Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 3
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Hrabka k tomuto seriálu (18)

Kdo přežije (2000) 

Jak vás tenhle pořad jednou chytí, tak se už vezete... Sice mě ten styl hry ze začátku trochu vadil, ale jak jsem si zvykl, tak mě to začalo bavit víc a víc a teď dávám jednu sérii za několik dní. Je to prostě skvěle vymyšlená hra v zajímavém prostředí a se zajímavými lidmi. Vždycky se najdou lidi kterým fandit a naopak mrdky, kterým přát neúspěch. :-) První série tu nemá vlastní profil, tak ji zhodnotím krátce tady a to tak, že kdybych ji viděl jako úplně první, tak by mě asi chytla o dost více. Takhle když už je člověk zvyklý na úplně jiný level z dalších sérií, tak to zase takový odvaz není. Ale jako vzor pro další série, ukázka jak tuhle soutěž hrát (klobouk dolů před vítězem) a odrazový můstek k doposud odvysílaným 28 sériím zafungovala výborně a je nutné ji a jejím tvůrcům vzdát hold. ()

Austrálie (2001) (S02) 

Výborná série, jedna z nejdrsnějších po sránce přežití, které jsem zatím viděl. Trocha strategie tu je taky, ale hlavně tu dominují přírodní živly (oheň, voda), které dají soutěžícím setsakra zabrat. Tady se ještě tvrdě přežívalo, v mnoha novějších sériích je to už jen hlavně o sociální stránce hry a nějaký to přežití je jen béčková záležitost. Nicméně nemůžu říct, že by mě tato série po soutěžní stránce nebavila, bylo to zajímavé od začátku až do konce a to nejen kvůli "zásahům" přírody nebo nehodám, které se soutěžícím staly, i sociální stránka hry se začíná poprvé pořádně rozjíždět. Navíc to prostředí bylo úchvatné a soutěžící představovali velmi zajímavý mix. Možná chyběli výraznější záporáci, ale jak už jsem říkal, tahle série je stále ještě spíše o přežívání v nehostinných podmínkách než o "kudlách v zádech". PS: Vítěz měl být ten druhý z finálové dvojky. ()

Afrika (2001) (S03) 

Z prvních sedmi sérií stojí tato někde mezi výtečnou Austrálií, Amazonií a Perlovými ostrovy a nejslabšímí sériemi vůbec - Thajskem a Markézami. Hra jako taková příliš záživná není, nicméně různorodá individua tomu dodávají na zajímavosti. Navíc prostředí africké savany s africkými zvířaty, mezi kterými soutěžící přežívají, tomu také zvedají laťku. Final Four a celkový vítěz je oproti následující markézské sérii jako nebe a dudy, za což palec nahoru. Výborně pobavil především chovatel koz - skvělé představení Velký Tome. ()

Markézy (2002) (S04) 

Pár zajímavých momentů se určitě najde, ale v porovnání s jinými sériemi je tato velmi slabá a určitě patří mezi ty nejméně záživné. Pár nadějných soutěžících je odstřihnuto hned zpočátku a do finalové čtyřky se tak dostanou víceméně nezajímavá béčka. Celkový dojem také značně kazí nejhorší vítěz ze všech sérií, které jsem doposud viděl. ()

Thajsko (2002) (S05) 

Nejslabší série? Možná ano. Špatná série? Ani moc ne. Najdou se zajímavá individua (Robb), která to dokážou aspoň chvílemi trochu nakopnout. Některé momenty taky stály za to, i když jich není třeba tolik, co v jiných řadách. Navíc finále není žádná jasná záležitost, jak tomu někdy bývá, což taky není vůbec na škodu. Nicméně nevýrazní, nesympatičtí a otravní hráči tuto sérii jednoznačně potápí. ()

Amazonie (2003) (S06) 

Spoilery!!! Výborná série, o tom není pochyb. Velké množství zajímavých situací (od rozdělení kmenů přes požár kempu až po klacek na závěrečné kmenovce) a zvratů (vyloučení hned několika soutěžících, kteří to vůbec ,ale vůbec nečekali). A i několik velmi zajímavých soutěžících se zde najde. Jeden ovšem stojí nad ostatními - Rob - rozhodně jeden z největších stratégů a komiků (kdybych tuhle sérii viděl jako první, tak by mě asi sral, takhle jsem si jeho účinkování užíval). A vítěz? Are you fucking kidding me? Fůůůj... ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

Skvělá série s mnoha skvělými momenty a značným množstvím zajímavých hráčů! Spoilery: S vítězem v celkovém pohledu nejsem spokojen, ale když se podívám na finálovou dvojici, tak jsem moc rád, že to nevyhrála vyšinutá skautka. Klobouk dolů před Johnnym Fairplayem a jeho kousky, sice je to kus trotla, ty prachy by si nezasloužil, ale akce "mrtvá babička" byla naprosto skvělá a vtipná. A Rupert je king! Škoda že ti nejlepší trosečníci často doplácí právě na to, že jsou nejlepší. Burton a Shawn byli blbci, to mi bylo mnohem sympatičtější duo Ryno a Savage. A tato série nabídla asi největšího chcípáka vůbec. Možná ne úplně největšího, ale úměrně ke své postavě určitě. Osten byl prostě neuvěřitelný sráč, kdo by to do něj řekl, že. :-D ()

Návrat hvězd (2004) (S08) 

Největší hvězdy z prvních sedmi sérií jsou zpět a je to opravdu jedna velká show s celou řadou velkých hráčů. Při takovým množství oblíbenců bohužel dost často zamrzí jejich vypadnutí, ale co se dá dělat... Určitě bych tuhle sérii zařadil do TOP 5, protože je opravdu po celou dobu na co koukat. Úsměv na tváři jsem měl po celou dobu sledování a opravdu jen výjimečně se naskytl moment, který by mi vyloženě vadil (crazy Sue). Skvělá zábava, místy strhující podívaná, solidní strategická hra od několika hráčů (hlavně tedy od jednoho že), no a ten románek? Tomu se ani nechce věřit, že to nebylo připravený dopředu. Prostě série, která opravdu stojí za to. ()

Vanuatu (2004) (S09) 

Hodně podprůměrná série, jedna z nejslabších, které jsem doposud viděl. I poměrně slabá Panama je určitě zajímavější. Nepříliš zajímavý a výrazní hráči a poměrně nudný (až na pár výjimek) průběh hry přispěl k tomu, že tahle série prostě zaujala jen velmi málo. ()

Palau (2005) (S10) 

Spoilery: Hned na začátku to podělali nespravedlivým vyřazením dvou soutěžících, tenhle krok se autorům hodně nepovedl (hlavně že tam měli poprvé 20 soutěžících). V celém průběhu hry se příliš věcí, které by mně utkvěly v paměti, nestalo. To nejzajímavější je určitě dominance jednoho kmene a naprostý rozklad toho druhého. To bylo hodně zajímavý. Kmenový rady stály taky mnohdy za to. Nejoblíbenějším hráčem se pro mě stal Bobby Jon z Ulongu a dvojice "otec-syn" Tom a Ian z Kororu. Škoda, že Ian vzdal nejdelší soutěž ze všech, finále mohlo být zajímavější. Jinak mi tam do oka moc soutěžícíh nepadlo. Nejvíc na odstřel byly v týhle sérii ženský - Janu, Caryn, Katie, Kim - tyhle jsem teda moc nemusel. Naopak klobouk dolů před Steph, jednou z nejzdatnějších žen ve výzvách. S celkovým vítězem jsem vcelku spokojený. ()

Panama (2006) (S12) 

Rozhodně zatím jedna z nejslabších sérií, které jsem viděl. Počáteční rozdělení kmenů je úplně mimo a když už to tak rozdělí, tak to tak nechají jen jednu kmenovou radu. Celý začátek, až do sloučení kmenů, to bylo dost o ničem. Pak se to trochu rozjelo, konec byl zajímavý, ale stejně to byl oproti sériím, které přišly poté (13-17), slabý odvárek. Dělo se toho málo zajímavého, hráči byly víceméně tuctoví a nepříliš zajímaví. Celkově je to určitě jedna z nejslabších sérií. Spoilery: Kdyby tam nebyl šílenec Shane, tak by tahle série stála za ještě větší prd. Co tam tenhle týpek občas předváděl, bylo k popukání. :-D S vítězem jsem docela spokojený, protože jsem asi jako jeden z mála nefandil Terrymu. Byl mně dost nesympatický, byl dobrý v soutěžích, ale jevil se mi moc sobecky, arogantně a provokativně a o jeho férovosti bych dost pochyboval, když dostal šanci, tak hned odstřihl kámoše Dana. Mezi další neoblíbence se řadí kráva Courtney, která byla nehorázně otravná a pitomá. Naopak k oblíbencům patří Aras, Shane, Misty a Sally. Ale jinak je docela těžký si najít v týhle sérii svýho oblíbence... ()

Cookovy ostrovy (2006) (S13) 

Moje první viděná série, takže pochopte můj prvotní šok a rozpolcenost v hodnocení celého konceptu tohoto pořadu. :-) Do tohoto pořadu bych se asi jen tak nepustil, ale jeho ohromná oblíbenost u jednoho velkého fandy a mýho kámoše mi nedala spát. :-D Tak jsem si řekl, že mrknu na jednu sérii a uvidím jaké to teda je. Nejlepší jsou prý Cookovy ostrovy, tak jsem zvolil právě tuto sérii... Bavilo mě to, zkouknul jsem to za dva dny, ale k samotné hře mám řadu připomínek. Určité věci jsou fajn, ale něco mně docela dost vadí a hodně si rozmyslím, jestli budu mít sílu na víc sezón. +++ Soutěž založená na přežití v divočině se mi líbí. Zkouška, co lidi vydrží odříznutí od civilizace, je moc dobrá. Dále se mi líbí všechny druhy soutěžení ve výzvách (dovednostní, soutěže na trpělivost a vědomosti - tohle všechno se sem hodí a chtěl bych si nějaký ty opičí dráhy i soutěže, co můžou zabrat několik hodin, strašně rád vyzkoušet). +++ Zjednodušeně vzato mi v této soutěži vadí dvě věci. A to styl vyřazování, založený na intrikách, podrazech, přetvařování. To je mi hodně proti srsti, nemám to rád a občas mě to hodně sralo... Dal by se asi vymyslet lepší systém hry, ale to by to potom nebylo tak zajímavý pro diváky, kteří právě po tomhle nejvíce touží, že? Méně závažnější druhá věc, která mi vadí, je to, jak je se soutěžícími zacházeno ze strany tvůrců pořadu. Myslel jsem, že to bude boj o přežití, že to bude mimo jiné o tom, kdo dokáže nejlépe přežít v divočině... Ale dost často to vypadalo spíš na příjemnou dovolenou v Tichomoří, kde každou chvíli někdo dostane pořádnej žvanec, výlet do ráje, teplou koupel, všechny možný pomůcky na zpříjemnění pobytu, apod... Určitě je důležité nějak odměňovat vítězící, ale takhle? +++ Teď se objeví nějaké spoilery, takže kdo ještě neviděl a chtěl by někdy vidět, tak ať dál nečte!!! Některé postavy byly zajímavé a fandil jsem jim, některé mi nevadily, některé mě naopak štvaly. Narozdíl od Mikronésie, které jsem dal jako druhé příležitost, mně tu nikdo vyloženě nepil krev. Ale postavy jako J.P., Candice a hlavně Jonathan mě dokázaly slušně namíchnout, ale ještě se to dalo. (V tu chvíli jsem myslel, že Johnathan je největší hajzl, ale po Mikronésii jsem to musel přehodnotit, ne proto, že bych ho začal mít rád, ale proto, že se objevily mnohem větší šmejdky!) Kmen Aitu mě po vzpouře Johnathana a Candice svými výkony ohromil a i pozdější soudržnost po sloučení kmenů byla obdivuhodná. Respekt! Dva finalisté (nepočítám vypočítavou Becky, která se celou dobu jen vezla) si pozici ve finále opravdu zasloužili. Fandil jsem Ozzymu, protože si to podle mě prostě zasloužil nejvíc (dovednosti, férovost), takže mě výsledek zpočátku dost naštval, ale pak se mi to rozleželo a Yul si to taky zasloužil, takže s výsledky docela spokojenost. Konec spoilerům. +++ Survivor je určitě zajímavá a napínavá soutěž, ve které si každý může najít to svoje, proč na ni bude koukat. U mě si zřejmě takovou oblíbenost nenajde, ale je to určitě povedený projekt. A hlavně velké dobrodružství pro soutěžící! Chtěl bych si to zkusit, ale nevím, jestli bych na to měl nervy ohledně taktické stránky... () (méně) (více)

Fidži (2007) (S14) 

Hodně dobrá série, nevím proč má oproti ostatním tak nízké hodnocení... Od začátku do konce mě to bavilo, i když musím říct, že finále už nebylo tak zajímavé, protože bylo naprosto jasný, kdo bude z "Final 3" zvolem vítězem. Před Fidži jsem viděl Čínu, která je podle mě méně zajímavá. V této sérii se vyskytuje celá řada zajímavých postav, parádních zvratů a hodně zajímavých situací. Kmenové rady jsou zde v celkovém pohledu jedny z nejzajímavějších. A navíc jsem se konečně dočkal obstojného vítěze, který si ten meloun zaslouží. Spoilery: Jinak mě asi nejvíc zaujal koumák Yau-Man, který u mě nejvíc zabodoval ve výzvě "hod oštěpem a střelba lukem", tam si ty všechny namakance hodně dobře vychutnal. :-D Dobrý byl i Rocky, ale pak to začal přehánět a vůbec se nedivím, že ho vyloučili. Alex + Edgardo byly dobří a féroví hráči, škoda že věřili tomu pitomcovi Dreamzovi. Zajímalo by mě k čemu Dreamz tak nutně potřeboval auto, když nemá ani řidičák, podrazák... Největší kráva nejen v této sérii je jednoznačně Lisi, taková pizda se jen tak nevidí. ()

Čína (2007) (S15) 

Dobrá série, ale k těm nejlepším bych ji určitě neřadil. Nebylo to až tak zajímavý jako jindy a ani soutěžící mě vesměs příliš nezaujali. Spoilery: Asi největší oblíbenec byl James, prostě vtipnej sympaťák, kterej hrál férově. Škoda že ho tak vypekli. A taky byl dobrej Frosti, bohužel dopadl taky ne moc dobře. S vítězem jsem jakš takš spokojený, z finálové trojky si to asi zasloužil nejvíc. Amandě bych to možná taky přál, ale ve finále si to dost pohnojila... Co mě v týhle sérii naštvalo, byl přechod dvou členů kmene k tomu druhému, to bylo docela nefér a bohužel na to doplatil Aaron. Naopak skryté imunity byly vyřešeny dost dobře. Největší neoblíbenci byly pro mě PG (kráva) a pak taky Dave (pako). Ostatní byly dost nevýrazní. Konec spoilerům. Čína pro mě nebyla příliš záživnou sérií a moc věcí mi v paměti asi neuvízne. Kdybych byl soutěžící, tak bych tam asi ani moc soutěžit nechtěl, na ostrově v Pacifiku je to asi lepší trosečnictví. Ale na druhou stranu, kdo by nechtěl vidět Velkou čínskou zeď nebo klášter Shaolin. ()

Mikronésie (2008) (S16) 

Na jednu stranu zajímavá série plná známých tváří, napínavých situací a nečekaných zvratů. Na druhou stranu série, z které jsem měl občas hlavu v kýblu. Pozor spoilery: Chvílemi jsem začal až opovrhovat ženským pokolením, protože to co si tady některé dovolovaly mě neskutečně vytáčelo. V první řadě na odstřel by u mě byly krávy jako Natalie, Eliza, Ami, Tracy, hned za nimi v těsným závěsu kravky jako Cirie, Parvati a Alexis. Ne sedm statečných, ale sedm sviní. :-D Ještě jsem neviděl všechny série, ale myslím, že můžu říci, že tohle je série s největší koncentrací přetvařujících se, lživých a zákeřných bab... S vítězkou nemůžu být spokojený, Amanda měla určitě vyhrát! Samozřejmě je škoda Jamese a Ozzyho, protože to byly nejlepší trosečníci a nejférovější hráči. Erik byl fajn, byl zažraný do hry, to se cení. Doplatil na svoji naivitu a to, že důvěřoval těm sviním. :-D Blbec a další naivka Jason krásně skočil Ozzymu na špek. Taky je velká škoda, že kapacity jako Yau-Man a Johnny Fairplay vypadly tak brzo, to sérii taky hodně ublížilo. Konec spoilerům. Je to drsná hra, určitě není férová, je zajímavá pro diváka, který se s výsledkem nakonec musí smířit, protože nic jinýho nenadělá. A i když jsem byl nejdříve rozčílen, jakým směrem se hra ubírala, tak nakonec musím říct, že to byla moc zajímavá hra a k čertu s vítězem. PS: Pro blbce typu Tom Riddle: Nejde o to, kdo je dobrej na sporty a komu to líp myslí, jde o to kdo je dobrej a sympatickej člověk a když jsi přál výhru spíš některé z těch nesympatických podrazáckých sviní, tak to potěš koště. S tebou bych se fakt znát nechtěl. Ale hlavně, že jsi sežral všechnu moudrost světa, chytráku... ()

Gabon (2008) (S17) 

Zajímavá série od začátku až do konce, přestože finále je zdánlivě jasná záležitost. Série nabízí jednak velmi pestré charaktery a taky hodně zajímavé prostředí. Je fajn, že se "trosečníci" dostanou taky někam do vnitrozemí a neprdelí se jen na plážích Pacifiku. Kmenové rady jsou plné blindsidů a celkově je hra plná zvratů. Někdy je to ovšem od tvůrců trochu na přesdržku, protože jejich znatelné zásahy do hry dost ovlivní celý průběh a pár lidí na to doplatí. Spoilery: S vítězem jsem docela spokojený. Byl to moc dobrý a zručný trosečník, sice se moc neprojevoval, ale aspoň to vyhrál někdo, kdo si to zasloužil. Navíc jeho zdatnost v soutěžích byla na jeho věk ohromující. A co teprve ty falešný skrytý imunity - bravo. Osobně jsem ale fandil spíš Mattymu, přál jsem mu výhru, škoda že neuměl rozdělat oheň, a nepotrénoval na to, narozdíl od Boba. Postupem času mi k srdci přirostla i Sugar, která hrála moc dobře, kdo by to do ní řekl. Fandil jsem i Kennymu, ale ten se mi postupem času zprotivil, až moc mu to vlezlo na mozek a se strategií to přepísknul. K těm lepším můžu řadit ještě Marcuse s Charliem a skoro všechny holky, který byly v týhle sérii celkově dost na pohodu, narozdíl od Mikronésie, kde to byla jedna svině vedle druhý. Výjimka se ovšem najde vždy a tak titul za největší mrdku něžného pohlaví si odnáší Corinne, šprťácká namyšlená kráva. Mezi muži si titul "cvok série" odnáší samozřejmě Randy, kterej nesnáší úplně všechny a miluje svýho 5 let mrtvýho psa. Byl to dobrej magor, ale trochu si u mě zvýšil reputaci na Reunionu, tam měl dobrý hlášky. K dalším neoblíbencům řadím Dana (právník s IQ tykve), Gillian (ukecaná protivná babička) a GCho (frajer co umí velký kulový). Celkově řadím tuhle sérii k těm lepším, které jsem zatím viděl. ()

Tocantins (2009) (S18) 

Celkem povedená série, neřadil bych ji ani k těm nejlepším, ani k nejhorším. Stojí někde mezi. Nestalo se tam toho tolik, co by stálo za zapamatování. Nezapomenutelní jsou určitě magoři Coach a Tyson, vcelku povedené zvraty a jeden z nejuspokojivějších vítězů. ()

Samoa (2009) (S19) 

Povedená série, která určitě patří k těm nejlepším. One Man Show - Russell a jeho loutky. Zábavná série s celou řadou zajímavých situací. Ale co ten vítěz...? ()

Reklama

Reklama