foto

Nicholas Turturro

  • nar. 29.1.1962 (57 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nicholas Turturro je americký a televizní herec, který proslul především díky roli v televizním seriálu Policie New York, kde ztvárnil detektiva Jamese Martineze.

Jeho jméno určitě samo o sobě napoví, že se jedná o jakéhosi příbuzného Johna Turturra. Je to tak, Nicholas je jeho mladší bratr a je dokonce bratranec herečky Aidy Turturro. Nicholas se narodil v New Yorku, přesněji v Brooklynu. Jeho matka, Katherine Florenc, byla amatérská jazzová zpěvačka a přestože se narodila již v USA, měla italské kořeny a jeho otec, Nicholas Turturro, Sr., byl tesař a obuvník, jenž emigroval z Itálie, když mu bylo pouhopouhých šest let. Nutno dodat, že jeho otec se stal kdysi námořním důstojníkem a bojoval na Den D.

Nick navštěvoval různé katolické školy a poté absolvoval dva roky na divadelní škole Adelphi University, kterou musel ale přerušit, aby si mohl vzít Jami Biunno (se kterou se stejně po nějaké době rozvedl), aby společně vychovávali jejich dítě.

V roce 1983 byl zaměstnán jako vrátný v St. Moritz v New Yorku. Toužil stát se hercem a teprve se škrábal na filmovou dráhu, ale už tehdy jako vrátný bytového domu, se osobně znal se zpěvákem Billy Joelem, který si pravidelně vodil dámské návštěvy a Nicholas mu je neváhal všechny osobně zhodnotit pomocí posunků a zdvižených prstů. Christie Brinkley, dnes ex-manželka Billyho, dostala tehdy od Nicholase nejvyšší hodnocení. Přesně všech deset prstů, a to hned dvakrát.

Poté se mu konečně podařilo, díky bratru Johnovi, získat malou roličku ve filmu Jednej správně (1989). Spike Lee se o něj ihned začal trochu více zajímat a obsadil jej nakonec do Mý lepší blues (1990), kde Nick se svým bratrem Johnem ztvárnili sourozence židovského původu a spoluvlastníky klubu. Oba se nakonec objevili ještě ve filmu Horečka džungle (1991) a Nick, tentokrát bez Johna, ještě ve snímku Malcolm X (1992). Odtrhl se a začal sám za sebe, a to hned filmem Federal Hill (1994) a Vyděrači (1997). Poté přišla konečně lepší a serióznější role v seriálu Policie New York, kde se dokázal udržet po sedm sezón.

Dnes je ovšem Nicholas už celkem známým a výrazným hercem, a to dokonce takovým, že dostal nominaci na cenu EMMY za ztvárnění detektiva Martineze v Policie New York a ačkoli se objevuje především jen jako součást větších projektů jako Právo a pořádek a Zóna soumraku, nutno říci, že jeho herecké kvality sahají mnohem dál, a tak se mohl objevit i ve vedlejších rolích hned vedle Adama Sandlera, jako např. v komedii Když si Chuck bral Larryho (2007).

Nick je podle všeho obstojný herec, kterého dozajista i v budoucnu čekají nějaké ty role a roličky. A kdoví, snad možná i ty větší a náročnější, na které by rozhodně, díky svému talentu, mohl mít.

Ian "Welington" Dichter

Herecká filmografie

Filmy

2019 Dear Frank
2018 BlacKkKlansman
Honor Up
2017 A Chance in the World
Las Vegas Vietnam: The Movie
Liga spravedlivých: Temno
The Eyes
2016 Tormenta
2015 Policajt ze sámošky 2
Subterranea
2012 Nick the Doorman (TV film)
Profesor v ringu
Super Cyklón
VysokáSexyBlond (TV film)
2011 Bucky Larson: Zrozen být hvězdou
Ošetřovatel
2010 Gangsteři
Shoot the Hero
2009 Street Boss
The Deported
2008 První neděle
Remembering Phil
Sonny Liston: Těžká váha
2007 Když si Chuck bral Larryho
McBride: Vždy věrný (TV film)
Mladý Indiana Jones: Tajemství blues
2006 Nebezpečná samota (TV film)
World Trade Center
2005 Three Wise Guys (TV film)
Trestná lavice
2004 Hillside Strangler, The
The Hollow
2002 Biz, The
Blázinec pondělní noci (TV film)
Machr - zpověď univerzitního bookmakera (TV film)
Výzva
2001 Honička
Přestávka: Škola mimo provoz
2000 Hellraiser: Inferno
1999 Žoldák 2 (TV film)
1998 Svědek proti mafii (TV film)
1997 Temné spiknutí
Vyděrači
1995 In the Line of Duty: Hunt for Justice (TV film)
Pád letu 174 (TV film)
1994 Cosmic Slop (TV film)
Federal Hill
Men Lie
Pátrání po Jednookém Jimovi
1992 Mac
Malcolm X
1991 Dead and Alive: The Race for Gus Farace (TV film)
Horečka džungle
1990 Muži bez respektu
Mý lepší blues
1989 Jednej správně

TV seriály

2018 I Feel Bad (TV seriál)
We're Not Fun Anymore (E11)
I'm Not Sentimental (E07)
The Family Business (TV seriál)
2017 Doubt (TV seriál)
I'm In If You Are (E11)
Kevin si počká (TV seriál)
Kevin Goes Nuts (S02E03)
2016 Jedna noc (TV seriál)
Subtle Beast (E02)
The Crossroads of History (TV seriál)
2015 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Prokletí (S06E10)
2014 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Partneři (S05E01)
2013 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Město, které nikdy nespí (S04E02)
This Way Out (S03E23)
The Bitter End (S03E22)
další epizody (5)
2012 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Secrets and Lies (S03E09)
Scorched Earth (S03E04)
Family Business (S03E01)
další epizody (8)
Ve službách FBI (TV seriál)
Kompromitující situace (S04E07)
2011 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Thanksgiving (S02E08)
Black and Blue (S02E06)
A Night on the Town (S02E05)
další epizody (17)
2010 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Re-Do (S01E09)
Chinatown (S01E08)
Brothers (S01E07)
další epizody (9)
2009 Status: Nežádoucí (TV seriál)
Odvážný šéf (S03E04)
2008 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Jsme jedné krve (S09E04)
2007 Dva z Queensu (TV seriál)
Single Spaced (S09E11)
2004 Třetí hlídka (TV seriál)
No More, Forever (S05E15)
Blessed and Bewildered (S05E14)
Sleeping Dogs Lie (S05E13)
2003 Třetí hlídka (TV seriál)
A Ticket Grows in Brooklyn (S05E09)
2002 Zóna soumraku (TV seriál)
1993 Policie New York (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
Právo a pořádek (TV seriál)
Blood Is Thicker... (S02E14)

Dokumentární

2014 Shawn Michaels: Mr Wrestlemania - a.z.
2002 Inside 'NYPD Blue': A Decade on the Job (TV film)

TV pořady

2003 ABC's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 WrestleMania XI (TV pořad)
1994 The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2012 Nick the Doorman (TV film)
2001 Bless Me Father

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 The Deported

Producentská filmografie

Filmy

2009 The Deported

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace