foto

Oldřich Janovský

  • nar. 23.6.1920
    Praha, Československo
  • zem. 5.5.2006 (85 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Oldřich Janovský se narodil 23. června 1920 v Praze. Bez větších hereckých školení se stal hercem a hlasatelem Československého rozhlasu a rychle po sobě prošel divadly v Karlových Varech a Olomouci (1945 – 1953), poté i v Českých Budějovicích (1953 – 1956). Nakonec svoji dlouholetou hereckou dráhu ukončil v pražském Divadle E. F. Buriana (1956 – 1984), odkud odešel v čtyřiašedesáti letech nakonec až po svém penzionování. Poté zde ještě krátce pohostinsky vystupoval.

I když opustil divadelní prkna, sám dále účinkoval v televizi a jeho mluvený projev do 90. let pracoval pro rozhlas, dabing a umělecké mluvené slovo i přednes. Byl charakterním hercem, jenž zpočátku hrál i hlavní milovnické postavy, později menší výrazné úlohy v českém i světovém moderním a klasickém repertoáru. Ke svým hereckým postavám Oldřich Janovský přistupoval s hereckou profesionalitou. Nejvýraznější byl jeho hluboký a měkký hlas.

Zahrál si například v inscenacích „Evžen Oněgin“ (Evžen Oněgin), „Rváč“ (Perekatov), „Léto“ (Tomáš Perout), „Přísaha“ (Tonek Machoň), „Křest ohněm“ (rolník Ignác Ható), „Hamlet“ (králevic Fortinbras), „Radúz a Mahulena“ (dřevorubec Vratko), „Mladá garda“ (ředitel Valko), „Lišák Volpone“ (Druhý kupec), „Žižka z Trocnova“ (purkrabí Mikuláš z Pístného), „Vstanou noví bojovníci“ (správce velkostatku Mayer), „Vysoké letní nebe“ (Joch), „Poprask na laguně“ (Patron Toni), „Othello“ (Lodovico) i „Mikuláš Dačický z Heslova“ (mincmistr). Do české kinematografie vstoupil až po svém definitivním příchodu do Prahy.

Zahrál si třeba okresního tajemníka Vratislava Brouska ve filmu ZDE JSOU LVI (1958), brýlatého muže v kavárně v PROBUZENÍ (1959), lékaře v LÉKU (1961) Studia FAMU, cestujícího v dramatu KDE ŘEKY MAJÍ SLUNCE (1961), císaře Zikmunda Lucemburského ve SPANILÉ JÍZDĚ (1963), recepčního v KOMEDII S KLIKOU (1964), funkcionáře ve SKŘIVÁNCÍCH NA NITI (1969), ministra vnitra JUDr. Jana Černého v „rekonstrukci“ DNY ZRADY (1973), předsedu sociálně demokratické strany Antonína Hampla v dramatu DVACÁTÝ DEVÁTÝ (1974), syna Petra v komedii NÁŠ DĚDEK JOSEF (1976), ředitele Rykla v koprodukční VE ZNAMENÍ TYRKYSOVÉ HORY (1977) a též ředitele pojišťovny v komedii JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA (1980).

Koprodukční československo – jugoslávský film SARAJEVSKÝ ATENTÁT (1975) doprovodil Janovský komentářem a v krimi KAM NIKDO NESMÍ (1979) namluvil Eugena Jegorova (docent Zach).

Jeho znělý a silný hlas se skvěle uplatnil i v rozhlasových studiích a na audio nosičích („Dick a jeho kočka“, „Bídníci“, „Legenda o Janovi“, „Tupolev – Jakovlev“, „Štěstí“, „Tři mušketýři“, „Skandály, klatby, ortely ve světové literatuře – Prokurátor čte verše Charlese Baudelaira aneb Rozjímání nad procesem s Květy zla“, „Lunin aneb Smrt Žaka v přítomnosti Pána“, „Lidová suita“, „Tichý Don“, „Vojna a mír“, „Veselohra na mostě“, „O zahradě granátových jabloní“, „Malý velký Paleček“, „Třináct oken“, „Osm kroků“, „Cesta kolem světa za 80 dní“, „Otec Goriot“, „Tragédie člověka“, „Páně Libltův špaček“, „Věc Makropulos“, „Zlý duch Lumpacivagabundus aneb Ludrácký trojlístek“, „Stopařův průvodce vesmírem“, „Richard III.“, „Americká tragédie“, „Pásky na vousy“, „Diplom“, „Evžen Oněgin“, „Hrabě Monte Christo“, „Maigretovy Vánoce“, „Příběh koně“, „Maigret v lázních“, „Maigret chystá léčku“, „Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky“, „Candide aneb Optimismus“ apod. apod.).

Neopomněl ani na dabing (NĚKDO TO RÁD HORKÉ, KDE ROSTE ČERVENÉ KAPRADÍ, FANTOMAS KONTRA SCOTLAND YARD, TY, JÁ A TVŮJ MANŽEL, BOJ O MOSKVU, NOVÁ STRAŠIDLA, MRTVÝ FAVORIT, PŘINUTÍM VÁS ŽÍT, KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO?, ČETNÍK VE VÝSLUŽBĚ, INVAZE, ČERNÝ TALÁR PRO VRAHA, PRACHY V PRACHU, „ANGELIKA“, STEPUJÍCÍ STONOŽKA, LOLITA, MARCO POLO, TOOTSIE, „MAYOVKY“, LETIŠTĚ, POTOPA, NÁVŠTĚVNÍCI atd.), též na televizní filmy (např. ODCHÁZETI S PODZIMEM, DROBÍNEK, O LÍNÉM HONZOVI, SLEČNA RAJKA, SOVÍ HNÍZDO, MĚSÍČNÍ TÓNINA, VZPURNÍ SVĚDKOVÉ a nebo ZÁHADA ZAMČENÉHO POKOJE) a seriály (ELIŠKA A JEJÍ ROD, SŇATKY Z ROZUMU, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ, PLECHOVÁ KAVALÉRIE, INŽENÝRSKÁ ODYSEA, DNES V JEDNOM DOMĚ, GOTTWALD, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA či ZLÁ KREV).

Získal Cenu Senior Prix (1994). Herec Oldřich Janovský zemřel 5. května 2006 v Praze, více jak měsíc před svými osmdesátými šestými narozeninami.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1989 Romance o vodníkovi (TV film)
1986 Záhada zamčeného pokoje (TV film)
1985 Marné cesty holubů (TV film)
Robotóza (TV film)
1984 Stan (TV film)
Zlaté kapradí (TV film)
1983 Cizí lidé (TV film)
Na semaforu zelená (TV film)
Vzpurní svědkové (TV film)
1982 Karlův most (TV film)
1981 Měsíční tónina (TV film)
Soví hnízdo (TV film)
1980 Jak napálit advokáta
Rozednění (TV film)
Rváč (divadelní záznam)
1979 Bratři Kipové (TV film)
Kam nikdo nesmí
1978 Slečna Rajka (TV film)
1977 O líném Honzovi (TV film)
Ve znamení Tyrkysové hory
1976 Festival v Dolínku (TV film)
Náš dědek Josef
1975 Sarajevský atentát
Tribun lidu (TV film)
1974 Dvacátý devátý
Královské řádění (TV film)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Metér (TV film)
1972 Opory společnosti (TV film)
1970 Drobínek (TV film)
Honba za filmovým námětem (TV film)
1969 Pan Větrovský z Větrova a paní Deštná z Dešťova (TV film)
Skřivánci na niti
1967 Sedmero krkavců (TV film)
Zločin lorda Savila (TV film)
1965 Odcházeti s podzimem (TV film)
1964 Komedie s Klikou
1963 Spanilá jízda
1962 Neomylní (TV film)
1961 Kde řeky mají slunce
Lék (studentský film)
1959 Probuzení
1958 Zde jsou lvi

TV seriály

1986 Gottwald (TV seriál)
Generální tajemník (E01)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Narkomani (E14)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Domov jménem Praha (E09)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Promoce (E01)
Plechová kavalérie (TV seriál)
Rostlino - lékař (E01)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Růže pro Zemana (S03E10)
1975 Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Student (E08)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Podnájemník (E02)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace