Reklama

Reklama

Haló, haló!

(seriál)
  • Velká Británie 'Allo 'Allo!

Série(9) / Epizody(85)

Haló, haló, tady lelek, jak mě slyšíte? Přepínám! Toto heslo po více než deset let neomylně rozsvěcovalo televizní obrazovky po celé Británii, aby do domácnosti milionů Angličanů vpustily postavy a postavičky, zalidňující jeden z nejúspěšnějších britských komediálních seriálů všech dob. Jeho pilotní díl byl natočen už v roce 1982 a celkový počet epizod se nebezpečně přiblížil stovce. Po více než deset let bavily Brity příhody malého francouzského kavárníka Reného Artoise, který neměl jinou touhu, než v klidu a míru obsluhovat hosty svého útulného podničku a sem tam se pomazlit s některou ze svých pohledných servírek (pochopitelně tak, aby se o tom nedozvěděla jeho žárlivá žena!), jemuž však - ó běda! - bylo souzeno stát se nedobrovolným hrdinou odboje.

Neboť se píše rok 1940, světem otřásá druhá světová válka a Reného kavárničku v městečku Nouvion kdesi v severní Francii si jako svůj nový "konspirační dům" vyhlédla místní partyzánská skupina. A přitom je to místo tak nepříhodné! Dnes a denně je plné německých vojáků, kteří si sem chodí odpočinout a rozptýlit se po své náročné okupační práci, a René se má opravdu co otáčet, aby všem jejich požadavkům vyhověl. Pravda je, že se mu zatím docela dařilo vycházet jak s nimi, tak se svým svědomím - protože vyloženě kolaborovat zase nechce, ovšem žít se musí a kápne-li občas z bohatých německých proviantních zásob nějaký drobínek do Reného spižírny, mají z toho prospěch všichni, že...

A nyní je tato idylka tak dramaticky narušena! Jenže odmítnout partyzány dost dobře nejde, první úkol - ukrýt přechodně dva sestřelené britské letce - na sebe vzal konkrétní podobu, vysílačka, která bude zprostředkovávat spojení s Londýnem, je instalována v pokoji Reného tchyně (na jediném místě v domě, kam nikdo nejde, když nemusí!) a chudák René se rázem - zato neodvolatelně - ocitá ve dvojím ohni. Jestli Němci, nedej bůh, přijdou na to, že spolupracuje s partyzány, zastřelí ho. A bude-li se partyzánům zdát, že spolupracuje málo, zastřelí ho zas oni...

Nic se ovšem nejí tak horké, jak se uvaří a nebyl by to mazaný Francouz, kdyby se nedokázal dostat z každé šlamastiky. I když mu to někdy, popravdě řečeno, dá dost práce a i když se přitom občas dostává do nejneuvěřitelnějších komických situací. V nichž mu ovšem s úspěchem sekundují všechny další postavy a postavičky seriálu: mírně přituplý německý velitel města se svým pobočníkem, jejichž jediným zájmem je zaopatřit se na horší časy a zatím si užít všeho, co sladká Francie skýtá; samolibý gestapáček Herr Flick, nezvratně přesvědčený o své nadřazenosti a genialitě; tajnosnubná partyzánka Michelle se svým věčným "Dobře mě poslouchejte, nebudu to víckrát opakovat!"; poručík Gruber, neodolatelně přitahovaný mužným Reného zjevem; britští letci Fairfaix a Carstairs, ztracení v zemi, jejímuž jazyku nerozumějí, a odevzdaně podstupující martyrium tisíce a jednoho plánu na svou záchranu; kasař, zloděj a padělatel pan Leclerc, beroucí na sebe podle potřeby desítky jiných podob; neodolatelný monsieur Alfons, majitel pohřebního ústavu "Rychle a stylově", přitahovaný i přes svůj věk a "budíčka" u srdce ženskou krásou a půvabem...

Autoři se nezastavili před ničím, nic jim nezůstalo svaté. Dělají si legraci sami ze sebe, z Němců i z Francouzů, z hrdinství i z odboje, ze statečnosti i zbabělosti. Snad proto jejich seriál mnohé - pro něž jsou některá témata nedotknutelná - pobouřil. Ale naštěstí mnohem víc bylo těch, které potěšil, kterým přinesl úsměv, pohodu a rozptýlení. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (59)

  • Když Gorden Kaye po autonehodě nemohl odjet s představením Haló, haló do Austrálie, jeho roli zde ztvárnil herec Max Gillies. (Huguette)
  • Carmen Silvera a Gorden Kaye se poprvé setkali v divadle při práci na hře „Hobson's Choice“ v roce 1982, spřátelili se a byl to právě Gorden, který již byl přijat pro roli Reného, kdo Carmen navrhl, aby se přihlásila na konkurz na roli jeho ženy Edith. (Huguette)
  • Gorden Kaye a Carmen Silvera byli natolik blízcí přátelé, že asi 4 roky před Gordenovou autonehodou požádal právě Carmen, zda by ji mohl uvést jako tzv. „next of kin“ (= nejbližší příbuzný). Tedy po nehodě to byla právě Carmen, koho se policie pokoušela kontaktovat (v ten moment ale byla Carmen spolu se Sue Hodge v autě a zprávu slyšely v autorádiu). (Huguette)
  • Pohledná členka komunistického odboje a později jeho šéfka Louise (Carole Ashby), která nepřekvapivě bláznivě zbožňuje kavárníka Reného (Gorden Kaye), si během natáčení prožila milostný románek s Jeremy Lloydem, což nebyl nikdo jiný, než jeden z tvůrců seriálu (Lloyd/Croft). Carole a Jeremy spolu byli dokonce zasnoubeni, ale ke svatbě nedošlo, neboť v roce 1990 se nakonec rozešli. (Posheidon)
  • Spojení s Londýnem prostřednictvím tajné vysílačky s blikajícími koulemi, ukryté pod postelí madam Fanny (Rose Hill), která má reproduktor v nočníku, probíhá samozřejmě v naprostém utajení za pomocí tajných šifer a krycích jmen. Kavárník René Artois (Gorden Kaye) se ohlašuje jako Lelek, šéfka odboje Michelle Dubois (Kirsten Cooke) jako Modřinka, kavárníkova žena Edith Artois (Carmen Silvera) jako paní Lelková. (Posheidon)
  • Herec Richard Gibson se k roli Herr Otto Flicka dostal docela kuriózním způsobem. Spolutvůrce seriálu David Croft si jej povšiml na svatbě dcery, když vyprávěl s německým přízvukem vtipy. (Posheidon)
  • Šéfa gestapa v Nouvionu Herr Otto Flicka (Richard Gibson) daboval Michal Jagelka. Tito dva se osobně i setkali, a to v roce 2013 v Praze na BritFestu. Pozvání pořadatelů kromě Richarda Gibsona tehdy přijala i představitelka vojínky Helgy, herečka Kim Hartman. Michal Jagelka k tomuto setkání uvedl: „Zajímali se o to, jak vlastně dabing vypadá. V Anglii ho totiž vůbec neznají. Když jsem pak Richardovi ukázal, jak jsem jeho Flicka daboval, moc se smál. Musel jsem mu ho předvádět pořád dokola.“ (Posheidon)
  • Hereckou průpravu do seriálu získal Arthur Bostrom v londýnské dramatické konzervatoři Drama Studio London. (Posheidon)
  • Kapitán Hans Geering (Sam Kelly) během celého seriálu použije pozdrav „Heil Hitler“ pouze tiřkrát. (Maulincio)
  • Auto plukovníka Von Strohma je (KdF) Typ 82. (Maulincio)
  • Herr Flickův „Šmajsr“ je samopal MP40. Avšak označení Schmeisser není správné, jelikož konstruktér Hugo Schmeisser s vývojem neměl nic společného. (Maulincio)
  • „Tančík“ poručíka Huberta Grubera (Guy Siner) je pro seriál vyrobená napodobenina obrněného transportéru Leichter Panzerspähwagen SdKfz. 222. Nachází se v muzeu History on Wheels ve vesnici Eton Wick v hrabství Berkshire. (Maulincio)
  • V roce 2018 byl obraz Padlé Madonny s velkými balónkami vydražen za 15 000 liber. Vítězný kupec pochází z Nouvionu a obraz se tak konečně vrací „domů“. (DocBrown)
  • Pozdrav, který používá kapitán Hans Geering (Sam Kelly) místo „Heil Hitler“, je do češtiny přeložen jako „klap“. Ve skutečnosti Sam Kelly z celého pozdravu vzal pouze poslední slabiku „-tler“, která foneticky zní jako „tla“. Diváci se pak ptali, co to Sam Kelly vlastně říká, jestli „klop“ nebo „klip“. Fonetická dezinterpretace pak prosákla i do českého dabingu. (Dinsberg)
  • Britská královna Alžběta II. byla a je fanynkou tohoto seriálu. Údajně jednou přerušila i královskou večeři a ve vysílacím čase seriálu požádala o přinesení televize. (frolish01)
  • Seriál se odehrává v Německem okupované Francii v městečku Nouvion, které se nachází v severní části Francie. Natáčení seriálu nicméně v tomto místě nikdy neproběhlo. Ve skutečnosti se celý seriál natáčel v Anglii. Exteriéry Reného kavárny se natáčely v hrabství Norfolk, konkrétně v areálu budovy Lynford Hall, která se nachází nedaleko vesnice Munsford. V současné době budova slouží jako hotel. (Posheidon)
  • V belgickém městě Kortrijk se na náměstí nachází kavárna, jež nese název Bistro Allo Allo a její interiér je ozdoben černobílými fotografiemi s vtipnými momenty ze seriálu. (Alfréda)

Související novinky

Comic-Con Prague už o víkendu!

Comic-Con Prague už o víkendu!

11.04.2023

Už od pátku do neděle hostí pražské O2 universum svátek nadšenců do filmů, seriálů, komiksů nebo her s primárně sci-fi, fantasy či hororovou tematikou. Comic-Con Prague, vyhlášený český festival… (více)

Reklama

Reklama