Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 2
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele heyda k tomuto seriálu (36)

Kdo přežije (2000) 

První série Borneo přinesla zrození naprosto nejlepšího soutěžního pořadu všech dob, i proto si zaslouží pozornost a chválu. V celkovém vyznění (25 sérií) se sice Borneo z mého pohledu nepohybuje vůbec vysoko, nicméně vítěz je zasloužený a přirozenost Jeffa se mi hodně líbila. Největší debil Bornea: Rudy, největší kravka: Susan, nejsympatičtější hráč: Rich, nejsympatičtější hráčka: Colleen. ()

Austrálie (2001) (S02) 

Za sebou už mám většinu sérií, takže je snadné porovnávat a Austrálii rozhodně řadím do TOP 10. Je to úplně odlišná série od všech nastávajících. Je to série o skupince sympatických lidí, kteří spolu neskutečným způsobem trpí. Strategie jde téměř stranou a lidi si tam navzájem pomáhají a bojují s hladem i neustálým deštěm. Všem z posledních šesti lidí jsem to přál. Zamiloval jsem si hlavně Elisabeth, je to nádherná hodná holka a pro mě asi nejsympatičtější postava Survivora vůbec. I kvůli ní si zaslouží Austrálie 5 hvězdiček. ()

Markézy (2002) (S04) 

Po vypadnutí nejznámějšího hráče Survivora Roba Mariana, se pro mě staly Markézy už jen utrpením. Celkově bych to hodnotil jako jednu z nejslabších sérií, nicméně i v Markézách se dá najít několik opravdu povedených momentů a hlavně reunion show jsem se řezal smíchy od začátku do konce. :) ()

Thajsko (2002) (S05) 

Jednoznačně nejslabší série a nuda k uzoufání. Za uspokojivého vítěze dávám 1 hvězdu, ale tím to hasne. ()

Amazonie (2003) (S06) 

Jedna z těch starých poctivých sérií, kde nejvíce vyčnívají vztahy mezi dívkami a chlapci a především velmi dobrá strategická hra Roba. Jen škoda, že Američani jsou takoví puritáni... (kdo viděl, chápe) :-D ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

Hodně dobrá série s úžasným tématem pirátů, super soutěžema, sympaťákem Rupertem a lhářem Johny Fairplayem. Vítěz mě nakonec tolik nezklamal, přesto do nějaké dokonalosti má tato série daleko a obávám se, že do mé TOP 5 se nevejde. ()

Návrat hvězd (2004) (S08) 

SPOILERY!!! Pro mě osobně příliš průměrná série, ačkoli se jedná o hvězdnou. Kdybych předtím neviděl takový série jako Cook Islands, Samoa, Tocantins, Palau apod., tak bych ji asi vynášel do nebes, ale bohužel jsem už viděl skoro všechno a tuto sérii jsem si nechal vlastně na konec, tak prostě nejsem nejspokojenější. Boston Rob kraloval takovýmto způsobem i v Redemption Island, kde však hráči ocenili jeho komplexnost a navíc tam byl bláznivý Phillip, takže jsem se u každého dílu neskutečně bavil. Tato hvězdná sezóna prostě nemá dostatek zajímavých momentů, abych ji mohl hodnotit lépe. Nejlepší část celé série je paradoxně až Reunion show, kde emoce pěkně vygradovaly. ()

Vanuatu (2004) (S09) 

Ani mi nevadí všeobecný odpor k této sérii. Aspoň se zas můžu něčeho zastávat a já se rád zastávám. Survivor Vanuatu se sice v mém osobním žebříčku survivora nepohybuje na vrcholu, ale i tak ho řadím někam kolem 10. místa ze všech sérií, protože s vývojem, vítězem i prostředím jsem byl naprosto spokojený. Pupkatí ´´dědci´´ zlikvidují hned na začátku nesympatické mlaďochy, dominance žen je naprosto očividná, i tak se však ukazuje, že ženský si umí navzájem pěkně lhát a nakonec milion shrábne chlap, který ukázal všem, že není radno se zbavovat moci. Výborná závěrečná rada plná emocí jen umocnila velmi uspokojivý pocit z celé série. ()

Palau (2005) (S10) 

Jedna z fantastických sérií, která má nejvíc rekordů v historii show a navíc docela fajnovýho vítěze. Dle mého názoru i nejkrásnější prostředí survivora vůbec a úžasné intro. Prostě 100%! ()

Guatemala (2005) (S11) 

Začátek byl výbornej. Konečně dostali soutěžící pořádně do těla v podobě 18 km pochodu gutemalskou junglí s pytlema zrní na zádech, dehydratace, zvracení - přesně o tom to je. Bohužel postupem času sem postrádal nějaké větší zvraty a na konci jsem byl trošku zklamanej z vítězky. Steph forever! :-) ()

Panama (2006) (S12) 

Skvělej cast, zajímavé charaktery soutěžících, nádherný prostředí, dostatek napětí a začátek v podobě neustálých dešťů dal zabrat i těm nejsilnějším. Mám jen 2 drobné výtky. Zaprvé jsem zklamaný, že nevyhrál můj favorit a zadruhé jsem očekával větší zvraty v celkovém příběhu. Vývoj série byl docela předvídatelný. Nejsympatičtější účastnice: Sally a Cirie. Nejsympatičtější účastník: Austin (Terry a Bruce mi nevadili). Celkově za 80% ()

Cookovy ostrovy (2006) (S13) 

LOVE IT, LOVE IT, LOVE IT.....nepamatuju si, kdy jsem naposledy zkouknul za pouhý den 10 dílů nějakého seriálu. Naposledy snad u Prison Break. Tahle série má zajímavé postavy, překrásné prostředí, famózní zvraty, super příběh, grandiózní finále, za víkend jsem tuhle sérii celou zbaštil a chci víc. 100% ()

Fidži (2007) (S14) 

Největší průser téhle řady je to, že je k soutěžícím příliš mírná. Luxus v podobě postele, polštářů, dek a dalšího zboží pro jeden kmen není dobrý nápad. Jeden kmen je brutálně znevýhodněn a druhý si užívá výletu na Fiji. Za to rozhodně 1 hvězdička dolů !!! Co se týče soutěžících, tak největší sympaťáci a moji oblíbenci jsou Earl s Yau-manem. Do 7. dílu mě to moc nebavilo, ale 8. díl byl průlomový. Zaprvé jim sebrali všechen luxus (chachá), zadruhé mě nadchnul souboj v tradičním Fijiským tanci a Yau man se ukázal jako skvělý shooter. Prostě konečně ta série dostala šmrnc a začala být zajímavá. V porovnání s Cookovými ostrovy je to jednoznačně slabší, ale ty poslední díly byly super. 80% ()

Čína (2007) (S15) 

Obsahuje nepřímý spoiler na celkového vítěze! Viděl jsem už Cookovy ostrovy, Panamu, Guatemalu a Fiji a s klidem můžu tvrdit, že tato série je co se prostředí týče absolutně bezkonkurenční. Čína je úchvatná, překrásná a tamní lidé a jejich kultura mě opravdu nadchla. Navíc si myslím, že i hudba je zde nejpovedenější a krásně navozuje atmosféru starodávné Číny. Dalším obrovským plusem je výborný příběh se zajímavými zvraty. Hlavním a vlastně jediným mínusem je výběr soutěžících. Moc sympatických lidí jsem si tam nenašel a vítěz mě zklamal na celé čáře - slizoun nesympatickej. No ale za tu atmosféru a nepředvídatelnost si to rozhodně 5 hvězdiček zaslouží. 90% ()

Mikronésie (2008) (S16) 

Obsahuje spoilery!!! Začátek téhle série mě uchvátil, vidět staré dobré tváře a do toho skupinku jejich velkých fandů mi skoro vehnalo slzy do očí. Avšak postupem času, jak postupně odpadávali (kvůli zranění nebo falešným ženským) moji největší oblíbenci, mi to nadšení klesalo a klesalo. Když jsem se v posledních dílech konečně smířil s tím, že tuhle sérii ovládnou holky, tak přišlo na řadu závěrečné hlasování poroty a vítěz, který je z mého pohledu trochu rozporuplný. Naštěstí po Micronesii přijdou řady, kde sem si zvednul výrazně náladu, co se vítězů týče. Drobnou vadou této série je i to, že se hodně opakují souboje o imunitu a o odměnu. Za to má u mě Mikronésie rozhodně velký mínusový bod. Samozřejmě zde dochází k protichůdným názorům na to, kdo si zaslouží vyhrát. Někdo říká, že je to hlavně společenská hra, někdo říká, že strategická, někdo zas fyzická. Já osobně fandil Amandě, protože dle mého názoru ovládala všechny stránky na výbornou. Nicméně se ukázalo, že je velmi špatná rétorička a se svým bojácným projevem nikoho příliš neuchvátila a to podle mne rozhodlo, že se vítězkou stala mnou nepříliš oblíbená Parvati. Celkově se Mikronésie umístila na 6. místě v mém osobním řebříčku SURVIVORA. ()

Gabon (2008) (S17) 

Gabon má jednu zvláštnost: obsahuje asi nejvíc nesympatických osob (Randy, Corine, Crystal a další). O to je ale potěšující finálová čtyřka a především samotný vítěz. Obrovským plusem jsou i soutěže, které jsou díky danému prostředí velmi originální. 90% ()

Tocantins (2009) (S18) 

Hodně podceňovaná série! Překrásné prostředí, super odměny, výborný casting a především tři zajímaví soutěžící: roztomilá a emotivní Sierra, nedostižný zemědělec J.T. a šílený potetovaný zabiják draků a filosof Coach. Tato série má jednu z nejdrsnějších obhajob před porotou a vítěz si to skutečně zasloužil. Tocantins patří mezi to nejlepší, co Survivor nabízí, takže doufám, že hodnocení ještě stoupne. ()

Samoa (2009) (S19) 

Jedna z nejdrsnějších, nejvtipnějších a strategicky nejzajímavějších sérií. S vítězem jsem se kupodivu snadno smířil, a proto řadím Samou na jednu z vrcholových sérií celé této show. 100% ()

Hrdinové proti padouchům (2010) (S20) 

Tak po druhém zkouknutí, které už není ovlivněno mými emočními výkyvy, uznávám, že je to parádní série. Skvěle natočena i hudebně podbarvená, se zajímavými zvraty, podrazy a lhaním. Jediné, co produkci neodpustím, je opakování soutěží. Podle mě mohli na takovou sérii vymyslet originální soutěže, ale co už no. Se Sandrou jako vítězkou nadále nejsem spokojený, ale prostě už neberu tuto sezónu za takový průser jako jsem ji bral poprvé. Beru to více s nadhledem a musím říct, že jsem si ji napodruhé mnohem vice užil a v mém osobním žebříčku si výrazně polepšila, ač na moje nejoblíbenější stále nesahá. :) ()

Reklama

Reklama