Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Zajímavosti k filmům (15)

Captain America: Návrat prvního Avengera

Captain America: Návrat prvního Avengera (2014)

Anthony a Joe Russoovi tvrdí, že ve stylu vyprávění se chtěli nechat inspirovat politickými thrillery ze 70. let minulého století. Nejčastěji zmiňují snímky jako Všichni prezidentovi muži (1976) nebo Tři dny Kondora (1975). Jako další vzory uvádějí třeba Coppolův Rozhovor (1974), De Palmův Výstřel (1981), automobilovou honičku ve Francouzské spojce (1971) nebo bankovní loupež v Nelítostném souboji (1995). Starší klasiky si režiséři pouštěli pomalu políčko po políčku, aby zjistili, proč dodnes tak dobře fungují. Sami si návdavkem dali hodně záležet na práci se zvukem a velikou část filmu natočili na ruční kamery.

Frank

Frank (2014)

Všetky skladby v podaní kapely hrali herci naživo.

Kalvárie

Kalvárie (2014)

Obraz, na ktorý sa Michale Fitzgerald (Dylan Moran) vymočil, je kópia zvaná "Veľvyslanci", ktorá je teraz umiestnená v Národnej galérií v Londýne. Zaujímavosťou je, že v spodnej časti je zobrazená lebka v anamorfnej perspektíve, ktorú je možné vidieť len, ak sa pozeráte zo strany obrazu. Okrem tohto je možné vidieť v ľavom hornom rohu za oponou Ježiša na kríži.

Kalvárie

Kalvárie (2014)

Vo filme vystupuje 12 vedľajších postáv, tak ako bolo 12 apoštolov.

Captain America: Návrat prvního Avengera

Captain America: Návrat prvního Avengera (2014)

Chris Evans (Steve Rogers) si při natáčení sice nic nezlomil ani neutrpěl podobně závažné zranění, ale i tak podle jeho slov šlo o nejbolestivější film, na jakém se doposud podílel. Různých drobných pohmožděnin měl nespočet.

Captain America: Návrat prvního Avengera

Captain America: Návrat prvního Avengera (2014)

Režisérské duo Anthony a Joe Russo tvrdili, že měli při natáčení značnou tvůrčí svobodu a pochvalovali si tvůrčí přístup šéfa Marvelu Kevina Feigeho. Ten na oplátku předem fanoušky uklidňoval, že vůbec nevadí, že pánové zatím netočili žádný větší film. Důležité je, že mají tvůrčí vizi, o technickou stránku věci se postará zkušený štáb.

Captain America: Návrat prvního Avengera

Captain America: Návrat prvního Avengera (2014)

Rozpočet filmu činil 170 milionů amerických dolarů. To je výrazně víc, než rozpočet jedničky, který byl 140 milionů. Současně je to stejné množství prostředků, které na své druhé dobrodružství dostal Thor (Chris Hemsworth), avšak oproti filmům, ve kterých vystupuje Iron Man (Robert Downey Jr.), je to pořád „druhá liga“. Iron Man 2 (2010) a Iron Man 3 (2013) stáli po 200 milionech, Avengers (2012) přišli dokonce na milionů 220.

Brooklyn 99

Brooklyn 99 (2013) (seriál)

Herci sa zúčastnili policajného výcviku a výcviku strelných zbraní, čo je celkom neobyčajné pre komediálny seriál.

Expresní zásilka

Expresní zásilka (2012)

Sám režisér si strihol malú roličku na konci filmu, konkrétne poslíčka, ktorý nakladá krabice na vozík.

Neznámý

Neznámý (2011)

Východ nemocnice je totožný s budovou, v ktorej sa natáčal nemecký seriál Stephanie (od r. 1995).

3 Idiots

3 Idiots (2009)

Film bol natočený odzadu, súčasné scény boli natočené prvé a potom scény na vysokej škole.

3 Idiots

3 Idiots (2009)

Jedná sa o prvý film v histórií indickej kinematografie, ktorému producent Vidhu Vinod Chopra povolil legálne uvedenie celého filmu na serveri YouTube už dvanásť týždňov po uvedení v kinách.

Nesnesitelná lehkost bytí

Nesnesitelná lehkost bytí (1988)

Pred natáčaním pricestoval Daniel Day-Lewis (Tomáš) do Prahy, aby sa naučil po česky a podrobne si naštudoval udalosti z leta 1968.

Rain Man

Rain Man (1988)

Dustin Hoffman celé týždne trávil v ústave s autistickými pacientmi. Najmä starostlivo študoval Kima Peeka (1951-2009), ktorý bol inšpiráciou pre jeho postavu Rain Mana. Učil sa gestikulovať ako on a celé dni chodil v jeho stopách, aby dokázal napodobniť jeho chôdzu. Ako sa postupne s postavou zžíval, menil sa v ozajstného autistu. Uvedomil si to až v okamihu, keď sa celkom vystrašil po tom, ako sa ho niekto zo štábu dotkol počas prestávky.

Maratónec

Maratónec (1976)

Pri skúške scény, kde Babea (Dustin Hoffman) topia vo vani, si herec vyžiadal, aby ho topili naozaj, pretože chcel vedieť ako dlho vydrží pod vodou a či bude schopný zápasiť. Po tom, ako omdlel pod vodou, ho musel preberať lekár. Akonáhle otvoril oči, prehlásil: „Fajn. Môžeme to skúsiť ešte raz?"

Reklama