Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podle mě skoro jistě nejslabší Zemanův celovečerní film, nejslabší ovšem nutno chápat v uvozovkách a není to nutně na úkor zábavnosti - Na kometě je totiž podle mě současně Zemanův nejvtipnější film, místy je to vyloženě až taková ta klasická normalizační řachanda, kde nechybí celá řada dobových komediálních hereckých hvězd. Oč tento film nabral na komice, o to zchudnul - a to výrazně - po výtvarné stránce. Ta tam je starosvětská naivita a vtipnost technických nápadů z Vynálezu zkázy i okouzlující výtvarná lyričnost Barona Prášila - tenhle film chce v první řadě bavit (což mu nebrání v tom, aby neobsahoval i lehce varovné poselství stran lidské nesnášenlivosti a zaslepenosti) a jde za zábavou za každou cenu. A to až do té míry, že mi je místy protivný - především ve všech scénách, v nichž se karikuje obraz vojáků, tupě vykonávajících i nejstupidnější rozkazy. Naopak hrozně milí mi zde přijdou ti dinosauři a obří masařka, jakož i kostýmy všech herců - především Magda Vášáryová je v tom svém pruhovaném kostýmku naprosto skvostná, i když nemohu přenést přes srdce, že byla ve filmu předabována (osobně nemám problém napsat, že mě to vyloženě nasralo, když jsem to zjistil). Baron Prášil už podle mě není ten "starý dobrý Zeman", kterého si všichni zamilovali v jeho starších filmech, ale pořád je to velmi pěkný a zábavný film, na kterém je prostě strašně zlatá ta přiznaná nízkorozpočtovost a improvizace. Za mě 3 hvězdy, ovšem velmi pěkné. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V poslední své velké filmové adaptaci fikčních světů Julese Vernea se český režijní génius Karel Zeman nechal volně inspirovat románem Na kometě, který nadto obohatil o výraznou romantickou dějovou linku a opět postavil na (své stěžejní) myšlence čirého pacifismu a protiválečného vyznění. Vznikl tak zajímavý slepenec naivně fantastického filmu, páně režisérovy někdejší filmové Cesty do pravěku a v jedné chvíli dokonce snad jakési československé nápodoby Godzilly, která tentokráte nepřišla z hlubin oceánu, ale přiletěla na kometě z hlubin vesmíru (její originální způsob zahnání dobře postihuje poetiku Zemanových snímků). Film byl výtvarně opět vystavěn na dobových rytinách k Verneovým románům a jeho právě výtvarné zpracování a atmosféra jsou nejhodnotnějšími devízami celého díla. Samozřejmostí je také skvělé herecké obsazení, v němž zaujme především nádherná Magda Vášáryová. Na kometě je důstojné rozloučení velkého režiséra s velkým spisovatelem... ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nejste v Brně na hokeji, ale na Zemanově Melancholii a tam se sype suť na Vive la France.. Nezaměnitelná forma kombinace triků a hraného filmu, jenž zhmotňuje klukovské sny o dobrodružství, vznešená hudba Luboše Fišera, dopad doby železné (hrncové) na dinosauří plémě a satirický pohled na mocenské spory, které se už odjakživa vedou jaksi z principu. A ten konec... Kdyby ještě Jules Verne, byl by jistě potěšen, antisemita jeden.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Čistě objektivně je to možná slabší film Karla Zemana. Dějově možná trochu vázne. Možná není tak zajímavý. Chvályhodnou protiválečnou myšlenku možná utápí ve zmateném poskakování odtud tam a zase zpět. A Emil Horváth ml. možná vděčí za charizma hlavně dabingu Jana Třísky, protože jinak je docela dřevo. Možná, možná, možná. Co je to ale všechno platné, když je Na kometě pořád tak krásný film a stoprocentní zasněná, až dojemná fantazie. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Dobře si uvědomuji, jak jsem byl tehdy nevděčný. Ten film je srovnatelný s předchozími páně Zemanovými opusy, ale tehdy si zmlsaný našinec při všech těch tricích říkal: " No, to už jsem přece viděl." Ba právě, to si tenkrát našinec na počátku let sedmdesátých po Cestě do pravěku, Baronovi Prášilovi, Bláznově kronice, Ukradené vzducholodi a Vynálezu zkázy neuvědomoval, že nejde o standart, ale o milost. Nyní tento film vyniká více než v době svého vzniku. Vysoce kvalitní podívaná, rozlučení K. Zemana s jednou etapou jeho tvorby. Magdě Vašáryové to ale fakt slušelo. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Snímek byl natočen na motivy románu francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu „Podivuhodné cesty“. (Ded@M@tes)
  • Karel Zeman sa inšpiroval pri výtvarnom spracovaní rytinami Edouarda Rioua a Léona Benetta, ktorými bola ilustrovaná pôvodná verzia Verneových románov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama