Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Akční

Zajímavosti k filmům (140)

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023)

Scéna, v níž trenéři diskutují se svými svěřenci strategii pro Hladové hry, se natáčela v kryptě lipského Památníku Bitvy národů. V pozměněné podobě šlo ve filmu tuto stavbu spatřit i zvenčí. Monumentální památník, tyčící se do výše 91 metrů, byl postaven ke 100. výročí bitvy u Lipska v roce 1813, v níž tehdy Napoleonova vojska utrpěla definitivní porážku.

Morbius

Morbius (2022)

Michael Morbius (Jared Leto) se za účelem provedení „upířího“ experimentu plaví na nákladní lodi jménem Murnau. Jedná se o odkaz na německého režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua, tvůrce Upíra Nosferatu (1922). V době uvedení Morbiuse již sto let starý snímek je jedním ze zásadních zástupců německého expresionismu v kinematografii a zároveň jedním z nejikoničtějších filmů s upíří tematikou.

Vánoce na spadnutí

Vánoce na spadnutí (2022)

Natáčení probíhalo od 15. listopadu do 11. prosince 2021 a během produkce na place opravdu sněžilo, takže tvůrci nemuseli použít umělý sníh.

Encanto

Encanto (2021)

Mirabel je první disneyovskou protagonistkou, která nosí brýle.

Encanto

Encanto (2021)

Název filmu Encanto pochází ze španělštiny a znamená kouzlo, čáry, okouzlení, ale i půvab.

Na plný úvazek

Na plný úvazek (2021)

Laure Calamy (Julie) a několik dalších hereček prošly před natáčením kurzem pro pokojské, aby se naučily perfektně a rychle stlát postele.

Prokletí

Prokletí (2021)

Snímek se odehrává ve dvou časových rovinách – rámcový příběh je zasazen do roku 1916 a odkazuje na bitvu na Sommě, zatímco většina filmu se odehrává o 35 let dříve, tedy roku 1891. John McBride (Boyd Holbrook) ve filmu několikrát odkazuje k tzv. Gévaudanské bestii a tvrdí, že mu zabila manželku a dceru. Dotyčná bestie, jenž se objevila mj. ve filmu Bratrstvo vlků - Hon na bestii (2001), však řádila ve Francii v letech 1764–1767. Johnovi by tím pádem muselo být nejméně 150 let.

Na plný úvazek

Na plný úvazek (2021)

Režisér Eric Gravel se rozhodl upravit barvy ve scénách z Paříže do chladnějších odstínů, aby tím dal najevo, že se jedná pro Julii (Laure Calamy) o nepřátelské místo. Podobný postup zvolil i u interiérových scén z Juliina pracoviště, kde u jednotlivých hotelových pokojů převládá chladná paleta barev.

Amonit

Amonit (2020)

Aby se Saoirse Ronan (Charlotte) cítila při natáčení intimních scén pohodlně a bezpečně, Kate Winslet (Mary) zajistila, aby v tuto dobu byly na place přítomny ze štábu pouze ženy.

Amonit

Amonit (2020)

Natáčení probíhalo v anglickém městě Lyme Regis (hrabství Dorset), kde skutečná Mary Anning (ve filmu Kate Winslet) v první polovině 19. století pracovala a sbírala fosílie.

Amonit

Amonit (2020)

Lizzie Wiscombe, dobrovolnice v Lyme Regis Museum, byla požádána, aby poskytla Kate Winslet nahrávku svého hlasu v dorsetském dialektu. Winslet poslouchala nahrávku po dobu tří týdnů, například i během vyzvedávání dětí ze školy. Když poté Winslet četla svou scénu, Wiscombe byla dojatá: „Důraz, jejž kladla na jednotlivá slova, způsob, jímž to říkala – takto mohla opravdu znít i Mary Anning.“

Amonit

Amonit (2020)

Charlotte Murchison (1788–1869) byla ve skutečnosti o jedenáct let starší než Mary Anning (1799–1847), zatímco Saoirse Ronan (Charlotte) je o devatenáct let mladší než Kate Winslet (Mary).

Greenland: Poslední úkryt

Greenland: Poslední úkryt (2020)

Jméno zlověstné komety Clarke vzniklo jako pocta pro spisovatele Arthura C. Clarka, autora románu „Kladivo Boží“ (1993, česky 1996), v němž je také obdobně zobrazen blížící se střet Země s asteroidem. Knihou se nechaly několik let po vydání inspirovat filmy Armageddon (1998) a Drtivý dopad (1998).

Reklama