Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 4
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Tom Riddle k tomuto seriálu (39)

Kdo přežije (2000) 

MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY Sociální experiment á la Pán much poprvé a hnedka do černého. 16 trosečníků rozdělených do dvou týmů bojuje s přírodními živly a mezi sebou v kruté hře o milion dolarů, kde může být jen jeden vítěz. Nepochybná revoluce v reality show započala svojí cestu se zajímavými a sympatickými charaktery, nádhernou divočinou a napínavými soutěžemi. Skoro nikdo sice moc nevěděl, jak se hra hraje (obzvlášť outsideři z kmene Pagongů), ale i tak to byla zábava Vítěz: 5* - dokonalá první hra a zakladatel agresivní herní strategie se zábavně arogantní osobností. TOP 20: Richard Hatch. Oblíbenci: Jenna Lewis (bojovná mamka, co mě dojala), Colleen Haskell (křehká květinka), Kelly Wiglesworth (železná žena) ()

Austrálie (2001) (S02) 

OBSAHUJE SPOILERY Kucha vs. Ogakor, aneb tým dobrosrdečných naivů co všichni táhli za jeden provaz vs. tým mazaných sviní a tupých kovbojů. No, jednoho tupého kovboje. Víceméně mírumilovné žití ve kmeni Kucha narušovala akorát příležitostná hádka vegetariánky Kimmi a hlučné trenérky Alicie o zabíjení slepic, proto Kucha vcelku výrazně drtila disharmonický Ogakor. Tam mrška Jerri vytvořila alianci čtyř sestávající z ní, ňoumy Mitchella, miloučké tiché Amber (oh my god, it is soooo good!!!) a namyšleného svalouna Colbyho, hezky manipulovala, obvinila Kela, že žvýká sušené hovězí, pak vyřadila nejstarší členku Maralyn.. Měla rozehranou fajn hru, kterou ale překazila Tina, sympatická mamina, které se nelíbilo, že neomalená Jerri vládne kmeni, a tak s Keithem přesvědčila Colbyho, aby se místo toho přidal k nim, což tupoun Colby pochopitelně udělal. Potom Jerri polil kýblem vody, hodil s ní na zem z asi dvoumetrové výšky a při soutěži jí řekl, že se má jít oběsit. Gentleman za všechny prachy. S Mitchelem pryč a v situaci Ogakor 5 vs. Kucha 6 se zdálo, že Ogakor se všemi jeho zajímavými osobnostmi bude rozmetaný, na(ne)štěstí vůdce Kuchy Michael spadnul do ohně a musel být evakuován, takže došlo ke sloučení 5 vs. 5 a sebekontrolující se Ogakor dokázal využít situace a přelstít Kuchu. Pak už víceméně šlo jen o hru Tiny, která rozhodla, že první půjde Alicia, která holt byla velkou hrozbou. Potom přišel podraz na Jerri (ouvej), který zosnovala, protože chtěla ve hře déle udržet sluníčko Elisabeth a tatíka Rodgera. Potom už přišlo jen odstřelování kachen na střelnici, a ve finále proti sobě stáli mastermind Tina a atlet Colby, naštěstí porota rozhodla správně. Vítěz: 4* - nenápadnější osobnost než vítěz první, tišší strategie, ale po celou dobu hra pevně v rukou a zasloužilá výhra. TOP 20: Jerri Manthey. Oblíbenci: Tina Wesson (ocelová magnólie), Rodger Bingham (dobrosrdečný tatík), Elisabeth Filarski (tehdy ještě normální...), Amber Brkich (modrooká liška) ()

Afrika (2001) (S03) 

Obsahuje spoilery Afrika byla první slabší řada, první (menší) černý puntík historie Survivora. Příliš kruté životní podmínky (věčná dehydratace) poměrně výrazně komplikovaly strategickou hru a vytváření zajímavých vztahů, navíc tu prvně nastal divácky nepopulární twist prohození kmenů. Přesto zpětně ve výsledku Afrika není nijak tragická a stojí za zhlédnutí. Vítěz: 3* - sympaťák s fajn sociální hrou, ale nudnější a s velkou mírou štěstí Oblíbenci: Teresa Cooper (první pořádný underdog), Lex van den Berghe (psychopatický mastermind) ()

Markézy (2002) (S04) 

SPOILERY Markézy patří v celkovém kontextu Survivora mezi slabší řady, ale za zhlédnutí stojí už z několika důvodů. Krom toho, že trosečníci tentokrát do základu nedostali prakticky nic a museli si všechno nějak obstarat sami, se taky vůbec poprvé objevuje legendární Boston Rob, který se později stává jednou z největších osobností celé show. Vítěz: 3* - po pouvažování skutečně zasloužená výhra, ovšem extrémně nudná a někdy až otravná osobnost výherce to samozřejmě táhnou dolů. Oblíbenci: Neleh Dennis (princezna Hrášek) ()

Thajsko (2002) (S05) 

Obsahuje spoilery Série s jedním z nejprotivnějších castů a neuspokojivým vývojem neobsahuje prakticky jediného člověka, kterému by se dalo doopravdy fandit. Až na pár celkem zajímavých strategických tahů nestojí za řeč. Vítěz: 4* - jedna z nejdominantnějších her v historii soutěže, ovšem odpudivá osobnost. Oblíbenci: Erin Collins ()

Amazonie (2003) (S06) 

SPOILERY Z oldschoolových řad Survivoru má nejoblíbenější. V souboji pohlaví příznačném pro Amazonku kombinuje drsnou přírodu, nápadité soutěže, nenáviděníhodné charaktery (sexistický homofob Roger, pánbíčkářka Joanna), výborné stratégy, komické magory (Heidi, Matthew), pořádného underdoga a hlavně dramatické a uspokojivé finále. Při dnešních řadách je mi až smutno, že kvalitám Amazonu se ani nepřiblíží. Vítěz: 5* - první vítězství opravdového underdoga, slušná strategie, zajímavá osobnost, ale hlavně... dodneška jeden z nejlepších výkonů na závěrečné kmenové radě (aneb když dostanu hlas i od člověka, co se zapřísáhnul, že udělá všechno pro to, abych nevyhrál, musel jsem sakra udělat něco dobře). Top 20: Rob Cesternino. Oblíbenci: Jenna Morasca, Deena Bennett ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

Může obsahovat spoilery: Po šesti sezónách Survivor vůbec poprvé opustil téma místního folklóru a založil celou sérii na pirátském stylu. Osvěžující změna potěšila, k tomu přibylo několik dalších premiér (kmen odpadlíků...) a některé z nejdrsnějších strategií historie soutěže. Vítěz: 5* - faktor nečekaného vítěze potěší vždycky, pokud si to onen člověk aspoň trochu zaslouží. Tady si to zasloužil hodně, a tak to těší o to víc. Účinná strategie, zábavná osobnost, co víc si přát. Top 20: Sandra Diaz-Twine, Jon "Fairplay" Dalton. Oblíbenci: Christa Hastie, Darrah Johnson, Rupert Boneham ()

Návrat hvězd (2004) (S08) 

Obsahuje spoilery: Historicky první all star řada už ze svojí podstaty skýtala obrovský potenciál. Ten bohužel nenaplnila z prostého důvodu. Cast nebyl stoprocentně obsazený lidmi, kteří doopravdy rozumí hře a umějí hrát, ale především výraznými osobnostmi. Proto je hned několik míst vyloženě vymrhaných. I přesto nabízí uspokojivou jízdu, která je díky mezitím navázaným přátelstvím některých soutěžících bolestně osobní. Několik momentů a nápadů (rozdělení na tři kmeny) je pak opravdu památných a skutečně stojí za to. Vítěz: 4* - tichý našeptávač a zakladatel pořádného coattailridingu, metody divácky nepopulární a pro většinu nudné, ale ve správných případech extrémně účinné. TOP 20: Amber Brkich, Rob Mariano, (již dřív jmenovaná) Jerri Manthey. Oblíbenci: Jenna Lewis ()

Vanuatu (2004) (S09) 

Spoilery Gender Wars 2.0, tentokrát v prostředí sopek a kanibalů. Opakující se scénář dominantních ženských se tentokrát lišil především ve faktu, že ženská aliance měla několik frakcí a nikdo neměl hru v rukou natolik pevně, aby bylo byť jen trochu odhadnutelné, jakým směrem se hra bude ubírat. To je většinou plus, ve Vanuatu se bohužel pro mě hra ubírala vždycky tím směrem, který jsem nechtěl. I přesto je výsledný dojem převážně pozitivní. Vítěz: 3* - další underdog, který toho pro vítězství tentokrát ani nemusel tolik udělat, stačilo trochu rozdmýchat sváry mezi nápadnějšími hráči, a lidská ega už se postarala o zbytek. Nesympatická osobnost vítěze je ale velkým mínusem. Top 20: Eliza Orlins. Oblíbenci: Ami Cusack, Julie Berry ()

Palau (2005) (S10) 

Spoilery Divácky většinou hodně oblíbená, přesto pro mě jedna z nejnudnějších sérií. Problém tkví v nerovnoměrných kmenech, kdy jeden kmen bez výjimky kompletně rozdrtí ten druhý, než začne sebedestrukce. Vzhledem ke šňůře výher/proher se střih samozřejmě soustřeďuje na kmen prohrávající a lidi strategizující v něm, proto ve chvíli, kdy by hra měla začít být opravdu emocionální a na krev, lidi z vítězného kmene prakticky neznáme. Strašná škoda a promarněná příležitost. Vítěz: 4* - objektivně hra silná po všech stránkách od začátku do konce, akorát docela nuda. Oblíbenci: Stephenie LaGrossa, Tom Westman ()

Guatemala (2005) (S11) 

Spoilery: Co do podmínek dodnes jedna z nejdrsnějších sezón, navrch se skvělým castem (jedna z nejsympatičtějších final 5 vůbec), a zajímavým twistem dvou navrátilců z Palau, Guatemala nabízí první i poslední, je to prakticky vlhký sen každého správného Survivorovského fandy. Vítěz: 4* - další underdog, další vymlouvání se a ukecávání o život, sympatická osobnost... osobně bych to ale přál druhému finalistovi. Top 20: Stephenie LaGrossa, Rafe Judkins. Oblíbenci: Danni Boatwright, Lydia Morales, Judd Sergeant ()

Panama (2006) (S12) 

Spoilery Už hezkou řádku sezón se Survivor snaží zaujmout diváka nějakým trikem, tajnou imunitou, rozdělením kmenů, a podobně. Panama spojuje všechno, má exilový ostrov, tajnou imunitu a rozdělení kmenů podle pohlaví a věku hned na čtyři, vůbec poprvé v historii soutěže. Cast je rozmanitý a zajímavý, výstřední a sympatický, takový, že si snad každý může najít nějakého oblíbence. To je určitě velké plus. Kromě toho se však poprvé objevuje jeden z největších stratégů Survivora, kterého se dočkáme ještě několikrát. Vítěz: 1* - řadu bohužel przní vítěz, který je naprosto nahodilý, většinu času bez jakékoli strategie, a navíc s otravnou osobností. Je jediným důvodem, proč má tak skvělá řada ode mě jenom 4 a ne 5*. Top 20: Cirie Fields. Oblíbenci: Courtney Marit, Shane Powers ()

Cookovy ostrovy (2006) (S13) 

Spoilery Po Panamě další série se čtyřmi kmeny se setkala se silnou diváckou odezvou. Nejen proto, že dělení kmenů je kontroverzní (dělení podle rasy - běloši, černoši, asiati a latinoameričani) a mnozí soutěžící podlehli rasovým předsudkům i stereotypům, ale i proto, že patří mezi nejdramatičtější a nejzábavnější řady celkově. Vítěz: 4* - zdánlivě jeden z nejlepších vítězů, vyrovnaný strategicky, sociálně i fyzicky, se skvělým výkonem na poslední radě, pravdou ovšem je, že díky nedomyšlenému systému tajné imunity by musel být sakra neschopný, aby se do finále nedostal. Top 20: Parvati Shallow, Yul Kwon. Oblíbenci: Jonathan Penner, Candice Woodcock ()

Fidži (2007) (S14) 

Spoilery Po Thajsku druhá řada s neuvěřitelně nepřátelskou atmosférou, kde většina hráčů jsou nepřející svině. To by samo o sobě nemuselo být tak špatné, jenže oni jsou většinou bohužel hloupé nepřející svině, a to už tak dobré není. Tentokrát přišla režie s twistem majetných proti nemajetným a kvůli nečekanému odstoupení soutěžící Melissy McNulty noc před prvním dnem natáčení se taky vůbec poprvé produkce potýkala s lichým počtem soutěžících. Obojí je vyloženě na škodu. Přesto se najde pár schopných hráčů a několik zajímavých strategických tahů. Zpětným pohledem není Fiji tak strašně špatná, jak jsem ji bral poprvé,ale celkově stejně patří mezi nejslabší řady. Vítěz: 3* - z finalistů to nejmenší zlo, s fajn sociální hrou a sympaťák, ale prostě jednooký král mezi slepými. Oblíbenci: Yau-Man Chan, Michelle Yi ()

Čína (2007) (S15) 

Spoilery Ze všech řad bez hvězdných obsazení je Čína pro mě především řadou s nejlepším castingem. Z 16 soutěžících mi vadí jenom jeden!!, a to ten, který odejde hned jako první, čili od začátku do konce zaručená spanilá jízda. Po ucouraném zlém Fiji působí energická Čína se svým castem jako zjevení, tím spíš, že hráčů schopných po všech stránkách je tu hned několik, a tak by takřka nikdo z nějaké finálové desítky nemohl být vyloženě odpadovým vítězem. I tak má pro mě Čína dokonale uspokojivý vývoj, protože parta, která má hru pevně v rukách, je snad ta nejsympatičtější trojka vůbec (dvojice prohnaných mastermindů a jedna hláškující mrška). Krom nich jsou tu zábavní protivové, rozjímající taktici, úmyslně prohraná soutěž o imunitu a vůbec je to jedna radost za druhou. Jednoznačně Top 3 sezóna. Vítěz: 5* - dodneška jeden z nejlepších vítězů, silně strategická hra, riskantní a vzrušující, zábavná osobnost a úžasně obhájená poslední kmenovka Top 20: Todd Herzog, Amanda Kimmel, Courtney Yates. Oblíbenci: Peih-Gee Law, Jean Robert Bellande ()

Mikronésie (2008) (S16) 

Obsahuje spoilery (o řadě této, o Číně a o Pearl Islands), takže kdo si nechce nic pokazit, nechť dál nečte. Díky. Vzhledem k neobvykle vysokému počtu opravdu dementních komentářů jsem se rozhodl rozšířit svůj původní komentář, který zněl "Micronesian Witches/Black Widow Crusade FTW!", který očividně odkazuje na nejlegendárnější Survivor Alianci všech dob, neblaze proslulou čtyřku ve složení Amanda/Parvati/Cirie/Natalie. Z nějakého prazvláštního důvodu si očividně někteří lidé už i tady u nás začínají myslet, že lidi s velkými svaly jsou lepšími lidmi než ti s mocnou myslí. Nejde mi to na rozum. Copak každý druhý Čech nepohrdá stádním americkým myšlením, kde atletičtí studenti na středních školách dostávají hromadné odpustky a stipendia na prestižních univerzitách, zatímco géniové bojují každičkým mozkovým závitem o svoje místo na slunci? No, podle komentářů o Survivor Micronesia nikterak. Měl by vyhrát James? Proč? Protože je tak hodný a sympatický a pitomý a naivní? Měl by vyhrát Ozzy? Proč? Protože je nejlepší v tělocviku, a je díky tomu patřičně arogantní? Proč by měl vyhrát milion dolarů spíš ten, kdo k němu doběhne, než ten, kdo se k němu dostane navzdory tomu, že běhat neumí? Vy si nepamatujete tu bajku o hloupém zajíci a chytré želvě? Survivor je sociální experiment. Kdo přežije. Survivor. Přeživší. Už Darwin přece říkal, že přežije kdo? Ten nejsilnější? Mhmm, ne, jestli si tohle myslíte, tak si toho Darwina konečně přečtěte. Ne ten nejsilnější, nýbrž ten nejpřizpůsobivější. Ten, kdo se umí nejlépe přizpůsobit podmínkám. Ona brigáda černých vdov je přesně taková. Tyhle čtyři zkázonosné holky se uměly dokonale přizpůsobit všem neovlivnitelným zvratům a svými silami ve svůj prospěch ovlivnily všechno, co se ovlivnit dalo. Chytrá želva Cirie se širokánským úsměvem možná neběhá rychle jako hloupý arogantní zajíc Ozzy, ale proč to vadí? Geniálně manipulovala všemi kolem sebe, odstranila krajně nebezpečného Yaumana a tak dále. Krásná milá Amanda je všeobecně z oné brigády černých vdov mezi běžným obecenstvem považovaná za jedinou zasloužilou, jelikož byla diskutabilně z finálové trojky nejmenší svině, byla nejlepší v soutěžích a pravděpodobně je taky nejhodnější člověk. S tím taky souhlasím, Amandu mám ostatně ze všech soutěžících nejraději. Nicméně prohrála proti dost možná nejlepší vítězce. Prohrála proti Parvati, která je prý slepice. Proč, proboha? Protože je dokonalá manipulátorka? Protože ví, že je sexy a využívá toho? Parvati (stejně jako Todd či Sandra) dokonale reprezentuje, že není důležité být ten nejsilnější a nejrychlejší, protože když umíte nejlíp číst spoluhráče, pak jim vrazit nůž do zad a říct jim, že jste to udělali vlastně proto, že byli nejnebezpečnější a tím si zajistit jejich hlas, o to jde. Vítězství Parvati (potažmo brigády černých vdov) nemá nic společného s přežitím? WTF? (why the face) To je ale nehorázná kokotina. Tady si očividně někdo zase chybně myslel, že dle Darwina přežije ten nejsilnější. Lidi, čtěte, než napíšete takový nesmysl. PŘEŽIJE TEN NEJPŘIZPŮSOBIVĚJŠÍ. V čem by byla zábavná soutěž, kde by skutečně šlo jenom o to, kdo je nejrychlejší a nejsilnější? Neodehrávají se náhodou kvůli takovým věcem sportovní přenosy? Chcete vidět, jak vyhraje ten nejrychlejší? Podívejte se na běžecké závody. Chcete vidět, jak vyhraje ten nejsilnější? Sledujte vzpírání. Určitě nebudete nespokojeni. Ani v jednom případě se stoprocentně nemusíte bát, že to nedejbože vyhraje ten nejchytřejší. A nás ostatní, kteří umíme přemýšlet a porozumět faktu, že někdo rozumný si zaslouží vyhrát spíš než negramotný atlet, tím ušetříte nutnosti čtení těch vašich sraček. Ještě jednou díky. Vítěz: 5* - jeden z nejlepších vítězů, zajímavá, dravá a odvážná strategická hra, manipulace a okouzlující osobnost. Top 20: Amanda Kimmel, Parvati Shallow, Cirie Fields, Eliza Orlins. Oblíbenci: Natalie Bolton () (méně) (více)

Gabon (2008) (S17) 

Spoilery. Fajnová řada, která je zábavná díky především dokonalé Sugar, mazanému duu tichý Kenny/hlučná Crystal a zábavnému protivovi Randymu. Pochopitelně výsledný dojem trochu mrví vítěz a sem tam ho hodně przní cibulová aliance s odpudivou Corinne, privilegovanou rozmazlenou barbínou, co má plastikové nejen kozy a ksicht, ale i implantáty v zadku, ale co už. Vítěz: 2* - další coattail rider, narozdíl od předchozích to ovšem nebyla záměrná strategie, čili má vůči nim velké mínus. Osobnost ale nepochybně sympatická. Top 20: Jessica Sugar Kiper, Kenny Hoang. Oblíbenci: Crystal Cox, Randy Bailey ()

Tocantins (2009) (S18) 

Spoilery Survivor tentokrát zavítal do krajiny brazilské vysočiny, a fungoval alespoň pro mě opačně než většina sezón. Zatímco normálně chvíli trvá si najít oblíbence a mnohem lepší je finiš řady, tady jsem si našel oblíbence hned z kraje, a zklamal mě vývoj sezóny. Tocantins se tentokrát nesnažilo diváky lákat na nějaké extra taháky, zvláštní dělení kmenů a vůbec, spíš se spoléhalo na charisma castu. A z největší části to vycházelo dobře, bohužel hned několik soutěžících divák ani neměl možnost poznat, protože střih sezóny se zaměřoval především na megalomaniaka Coache, který v budoucnu dostane hned několik dalších šancí.. Co do osobností je Tocantins sezóna milá a rozmanitá, ale strategicky impotentní Coachova aliance učinila z druhé poloviny zívačku. Vítěz: 2* - další zbytečný neúmyslný coattail rider, co se na konec dostal díky slepému štěstí, Coachově demenci a naprosto nepochopitelné impotenci hráčů, co měli v rukou moc. Tocantins je totiž snad vůbec první sezóna, kdy si "mocní" místo odstraňování sympatických hráčů řekli "ten je ale sympatický, toho nikdy nevyloučím". Tohle nemá obdoby.. Top 20: Stephen Fishbach, Erinn Lobdell. Oblíbenci: Sierra Reed ()

Samoa (2009) (S19) 

Spoilery. Samoa je fajn řada, ale má svoje mouchy. Poprvé se v Survivoru objevuje nechvalně proslulý Russell Hantz, a díky němu je manipulace s divákem mnohdy neúnosná (střih je ve prospěch Russella v poměru zhruba deset zpovědí na díl vůči jedné zpovědi na díl pro všechny ostatní), nehledě na to, že Russellovi je konstantně pomáháno od produkce. Ať už se jedná o imunity nebo o tolerování poškození majetku (kterého se Russell dopustil, a které bylo vždycky předtím jednosměrnou jízdenkou ze hry ven), v Samoe se všechno točí kolem Russella. Netuším, jestli se produkce takového zaprodání vlastních principů a pravidel dopustila kvůli klesající sledovanosti, každopádně ať už byla jejich motivace jakákoli, zabralo to. Arogantní samozvaný král hry Russell diváka skutečně od začátku do konce hry nepopiratelně baví a z největší části je strůjcem osudu nejen svého, ale i všech ostatních. Spolu s ním tedy stojí i padá celá sezóna, ať divák chce, nebo ne, protože na ostatní soutěžící se jednoduše střih vůbec nezaměřuje (s výjimkou otravné Shambo, která má očividně být za comic relief, ale alespoň pro mě v téhle úloze bolestně selhává). Samoa je zřejmě krok, kterým se Survivor musel ubrat v zájmu udržení pozornosti diváků, ale i když se to v Samoe jako takové ještě nezdá, pro mě osobně je to krok špatným směrem. Vítěz: 5* - vzato kol a kolem dokonalá hra od začátku až do konce, byť většinu času takřka neviditelná. Vítězka Natalie od začátku sezóny záměrně využívala faktu, že Russell NIKDY nepochopil, o čem Survivor doopravdy je, a na jeho zádech si vesele dojela až pro milion dolarů. Nehledě na to, že byla naprosto sama zodpovědná za největší blindside Samoy, vyloučení Erika. Sledovat poslední kmenovku Samoy se zdecimováním Russella a parádní obhajobou Natalie je neuvěřitelně uspokojivá záležitost. Oblíbenci: Natalie White ()

Hrdinové proti padouchům (2010) (S20) 

OBSAHUJE SPOILERY KE VŠEM ŘADÁM (včetně budoucích, Nicaragua a South Pacific)!!! Jak už je u Survivora pomalu tradicí (viz můj koment k Mikronésii), nebudu tentokrát psát o svých dojmech, místo toho budu hloupě kázat lidu v domnění, že to někomu třeba otevře oči. Nemůžu si totiž nevšimnout, že většinové názory českých fandů na tuto řadu jsou takové: Russell měl vyhrát a Sandra si vítězství ani trochu nezasloužila! A já říkám: nesmysl. Proč? Ideální vítězná hra v Survivoru stojí na třech pilířích. Hře fyzické, hře strategické a hře sociální. Všechny tři jsou spolu více či méně provázané a není důležité mít vždycky všechny tři (obzvlášť ta fyzická není víceméně potřeba, pokud nejste úplně nemožní, a i to se dá sem tam ošidit, viz Sandra). Bez které se ale opravdu neobešel žádný vítěz? Čistě statisticky je odpověď naprosto jasná. Bez hry sociální. Několik velice dobrých stratégů pohořelo na špatné (či zkrátka horší než měli oponenti) sociální hře (kupříkladu Boston Rob, Steph, Stephen, Sugar či Sash), několik výborných atletů pohořelo na špatné sociální hře (kupříkladu Kelly či Colby), nikdy se ale nestalo, že by člověk s výbornou sociální hrou ve finále prohrál, bez ohledu na jeho strategickou a fyzickou hru. K výhře Survivora jsou potřeba dva kroky. 1) dostat se do finále, 2) získat většinu hlasů poroty. Fyzická a strategická hra jsou nejjistější způsoby, jak zajistit úspěšné splnění kroku číslo jedna, výborná sociální hra zase nejjistější způsob, jak splnit číslo dvě, konečný cíl každého soutěžícího. Největší problém přichází samozřejmě v tom, že sociální hra (čili jak moc dobře vychází hráč s ostatními, jak blízké vztahy s nimi má a jak moc ho mají rádi jako člověka) je divácky naprosto nezajímavá a nepůsobivá. Je proto naprosto pochopitelné, že je sociální hra většinovým divákem přehlížená a braná za nedůležitou, na první pohled je jednoduše opravdu neviditelná. Všichni vidíme, že Ozzy (samozřejmě vím, že v HvV nebyl, ale je ideální pro vysvětlení) běhá jako králík a plave jako delfín, všichni vidíme, že Russell podráží, že Parvati manipuluje a flirtuje, ale pořádně nevidíme, že Sandra je se všemi kamarádka a všichni ji mají rádi. Ony jsou totiž blindsidy a podrazy Russella s Parvati, rvačka Amandy a Danielle, nekonečná demence Tysona a Candice, emocionální meltdown Sugar a Boston Roba, hádky Steph a Jamese, hlášky Courtney nebo ujetost Coache (což je ostatně jediný důvod, proč ho pozvali znovu, vždyť to ani není padouch) pro sledovanost mnohem přínosnější než subtilní hra založená na dobrých vztazích a jemném manipulování (viz Sandřino, nikoli Russellovo vyřazení Coache), kterou vítězka řady doopravdy vládne ze všech nejvíc. Kamera se nezaměřuje na nenápadné účinné strategie (viz když z konfrontace Toma a Amandy vyplyne, že Amanda ovládá většinovou alianci Hrdinů, avšak my to v podstatě do té doby pořádně nevidíme, případně vyzrálá hra Jerri). Důležité ale není jen to, že Sandra za zdí všeho toho dramatu, hádek, blindsidů a ublížených citů, hrála vynikající hru. Důležité je teď především to, že Russell hrál opravdu příšernou sociální hru. Objektivně neexistuje nic jako zahořklá porota. Subjektivně se můžu rozčilovat, že Boston Rob hrál lepší hru než Amber, Sugar hrála lepší hru než Bob, Steph hrála lepší hru než Danni, Stephen hrál lepší hru než JT, Coach hrál lepší hru než Sophie (mimochodem to jsou jen příklady pro ilustraci, ne moje názory). Objektivně ale doopravdy lepší hru hrála Amber, Bob, Danni, JT a Sophie, protože porota se skládá ze skutečných lidí, a umět s nimi vycházet a zajistit si jejich přízeň je to nejdůležitější, co musí zasloužilý vítěz Survivora dokázat. Sama o sobě nulová sociální hra stačí na prakticky jistý postup do finále (viz Naonka, která kdyby Nicaraguu nevzdala, do finálové trojky by se jistě dostala, protože každý dobrý hráč ví, že sedět vedle nenáviděného hráče znamená jistou výhru). Russellovi fanoušci vidí, že se víceméně bez problémů dostal do finále a to je důvodem, proč by měl vyhrát. Rozhodoval o tom, kdo vypadne, a měl celou hru pod kontrolou. Ano, ale jak? Russell se dostal do finále především proto, že je nenáviděný, protože svojí nulovou sociální hru zkombinoval s velice zábavnou strategickou hrou. Přesto zdaleka neměl tu nejlepší strategii. Opět ideální příklad je možná nejzasloužilejší vítězka historie soutěže Sandra. Sandra ví, že Russell rozhoduje o tom, kdo vypadne, a že by to měla být její spojenkyně Courtney, a tak ho naprosto bez problémů přesvědčí o bezmocnosti sebe a Courtney a o nebezpečnosti strategicky naprosto impotentního Coache. Sandra zmanipulovala Russella a zbavila se nepřítele vs. Russell se nechal zmanipulovat a udělal si nepřítele v porotě. Výsledek je tedy po chladném a logickém pohledu naprosto jasný. Sandra si zasloužila vyhrát z finalistů nejvíc, Russell nejmíň a je jedno, co si kdo myslí, a ať už máte Sandru za ubohou a nezasloužilou, jí a jejím dvěma milionům je to jistě vcelku ukradený. PS: Parvati měla příšernou sociální hru, s Hrdiny za celou dobu pomalu slovo neprohodila, nechápu, jak si mohla myslet, že by jí to dali. Vítěz: 5* - nuff said. () (méně) (více)

Reklama

Reklama