Reklama

Reklama

Televizním seriál o ztrátě paměti způsobené dramatickými událostmi na sklonku druhé světové války. V sanatoriu doktora Nowaka žije od konce války jakýsi Erich, jenž si nepamatuje události, které předcházely jeho zranění… Tento příběh se tak, jak ho hrajeme, nikdy nestal. Pokud by vám přesto něco připomínal, hledejte souvislost v sobě a v době, kdy se udál. V dramatickém seriálu z roku 1970 o muži, jemuž byla po dvaceti letech operací vrácena paměť a v jehož vzpomínkách ožívají události z konce 2. světové války, si hlavní roli zahrál vynikající herec Václav Voska... (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Stylová záležitost. V rámci domácí seriálové produkce tvoří Rozsudek obzvlášť pozoruhodnou odchylku, už tím, že jeho děj se odehrává částečně v rakouském prostředí. Forma a způsob natáčení potom odpovídají moderním dobovým trendům, které lze sledovat především ve francouzské kinematografii, a příběh navíc velmi dobře kombinuje žánry, čímž se stává také divácky atraktivním. Sem tam se sice objeví nějaký ten kiks nebo nevychytaný detail, ale jako celek funguje seriál bez problémů a dokonce se mu daří držet napětí až do posledního výstřelu. Obsazení hlavní role vynikajícím Václavem Voskou se rozhodně neminulo účinkem: ukazuje totiž tohoto výjimečného umělce v jiné, neobvyklé poloze. Jeho Jakub Rahn, tak trochu "bondovská" postava bývalého partyzána a nyní člověka odnikud, je vyhraněnou celistvou psychologickou studií muže, který touží po jediném – po absolutní spravedlnosti. Navzdory době i okolnostem, které jeho cíl poněkud komplikují. Absence tohoto mistrovského díla v širším diváckém povědomí je jen stěží vysvětlitelná; zdařilejší pokus o akční seriál bychom tehdy sotva našli. Na české poměry věc nevídaná. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Podkladom pre šesťdielny seriál bol román Jaroslava Šikla a Josefa Šilhavého „Já, Jakub Rahn“. Ide o dramatický seriál rozvíjajúci sa po vojne, ale jeho korene siahajú do obdobia 2. svetovej vojny, kedy Jakub Rahn bol ústredím odoslaný do Beskýd k partizánskemu oddielu, kde mal odhaliť a potrestať zradcov z radov partizánov. Túto úlohu nesplnil, nakoľko až po 20 rokoch sa prebral v rakúskom sanatóriu, kde mu urobili operáciu mozgu, čím sa mu vrátila pamäť. A tu mu došlo že nesplnil úlohu, ktorú dostal. Tak aj keď od vojny ubehlo 25 rokov vybral sa vykonať spravodlivosť na ľuďoch, ktorí v dobe vojny zradili a zavinili smrť mnoho ľudí. Ide o vynikajúci seriál, ktorý sa nevyhol určitému ideologickému zafarbeniu, ale to predsa patrilo k tejto dobe. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zbytečně prodlužovaný děj, zápletka by vydala na výborný film, seriál byl zbytečný. Tvářit se, že v těch letech byly takové filmové postupy, znamená ignorovat například film Mlčenlivý, který vznikl téměř ve stejné době. Rozsudek měl na svoji dobu určitě nadstandardní rozpočet, ale ani to jej nezachránilo od zjevných kiksů. Za nejméně pochopitelný bych označila chybu v začátku pátého dílu, kdy při opakování mizí Jakub pronásledovatelům v Praze, ale v záběrech není automobil, který překryl výhled policistům, a jenž byl jako stěžejní vidět v honičce ve čtvrtém dílu. Nebuďme malicherní a zaměřme se spíše na samotné provedení. Nic nelze vytknout hudbě. Byť Václava Vosku obdivuji a vážím si jeho herectví, přišlo mi zcela zcestné tohoto stárnoucího gentlemana obsadit do role fyzicky zdatného vojáka. Na divadle by možná tento rozpor mezi typem herce a postavy prošel, věřím, že tam by Voska se svým velkým herectvím uspěl. Film má trošku odlišné požadavky a ty Otto Haas zcela ignoroval. Jediné, co lze považovat za naprosto zdařilé, je obsazení Jiřího Holého, profesionálního záporáka. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tento seriál v mnohém prolamuje dobová klišé a je důstojnou odpovědí tehdejšího Československa na nejlepší západní thrillery; současně prolamuje jejich žánrový rámec. Československo-rakouská policejní a vlastně i zpravodajská spolupráce při polapení nacistického válečného zločince dává totiž tomuto nevšednímu dílu i pevný ideový rámec a současně dosvědčuje poměrně intenzívní kontakty mezi oběma sousedními státy. Mnohé vysvětlí doba vzniku. Seriál, respektive první záměry na jeho výrobu, musely vzniknout souběžně se Šiklovou prací na knize JÁ, JAKUB RAHN a patří k počátkům akčního žánru (dobově zvaného čtiva) již na konci šedesátých let. Souvislost se starším seriálem SÁM VOJÁK v POLI, produkovaném bratislavským studiem, je zřejmá. I když se Haasova režie nevyvarovala občasných slabších míst, dokázala je vynahradit nápaditým špičkovým hereckým obsazením, což zejména platí o výkonu Václava Vosky v titulní úloze. Ale i další jména (Felix le Braux, Bohuš Záhorský, Vladimír Šmeral, Ladislav Pešek, Jiřina Petrovická, Jorga Kotrbová, Jiří Holý, Martin Růžek, Vladimír Ráž) nejsou zanedbatelná. Další zajímavostí je první kriminalista Zeman, tentokrát kapitán ztvárněný Petrem Kostkou, předchůdce mnohem známějšího majora Jana Zemana, kterého hrál Vladimír Brabec. Je škoda, že toto dílo není známější. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) ,,Rozkaz přestal platit posledním dnem války! / Copak válka ještě neskončila? Tomu říkáte mír, když po světě chodí nepotrestaní zločinci? (...) Já nejsem vrah, já jen plním zadaný úkol." Rozhodně zajímavý počin čs. kinematografie v akčním žánru. Upoutal mě i rozsáhlý způsob vyprávění přes neustálé střídání dějové linky ze současnosti a flashbacků v podobě válečných scén, prostřednictvím nichž nachází různé informace ve vzpomínkách z minulosti a přepájí je do souvislostí nejen hlavní postava po náročné operaci, ale prakticky i samotný divák. Rozsudek vyžaduje od diváka neustálou pozornost a snad i trocha zamyšlení, nicméně zůstává atraktivním a stále originálním snímkem i do dnešních dob díky nevídanému množství strhujících akčních scén. Jako filmařinu Rozsudek akceptuju, příběh bohužel v druhé polovině seriálu začíná být překombinovaný a bohužel - i lehce nudit a jako celek působí hodně zdlouhavé (stopáž přes 4 hodiny akčního příběhu je prostě moc, byť je snímek rozdělen na části). Vyzdvihnout možno obdivuhodný herecký i fyzický výkonu Václava Vosku v zcela atypické roli, kde přes všechny výhrady snímku opět prokázal svojí jedinečnost. Ale teda... už jsem se dlouho na plátnu nesetkal s tak odpornou postavou, jakou byl Jiří Holý a jeho Ohnesborg, i když pan Šmeral mi taky hezky brnkal na nervy. V dalších i těch nejmenších rolích spousta hvězd: Růžek, Brousek, Ráž, le Breux, Záhorský, Jorga Kotrbová, zajímavý Ladislav Pešek a jako bonus pěvecké vystoupení Věry Gondolánové se skupinou. 75% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Ve 2. epizodě 1. série s názvem Únos Jakub (Václav Voska) po únosu odlétá letounem společnosti Omnia. Jedná se o dvoumotorové aerotaxi L-200 Morava. (Robbi)
  • V 5. epizodě 1. série s názvem Vrah nastane malá záhada při cestování tramvají, při němž je Jakub (Václav Voska) sledován jak Ohnesorgem (Jiří Holý), tak Marií Zábranskou (Jorga Kotrbová). Nasedá do čísla 18 a přes ulici Na Florenci doputuje k hlavnímu nádraží, ovšem tam už vystupuje z tramvaje č. 26. (Robbi)
  • Ve 4. epizodě 1. série s názvem Pátrání se při debatě plk. Veleby (Otakar Brousek st.), komisaře Eberharda (Vladimír Ráž) a kapitána Zemana (Petr Kostka) hovoří o zjištěných otiscích Jakuba Rahna (Václav Voska) v hotelu Radegast, pokoji č. 308 hotelu Alcron a obydlí Jožy „Indiána“ Homolky (Zdeněk Kryzánek). Rahn však v Beskydech bydlel v hotelu Tanečnica; kromě Alcronu už nikde jinde ubytován nebyl. (Robbi)

Reklama

Reklama