Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 4
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele lapaix k tomuto seriálu (8)

Markézy (2002) (S04) 

Zezačátku to vypadalo fajn. Na úvod pár zvratů, všechno nasvědčovalo tomu, že půjde o dobrou řadu. Bohužel potom, co vypadli všichni mí oblíbenci, se celá druhá polovina soutěže nesla v duchu otravného moralizování "Ach Bože, oni jsou spojenci! To je tak nečestné a nesportovní!". Všechno pak dovršil nevýrazný vítěz (leč podle mě menší zlo z finálové dvojky). S odstupem si ale říkám, že to nebyla až tak špatná řada. První polovina byla dobrá, o zábavu se staralo několik vážně originálních soutěžících a kdyby neodešli tak brzo, nedopadlo by to tak, jak to dopadlo. Za nadprůměrnou polovinu první a hodně slabou polovinu druhou tak nemůžu hodnotit víc, než 50%. Oblíbenci: Rob, Gina, Sean, Gabriel a trochu Kathy Neoblíbení: Neleh, John, Zoe ()

Thajsko (2002) (S05) 

Jeff Probst tuto sérii označil za svou nejméně oblíbenou vůbec. Na jedné z českých stránek o Survivoru je tato série také označována za nejhorší. A ani mě to nijak nenadchlo. Prvním zásadním mínusem byly výzvy. Proti minulým i budoucím řadám to tady byla skutečně nuda, u některých zadání nešlo říct nic jiného, než "WTF?". Třídění ryb, hromada nudných skládanek a podobné nesmysly vážně nepobaví. Další mínus byli někteří soutěžící. Rozhodně nešlo o špatný casting, protože se objevila hromada originálních lidí, kteří slibovali zábavu. Ale ti buď soutěž brzy opustili, nebo nakonec moc zábavní nebyli. Ukázkou největší mrchy je Ghandia. A v neposlední řadě hráli v neoblíbenosti série roli i nepříjemné události, jako bylo sexuální obtěžování a údajný rasismus. Pár dobrých momentů se ale samozřejmě našlo, obzvlášť v první polovině. I přesto ale z řad, které jsem viděla, je Thajsko ta nejslabší. Dávám 25% za pár momentů, některé soutěžící a za to, že nakonec vyhrálo to menší zlo. ()

Amazonie (2003) (S06) 

SPOILERY! Po nepříliš vydařených řadách (Markézy a hlavně Thajsko) bylo něco jako Amazon potřeba jako sůl. Zezačátku to nevypadalo na žádnou slávu (ačkoliv rozdělení na muže a ženy bylo zajímavé), ale od sloučení se všechno naplno rozjelo. Potěšilo mě, že hned zezačátku opustilo soutěž několik otravných soutěžících (Joanna se svými gospely byla na zabití) a další je brzo následovali. Pro mě nejpříšernější osobou celé řady byl Roger (možná to má co dělat s tím, že jsem holka), který si se svými sexistickými poznámkami a nabubřelými výroky opakovaně říkal o zfackování. Naštěstí se mu ho pomyslně dostalo hned následující kmenovou radu. Nechápu taky oblibu Heidi. Naopak oblíbencem byl stratég a mistr hlášek Rob, Christy, která má respekt za to, jak daleko se dokázala dostat s handicapem, nebo polomagor Matthew. Podle mě jedna z nejlepších oldschool řad. ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

Špatné Markézy, příšerné Thajsko, skvělá Amazonie a nyní naprosto fenomenální Perlové ostrovy. Hned první den, kdy Rupert ukradl druhému týmu všechny boty, naznačoval, že tahle řada bude hodně zajímavá. Už dlouho tu nebylo tolik zvratů, neočekávatelných rozhodnutí a originálních charakterů. Potěšil mě i vítěz, z finálové dvojky rozhodně ten lepší a navíc můj oblíbenec. Nejlepší moment: "How's grandma?" "She died, dude." Fairplay a jeho babička navždy vstoupili do historie Survivrou. Oblíbenci: Hláškující Jonny Fairplay, který byl sice naprosto příšerný charakter, ale naprosto geniální hráč; Sandra, která mi byla sympatická už od prvního dne; Rupert, pirát, sympaťák a skvělý protipól k Jonovi. Prudiči: Chcípák Osten; Bláznivá skautka Lill; moralizující Andrew (tyhle typy lidí mi nikdy nějak neseděli) Celkové hodnocení: 100% ()

Návrat hvězd (2004) (S08) 

Tahle série dopadla lehce pod moje očekávání. Ačkoliv obsazení bylo docela dobré (pár lidí mi tam sice vadilo a někteří zase chyběli, ale o tom až později), spousta zajímavých hráčů opustila soutěž příliš brzy a někteří se naprosto znemožnili. Bylo tam ovšem i pár takových, kteří se zase vyšvihli - podle mého názoru např. Jenna z Bornea, od které jsem nic nečekala, a nakonec hrála docela dobře a ani by mi nevadilo, kdyby vyhrála. Celou řadu bezkonkurenčně ovládl Boston Rob, který hrál skvěle a výhru by si zaloužil, nebýt toho, že někteří zakomplexovaní soutěžící prostě nepřekousli, že byli poraženi. Vítězka se spíš vezla a dala by se ohodnotit jako uspokojivá. Moji oblíbenci: Rob, Jenna, Rupert Prudiči: Lex, Tom, Sue. Sue tu podle mě neměla co dělat, byla megera už na Borneu a jak vidno se moc nezměnila. Stejně tam Amber a Shii-Ann tu vůbec být nemuseli (i když Amber nakonec překvapila). Lex a Tom si zase hodně pohoršili, naprosto se zemožnili. FTC - hrůza. Celkově pořád jedna z lepších řad, ale na minulé Pearl Islands a Amazonii nemá. 4* ()

Vanuatu (2004) (S09) 

Řada, která pro mne byla mírným zklamáním. Začátek byl vážně hrozný a vypadalo to, že se tam neobjeví žádní zajímaví soutěžící. V průběhu hry se jich naštěstí pár našlo. Za nejlepší část považuji prostředek soutěže, protože ke konci tam zůstali jen ti, kteří mi pili krev od začátku. Oblíbenci: Ami, Eliza, July. Prudiči: Mužatka Twila, Scout a trochu Chris. Ačkoliv Chris hrál dobře, byl mi strašně nesympatický a jako vítěže jsem si představovala někoho jiného. 50% ()

Palau (2005) (S10) 

Pokud jde o průběh, poměrně nudná řada bez zvláštních zvratů. I přesto však sympatická. Najdeme tu spoustu sympatických soutěžících, a naopak zase žádného vyloženě nesympatického (alespoň pro mě). Můžeme pozorovat, jak se kmen Ulong potápí a potápí a dočkáme se pár zajímavých momentů (žralok, Ianovo gesto). To všechno mě na téhle sérii bavilo a ani mi moc nevadila absence zloducha a to, že kromě Gregga nebylo žádné nečekané vyřazení. Vítěze hodnotím kladně, opravdu si to zasloužil. Oblíbenci: Stephenie, Coby, trochu Tom Prudičitrochu Caryn, ale jinak nikdo. Možná ti špatní byli hned vyřazeni. ()

Čína (2007) (S15) 

Spoilery. Spousta spoilerů. Jedna z nejlepších sérií. Vynikající casting (šestadvacetiletý panic, hráč pokeru, ukecaná servírka, záludný gay a hrobník... co víc?), zajímavé zvraty (úkryt skryté imunity byl geniální) a pěkné prostředí. Mezi oblíbence patřil sympaťák James nebo Courtney, které jsem nakonec přála vítězství víc než Toddovi. Naopak nechápu oblibu Denise, protože mě od začátku do konce otravovala. Zvratů bylo dost, od Jaiminého failu s imunitou až po vyřazení Jamese, po kterém člověk nevěděl, jestli se má smát, nebo plakat. A vynikající Reunion show jako třešnička na dortu. ()

Reklama

Reklama