Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 3
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Filatov k tomuto seriálu (9)

Kdo přežije (2000) 

Díky televizi Nova jsem v mládí sledoval Austrálii (sezona 2) a Afriku (sezona 3). Dostal mě celej formát soutěže, všechno bylo tak promyšlené, ať už se jednalo o druhy soutěží, odměny nebo souboje o imunitu. Jedná se prostě o jinou reality show, která je opravdu dobře vymyšlená a nechybí v ní napětí, emoce a ani intriky protože soutěžící se vylučují ze soutěže sami, aby se pak nakonec finalisté podrobili přísné porotě složené z vypadnuvších. Soutěžící tento formát nutí pořád přemýšlet dopředu a vymýšlet správnou taktiku a někdy i podvádět a to se mi hodně líbí. Nejvíc se mi stejně líbí atmosféra a prostředí kmenové rady, to je alespoň tajemno. P.S. "Musíš opustit naší soutěž, tvůj kmen promluvil." Oblíbení hráči: Coleen, Gervase, Jenna. Oblíbený kmen: PAGONG ()

Austrálie (2001) (S02) 

Nutno podotknout, že pro mě druhá série "Australian Outback" překonala první sérii. Našel jsem si zde možná ještě více oblíbenců, než na Borneu a bylo to rozhodně zapříčiněno dobrým castingem. Víceméně skoro všichni mi byli sympatičtí a bylo vidět, že docela i drželi v rámci hry při sobě. Vítěz byl vybrán porotou správně. Australské vnitrozemí také hodně zvedá výběr výzev, protože ty byly hodně napínavé a v neposlední řadě soutěžící museli čelit požárům, zraněním ale i bleskové povodni. Opravdu drsná řada. Oblíbení hráči: Elisabeth, Michael, Rodger, Colby. Oblíbený kmen: OGAKOR ()

Afrika (2001) (S03) 

Afrika si bere to nejlepší z dvou předchozích sérií (myslím hlavně výzvy o imunitu) a přenáší je na černý kontinent - konkrétně do Keni. Moc a moc oceňuji úvodní intro v afrických rytmech, které je opravdu neopakovatelné a chválím za výběr místa natáčení, protože Afrika je naprosto kouzelná. Šlo co se týče lokace o zase úplně jiný Survivor a také přišel první twist v historii soutěže, který hře hodně pomohl, protože do té doby bylo vše jasně nalajnováno a ostatní z kmene Samburu byli téměř bez šance něco změnit. Casting o maličko horší, než v druhé sérii, ale pořád výborné. Oblíbení hráči: Clarence, Lex, Tom. Oblíbený kmen: BORAN ()

Markézy (2002) (S04) 

Markézy začaly fantasticky, protože poprvé v historii soutěže byli soutěžící vysazeni úplně bez jídla, ale poté přišly trochu slabší díly, nicméně ke konci nabírala řada fantastický směr a poslední výzvy a kmenové rady byly jedinečné. Systém přenosné imunity, rozhodující losování ze sáčku v případě stejného počtu hlasů byly dobré posuny ve hře. Výzvy byly ale jinak hodně podobné, jako v předchozích řadách a velmi podobné byly i odměny. Markézy se zkrátka dost opakovaly a i na některé soutěžící jsem si musel dost zvykat. Vítěz a vlastně finálová trojice byla úplně nečekaná. Pořád šlo ale o kvalitní sérii a Markézy jako lokace byly fantastické. Všechna ta mystika, bůžkové Tiki...co víc si přát. Oblíbení hráči: Robert (Generál), Sean. Oblíbený kmen: ROTU ()

Thajsko (2002) (S05) 

Thajsko nabídlo zase zcela jiné unikátní exotické prostředí a nabídlo i jinou znělku, která mi ze začátku moc nesedla, ale zvykl jsem si na ní a ke konci už jsem proti ní nic neměl. Thajsko je kouzelné, takže výběr prostředí na jedničku. O trochu horší to bylo s castingem, protože zde bylo více nesympatických soutěžících, ale i přesto jsem si své oblíbené hráče našel. Konec série gradoval velmi pěkně, takže pořád solidních 70%. Oblíbení hráči: Brian, Ted. Oblíbený kmen: CHUAY GAHN ()

Amazonie (2003) (S06) 

Amazonie byla hodně zajímavá série. Už počáteční rozdělení na muže a ženy dávalo zajímavý námět pro počáteční výzvy o imunitu, které logicky nemohly být silové. Taky jsem se zmýlil a favorizoval chlapi a překvapilo mě, jak dostávali od holek na holou. Prostě moc chvástání a málo makání. Celkem mi vadily od kluků ty oplzlé kecy o tom, kdo by na koho skočil a která holka se komu líbila víc. Sexu tu bylo prostě dost a to nepočítám svlékající se Heidi a Jennu, které chtěly hru hrát jenom přes svou krásu. Bylo toho docela příliš. Jakmile ale došlo ke sloučení, začala být hra zajímavá. Najednou jsem si všiml i ostatních charakterů a začal jsem si všímat Matta a Roba, kterej mi ze začátku svýma sexistickýma narážkama hodně vadil. Druhou půlku hry byl skvělej a dá se říct, že to měl vymyšlený hodně dobře. Matt se vyklubal z nenápadnýho kluka v sympaťáka. Hodně lidí říká, že vítěz série nebyl zaslouženej, ale já to řeknu jinak. Rozhodně si vítězství nezasloužil tolik, jako někteří ostatní, nicméně pár strategických tahů taky udělal a hlavně získal tuším tři individuální imunity, takže zásluha tam rozhodně byla a navíc jsem ho tipoval na jednoho z vítězů někdy od sloučení, takže rozhodně neprávem to podle mě nebylo. Oblíbení hráči: Matthew, Rob, Deena, Christy. Oblíbený kmen: JACARÉ ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

Série, která v mém žebříčku oblíbenosti prozatím poskočila na první místo. Jednalo se o dosud nejlepší, co může Survivor nabídnout. Pirátská tématika celé série mě absolutně dostala ať už se to týkalo loga série, nebo hudby, ale i soutěží, kde vítězný kmen mohl jít drancovat do toho druhého. Celkové vyladění do pirátského světa a s tím spojené tématické pirátské výzvy byly prostě ono se vším všudy a když se přidá totální démon Rupert Boneham, kterej by snad dokázal všechny porazit sám, tak není co řešit. On byl ústřední postavou celé série a to ještě nesmíme zapomenout ani na možná největšího zloducha celé soutěže Jona "Fairplay" Daltona, kterej dokázal prolomit snad všechny limity slušnosti a vkusného chování. Perlové ostrovy nabídly napínavé soutěže a hodně zvratů, díky kterým se vypadnuvší dokázali dostat zpět do hry a také skvěle vyvážené charaktery od úplných klaďasů po záporáky a nesympatické soutěžící se vším všudy. Asi nikdy nezapomenu na Lil ve skautském oblečení, kterou jsem opravdu strávit nedokázal a byl jsem rád, když vypadla. Kdybych jen tušil, že se vrátí a dotáhne to do finále, kde se utkala s druhou úplně nečekanou finalistkou u které jsem si přál po prvních minutách, aby vypadla. Nakonec si mě ale docela získala. Tuto sérii jednoznačně doporučuji. Reklama na Survivor jak má být. Oblíbení hráči: Rupert, Andrew (Savage), Darrah. Oblíbený kmen: DRAKE ()

Návrat hvězd (2004) (S08) 

"Říkají o sobě, že jsou nejlepší z nejlepších, tak teď je na čase, aby to dokázali!" Zpátky na Perlových ostrovech :-) Na Návrat hvězd jsem se opravdu těšil, protože jsem získal možnost vidět podruhé ve hře mé oblíbené hřáče a že jich bylo dost. Faktem je, že bych místo některých raději viděl někoho jiného, ale tak už to prostě je a nelze se zavděčit každému. I tak jsem byl rád za Rupa, Boston Roba, Cesternina, Colbyho a další. Musím říci, že jsem v této řadě držel palce opravdu hodně hráčům a náramně jsem se bavil u každého dílu, protože jsem chtěl, aby imunity vyhrál každý kmen, když jsem měl oblíbence ve všech kmenech, takže vždy byl někdo z mých oblíbenců vítěz a někdo poražený. Rupert tolik nezářil jako v Perlových ostrovech, což bylo asi pochopitelné, vždyť neměl ani moc času na odpočinek a řadu totálně ovládl Boston Rob, který byl s Amber ústřední dvojicí celé řady. Jejich vztah daleko přesáhl nějakou hru a ukázal, že i v takovéto hře lze najít lásku a závěr řady ukázal, že je jedno, kdo z nich dvou vyhraje, protože oni získali jeden druhého. Dalo by se říci, že Perlové ostrovy daly světu Ruperta a Návrat hvězd Boston Roba, protože tady se zrodila další legenda soutěže. Vítěz tak jak už to bývá pro mě klasicky nic moc, ale na konci jsem pochopil, proč se vlastně stal vítězem. Věděl jsem, že sám není tak dobrý hráč, aby dokázal přelstít ostatní hvězdné hráče. K tomu prostě potřeboval Boston Roba, který udělal černou práci a on pak slízl smetanu. Oblíbení hráči: Cesternino, Boston Rob, Colby, Lex, Jenna Lewis, Jenna Morasca, Rupert. Oblíbený kmen: CHAPERA ()

Vanuatu (2004) (S09) 

Poslední řadou All Stars koncept Survivoru uzavřel jednu kapitolu a ostrovy Vanuatu vstupuje do té druhé. Kvalitativně bych tuto řadu s pořadovým číslem devět hodnotil někde na úrovni Thajska. Lokace byla parádní, k logu série také není co dodat, bohužel velkým problémem Vanuatu je špatný casting, protože zde nenajdete moc oblíbených hráčů a vlastně jsem si horko těžko dokázal vybrat kmen, který bych měl raději. Naštěstí se od sloučení hra docela rozběhla a ke konci už měla tempo, na jaké jsem zvyklý. Oblíbení hráči: Eliza, Chris. Oblíbený kmen: LOPEVI ()

Reklama

Reklama