Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 1
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Oskar k tomuto seriálu (5)

Kdo přežije (2000) 

Výborná reality show plná intrik. Poprvé to běželo někdy v létě 2000 a já jsem byl k tomuto typu pořadu velmi skeptický. Myslel jsem si, že to bude nuda, protože reální lidé nejsou divácky tak zajímaví jako typizované postavy z tv seriálů a co se jim stane, je víceméně věc náhody. Žasnul jsem, jak moc jsem se mýlil. Nejenže charakterový rozptyl reálných soutěžících je obrovský (buran, slizoun, lenoch, naivka, mrcha, podivín, despota...), ale i jejich vzájemné psychologické působení, dvojsečnost chování (se všemi dobře vycházet, ale zároveň chtít vyhrát) je nesmírně zajímavé. Vřele doporučuji. ()

Austrálie (2001) (S02) 

Nová várka příběhu reálných televizních trosečníků, tentokrát z australské buše. Znovu se podařilo vyselektovat pro soutěž zajímavé typy, tentokrát navíc není nouze ani o nečekané zvraty, v nichž televize prsty neměla (živelné pohromy, náhlé zranění jednoho ze soutěžících atd.). P.S.: Kdo vydržel pouhé dva díly, nemá ani nejmenší ponětí, o co běží. ()

Afrika (2001) (S03) 

Tvůrci nejsledovanější tv show na světě nelení a vymýšlejí stále nové zápletky - tentokrát pro soutěžící připravili nečekanou bombu, která rozbije všechna spojenectví..... ()

Mikronésie (2008) (S16) 

V době její premiéry mi tato řada připadala jako jedna z nejlepších, s odstupem let a po nedávném znovuzhlédnutí musím hodnocení trochu zmírnit. Na první pohled Mikronésie obsahuje všechno, pro co mám Survivora rád - mazané intriky, nečekané zásahy vyšší moci, kreativní práci se skrytou imunitou, do té doby největší počet blindsidů za sérii a navrch i pár osvědčených kádrů z minulých řad. Protože polovinu "obsazení" tvoří zkušení hráči a druhou polovinu zanícení fanoušci hry, tentokrát odpadl stále se únavně opakující střet přístupů svatoušků ("jsem nejlepší, protože hraju čestně") a sviní ("jsem nejlepší, protože jdu přes mrtvoly"). Všichni soutěžící z Mikronésie jsou na podrazy připravení a akceptují je jako součást hry bez melodramatických sebelítostivých výlevů. Tolik k pozitivům. Jenže... Zaprvé Mikronésii malinko ublížil neobvykle vysoký počet soutěžících, kteří odešli ze soutěže buď dobrovolně nebo ze zdravotních důvodů. Zadruhé - moc se v dobrých dvou třetinách série přenáší z osoby na osobu tak často, až v ní vlastně postrádám nějaké opravdu dominantní hráče. Takové, kteří myslí na pět tahů dopředu a mají neustálou kontrolu nad soupeři (asi nejvíc se tomu blíží chladnokrevná Natalie). Parvati, Ozzy, Cirie i všichni další původci zajímavých tahů prostě jen využili nějaké pomíjivé momentální situace, ale nikdo z nich neměl opravdu dobře naplánovanou dlouhodobou strategii. Takže nakonec jsem si proti svému zvyku vlastně nejvíc oblíbil těch několik pošetilých naivků, protože byli ve své naivitě konzistentnější než "padouši" ve svých pletichách. :) Oblíbené postavy: Jason, Amanda a "nejhloupější člověk v historii soutěže" Erik. Neoblíbení: Chet, Jonny Fairplay, Parvati. 80% ()

Nikaragua (2010) (S21) 

Podle mě vůbec ne tak tragická série, jak to z okolních hodnocení vypadá. Jedním z důvodů té averze je jistě nejednoznačně vnímaný vítěz a druhým to, že po dvou předchozích řadách, kterým kraloval evil-maharádža Russell Hantz, tady podobně dominantní postava chybí. Nicaragua je na velké myslitele a stratégy vážně dost chudá. Dva jednoocí králové mezi slepými - licoměrný Sash, z jehož řeči těla a obličejových tiků by kdokoli s třímístným IQ okamžitě poznal, kdy mu lže, ani nabubřelý Marty, jehož osud ve hře je celou dobu v rukou jiných lidí, jimi rozhodně nejsou. Lidé jako Chase nebo Jimmy T. už v mých očích jen potvrzují, že Charles Darwin měl pravdu. Na druhé straně ale Nicaragua vyniká několika zábavnými excentriky, které je radost pozorovat. Nemůžu říct, že bych pomstychtivé stařence Jane nebo psychopatické Naonce "fandil", ale rozhodně jsem se vždycky těšil, co zase řeknou nebo provedou. :-) Pokud jde o všeobecně vysmívaného modela Fabia, mám za to, že vlastně docela chytře využíval ve svůj prospěch přesvědčení ostatních, že nepobral moc inteligence, a právě tím ji paradoxně prokázal. Oblíbené postavy: Fabio, Holly, Brenda. Neoblíbení: Tyrone, Shannon, Marty, Chase, Alina. 70% ()

Reklama

Reklama