Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najvýznamnejších filmov mojej mladosti. Videl som ho v jedenástich rokoch a keď som si ho zopakoval nedávno, mal som pocit, že všetky jeho scény si výborne pamätám. Gregory Peck bol právom vyhlásený za najväčšieho chlapáka amerického filmu a do Jean Simmons som bol v tých jedenástich asi týždeň platonicky zaľúbený. Veľká zem je klasicky vystavaný western, ktorý je ale trochu viac svojou civilnejšou atmosférou a vďaka hrdinovi, z ktorého sa kovboj iba má stať (môžete sa s ním viac stotožniť), prístupnejší širším masám. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální a nádherný western. Od začátku až do konce je to jedna velká nádhera, která ve svém žánru moc konkurencí nemá. William Wyler nám ukázal opět jeden ze svých skvostů a přesvědčil nás, že na co sáhl, to se povedlo. Taktéž velice potěší herecké obsazení. Charismatický Gregory Peck je v roli Jima McKaye, muže, který se vyhýbá rvačkám a střílení a přesto je statečnější něž kdo jiný zahrál naprosto znamenitě, Jean Simmonsová a Caroll Bakerová se na role krásných a silných žen opravdu hodí a Charlton Heston si svoji roli tvrdého předáka Stevea taktéž náležitě užil. Ke konci jsem mu nejvíce držel palce. Burl Ives (zasloužený Oscar) a Charles Bickford podali výtečně role dvou odvěkých rivalů, dvou drsných a statečných mužů, kteří na konci stojí proti sobě v souboji, který rozhodne o všech postavách, které se zde objevují. "Velká země" je velkolepý a neskutečně jímavý a příjemný western. Čistý průstřel mého srdce a jeden z nejkrásnějších dárků, které může westernový fanoušek dostat. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Najväčšou chybou je, že tam málo Charltona Hestona. Film veľký svojou formou, obsadením, dĺžkou aj dopadom. Proste veľkofilm, ktorý mohol vzniknúť jedine v zlatej ére Hollywoodu. Prekvapivá je hlavne takmer úplná absencia akcie, čo však naplno vynahrádza nádherná atmosféra, nejednoznačnosť postáv a občasná hra s ich vývojom ( "Čo sme si dokázali? " ). Márne spomínam či som okrem Leonoviek, 7 statočných a Unforgiven videl lepší western P.S. záberovanie počas súboja Peck vs.Heston ma zrazilo do kolien a mimochodom vyvolalo spomienku na jeden nedávny blockbuster ( Interstellar žmurk, žmurk :) ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Velikost tohoto filmu mi (i přes jeho název) tak trochu uniká. Mám to s ním zhruba stejně jako s Casablankou. Zatímco někteří se těmito snímky opájejí, já je považuji za záležitosti, jaké bohatě stačí vidět jednou. Přesto jsem Velkou zemi viděl dvakrát, i když se přiznám, že teď podruhé už ne celou. Před čtvrt stoletím na mě ale působila zhruba stejně jako dnes : Příliš učesaná, příliš vymydlená, příliš se snažící kultivovaně podat Divoký západ těm, kterým nevoní jeho prašná respektive zablácená primitivnost, pudovost a živočišnost. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Co do propracovanosti vizuálu se klasické hollywoodské westerny těžko můžou poměřovat např. s vyvrcholením Leoneho Dolarové trilogie nebo se solitérním Tenkrát na Západě (tedy s hybridním spaghetti western westernem), ale přesto jsou mi ve všech směrech neskole milejší. Oceňuji na nich především tu ryzí "americkost", tedy pravost, pevnost a hlavně filmovost, která zdaleka není tak banální, jak by se mohlo zdát. A právě Wylerův malebný opus je této "americkosti" nezkaleným destilátem na třetí, nutno podotknout, že příjemně rozvratným v podrývání mytologie amerického snu i nečekaně chytrým ve své práci s kosmopolitní dualitou a tření z něj vyplývajícího. Nejpřesněji jej vystihuje příměr: nejpamětihodnější epický western a Velký film v pravém smyslu slova. Jako správný paján na krajinu Divokého západu je Velká země nasnímána v úchvatných uměleckých panoramatech a celcích, které nedávají prostor zjemňujícím detailům, je ozdobena skvělým mnohovrstevnatým příběhem, svěžím scénářem a vyváženou kolekcí do detailů vykreslených charakterů, takřka až velkoplošnou učebnicí lidské povahy. Zvláště mi pak zaimponovala Peckova postava příkladného, v jádru skromného a morálně bezúhonného jedince, ze které přímo sálá charakterová nezdolnost a síla. Nu, a pak je tu samozřejmě Morossova nádherná a živočišná heroicko-patetická (nejde o urážku!) hudba, která ve své kategorii patří rovnou k těm nejlepším a nejbohatším kompozicím, ne-li na samotnou špici. Způsob jakým rytmizuje obraz a vdechuje život pravé, nespoutané krajině Západu i konfliktům, které netečně sleduje, to je čirá magie, před kterou nezbývá než tiše žasnout. Potrženo, sečteno: Jeden z Filmů, pro které mi buší mé kvazi-cinefilské srdíčko. Klasika každým coulem! ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • Film bol natočený anamorfickým procesom zvaným Technirama, spolu so systémom Technicolor. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama