tak možnost vidět lesk a kouzlo oné, dalo by se říct mytické, hollywoodské éry. Příběh je sice přímočarý, čímž se drží hlavní dějové problematiky a jde stále k věci, avšak není opomenuto ani melodrama, jako ozvláštnění daného stavu věci. Samozřejmě že si tvůrci s historií kapánek pohráli, ale komu by to vadilo. Úspěch u diváků i kritiků potvrzený cenami jen potvrdil potenciál tohoto filmového díla. Z dnešního pohledu tedy ceněný klasický film o cestě za svým snem, který se stal inspirací pro další tvůrce a dočkal se i několika předělávek. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Příběh, zejména jeho prostředek, je neskutečně roztahaný a musím se přiznat, že jsem měla chvílema co dělat, abych u něj vůbec udržela pozornost. Další věcí je jeho neskonalá naivita a to zejména ve vykreslení Esther a její kariéry (i když některé momenty ze života hvězd 30l. jsou docela trefně vyobrazené). Obecně je problémem celková povrchnost vykreslení postav a Hollywoodských poměrů. 3* ale nakonec dávám za docela hezký závěr, solidní Gaynor a opravdu vynikajícího "alkoholického" Marche. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelných 84 let a mě to sedlo, což mě velmi příjemně překvapilo. Prvních 30 minut jsem sice musel přetrpět, ale jak se rozjela ta romance, začal tento originál získávat body. Janet Gaynor byla kouzelná a i když je zde na dnešní dobu už mnoho vtipných záležitostí, to neopakovatelné kouzlo tehdejšího Hollywoodu na mě jednoduše sáhlo, i když je určitě dost přibarvené. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Lana Turner v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Keď v marci 1938 obdržali Robert Carson a William Wellman (taktiež režisér filmu) cenu Akadémie za najlepší pôvodný námet, naklonil sa údajne druhý menovaný k (producentovi) Selznickovi a preniesol: "Mal by si ju dostať ty - napísal si toho viac než ja." (classic)
  • Tvorcovia sa pri koncepcii postavy inšpirovali osudmi niekoľkých hollywoodskych hercov vrátane Johna Barrymorea, Johna Gilberta a behom nakrúcania zosnulého Johna Bowersa. (classic)

Reklama

Reklama