Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem Kometu baštil (a nejinak můj kluk dnes – v tomhle je Zeman absolutně nadčasový), jako dospělému mi na ní cosi chybí, i když má z poprášilovských zemanovek asi nejblíž k prášilovské čisté vědeckotechnickoromantické poetice. Snad je na mě tentokrát humor přece jen už příliš infantilní, snad mi pointa přijde moc uspěchaná. Ovšem budoucí paní velvyslankyni to snad nikdy neslušelo víc. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Lehkovážná trefná satira, vtipná ironická hříčka spojená s dobrodružným výletem na cizí, zdánlivě nepřátelskou planetu. Karel Zeman zkrátka věděl své, ale pracoval s bezbřehou fantazií i s vlídným pochopením - a tak si mohl dovolit shovívavý nadhled, když vypodobnil chaotické hemžení nafoukaných nekritických tvorečků, kteří se pokládají za pány všehomíra a přitom své jedinečné nadání zaměřují v mnoha případech výhradně na zkomplikování života všem ostatním jedincům svého druhu. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

V rámci Zemanových filmů (a nejen jeho adaptací Verna) je to sice trošku slabší a utahanější po dějové stránce, to je sice pravda, ale co jako? Ani Na kometě se jinak než plným počtem hvězd prostě ohodnotit nedá (ale ano, jsou tentokrát trochu slabší). Protože po technické a hlavně trikové stránce je to opět naprosto ohromující a i dnes absolutně nedostižné, natož pak překonatelné. Tohle je prostě filmová magie, tentokrát navíc v barvě, takže ten slabší děj (jen v první polovině, v té druhé už nemám jedinou výtku ani proti němu), každý filmový fanda jistě milerád odpustí. Jedna z nejlepších rolí Františka Filipovského. 92%. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy od Karla Zemana, vracím se tím do světa Julesa Verna. Je to svět dětských a správně klukovských let, ve kterém se cítím moc dobře. A to hlavní na filmu je poetika dobrodružství, které nepostrádá humor a lyriku fantazie. Také v roli krásné Angeliky u mne zabodovala dobře, tehdy moc hezká Magda Vašáryová. Pro film ji objevil pražský režisér František Vláčil. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Méně známější než předtím shlédnutý Vynález zkázy, ale přesto mi byl milejší. Už kvůli tomu, že zde jsem se zbavil hlavní slabiny Vynálezu zkázy - dějové linky. Zdejším příběhem jsem se prokousával mnohem lépe, ale když to porovnám s jinými filmy, které jsem viděl, není to až tak úplně ono. Ale i tak musím změnit svůj původní názor - Vernova díla nejsou až tak špatná, jak se mi včera zdálo. Herecké výkony mě přišly výraznější, hlavně díky přítomnosti Františka Filipovského. Ale zase budu muset zazpívat už jedenkrát slyšenou píseň. I zde se mi potvrdilo, že Zemanovy filmy výrazně táhnou triky a výtvarné umění, které z dnešního hlediska je sice překonáno, ale působí na duši mileji než třeba dnešní pomůcky. Navíc se mi mimo výše zmíněného líbí i jeho fantazírování - už to tu v komentářích jednou je, ale při sledování filmu, kdy jsem ještě zdejší recenze nečetl, mě to napadlo také - Karel Zeman je českým ekvivalentem Terry Gilliama. I když, tohle jednoho z našich nejlepších režisérů docela degraduje, každý člověk má svůj osobitý styl. Na závěr asi jen tolik, triky zase vytáhly hodnocení o jednu hvězdu, tentokrát je to na samotných pět hvězd, ale nejen to, vytáhly i samotného režiséra i do mé nejlepší desítky (původně jsem si ale dal podmínku, že předtím shlédnu min. tři filmy). ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Na film bolo vyčlenených 7 050 000 československých korún. Ale film sa podarilo natočiť za 6 947 085,79 Kčs čím ušetrili Barrandovu 102 914,21 Kčs, za čo dostal celý štáb písomnú pochvalu od vtedajšieho ministra kultúry. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama