Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Král dostane od žluté Amnesie a stříbrného Alzheimera dárek, přičemž dojde k hodně pitomému handlu, tak hloupému, že to odstartuje rozklad jednoho celého království. Závist, jeden ze smrtelných hříchů, je celou společností prolezlá jako červotoč. Ať se na mě tvůrci nezlobí, ale zápletka je rozehraná jako prohrané buly. Jedinými sympaťáky je tady kolokvium rádců, které ve jménu blaha řeší hlupósis dementósis definitivum svých tvůrců....a pak že je štěstí rozumná věc! ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tenhle pokus o natočení velkolepé pohádky vyšel hodně rozpačitě a navíc stojí a padá s hereckým výkonem Jiřiny Bohdalové. Taková pohádka prostě nemůže fungovat, i když netvrdím, že je to pohádka vyloženě špatná. Námět je to zajímavý, kostýmy jsou povedené, ale zpracování působí prázdně a místy i trošku násilně. Škoda, i kvůli evidentně vysokému rozpočtu. Ale stále je to porevoluční pohádkový nadprůměr. ()

Reklama

L@cy 

všechny recenze uživatele

Tak tato pohádka je tak trochu ze slabšího soudku..... Nicméně paní Bohdalová zvládla svojí negativní roli přímo bravůrně... alespoň dle mého názoru.... Celou dobu mě "závist" pěkně deptala, a myslím že přesně tak to bylo v úmyslu..... Jinak celkem průměrné herecké výkony i děj.... až na Hanzlíka... ten mi nějak na krále nesedl.... ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Není to blbý a to je dobře.Hanzlík jako král bez rozumu byl dobrý tah.Hlupáky on zkrátka umí viz. role v Postřižinách nebo Slavnostích sněženek.Bohdalka má celý film pro sebe,což mi nevadilo,ale výkon Blažka a Bobuľové byl velmi rozpačitý.Jako celek jde o průměrnou pohádku,která nedosahuje atmosféry našich starých klasických pohádek,ale každopádně se najdou mnohem horší kousky které následovaly v dalších letech až do teď. ()

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

No, nevím - moc tady to hodnocení nechápu. Jistěže se nedá "nesmrtelná teta" srovnávat s pohádkami zlatého období 70. a 80. let, ale po revoluci (s výjimkou snad princezny ze mlejna) je to podle mě absolutně nejlepší pohádka, která byla natočena. Jiřina Bohdalová tady opravdu zachrála skvěle. Moc hezká Soukupova hudba dotváří příjemnou atmosféru. V dějově výpravné fázi tam jsou jistě chybičky, ale i tak je příběh dle mého názoru dobře zpracovaný. Nesmrtelná teta je prostě pohádka, na kterou se pokaždé moc rád podívám. "ENJOY IT !!!" ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Pohádka stála tehdy 45 milionů korun což na tehdejší dobu bylo nejvíc v Českém filmu. (cariada)
  • Natáčeno se také na zámku ve Vranově nad Dyjí , Kopicově statku v Českém Ráji, ve skanzenu Kouřim a na zámcích Horšovský Týn a Sychrov. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno