Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

Gimp 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je pro me obrovskym zklamanim. Tesil jsem se, ze se dozvim neco o australskych skins a jejich zivotu a pohnutkach ale misto toho se mi dostalo par trapnych rvacek s "rakosniky" a nicnerikajicich plku blbecku, kteri se nijak nelisi od normalnich zlodeju a jinak neprizbusobivych spolecenskych vyvrhelu... Vse navic v opravdu hnusnem blede modrem nadechu,, kamera je nezavisle hnusna az na uplne posledni zaber zasahujici do titulku... S Kultem hakoveho krize je opravdu velmi ale velmi opovazlive tento filmecek, na kterem neni zajimavy ani Crowe, srovnavat.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Určitě se sluší vzpomenout na začátky Russella Crowea, kterak vedl fanatickou válku proti vietnamským přistěhovalcům. Holým hlavám se prostě daří i u protinožců, kde jedné z mnoha band šéfuje právě charismatický Crowe. Ve své době to mohlo (a asi se tak i stalo) vyvolávat slušné emoce, dnes tenhle syrový příběh nešokuje, spíš těží hlavně z autentické atmosféry i tragického podtónu. Režisér a scénárista Geoffrey Wright se nebál zobrazování explicitního násilí, čím ale klopýtl, je, že to chtělo lepší a zapamatovatelnější děj a že se tu a tam otřel o Kubrickův nedostižný a vyspělejší Mechanický pomeranč. Cynicky sice tolik do společnosti nerýpe, ale snaha o citování patrná je. Spíš slabší čtyři hvězdy. Mnohem raději si za čas dám komplexnější a účinnější Kult hákového kříže!! ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

O skinheadech si myslím svý. Podle mého je to banda rváčů, kterým nejde o nějaké ideály, ale pouze o to porvat se a někomu dát přes držku. "Romper Stomper" to tak taky ukazuje. Celá banda holohlavců jde slepě za svým guru Hondem, kterému možná jde o něco víc, než o rvačku. Z celého filmu je cítit, že není pro prachy. Za to tvůrce chválím, ovšem nedokáži popřít určitá fakta. Diletantská kamera, která připomíná spíše amatérské video pouličních rvaček, než regulérní film. Herecké výkony kromě Russela Crowea a Daniela Pollocka - mrazivých a přesvědčivých, jsou toporné a značně ochotnicky amatérské. Nechápu pouze zdejší přirovnávání Croweova Honda k jeho poldovi z "L.A. Confidential". Ten je sice drsný a práva se domáhá někdy dosti nezákonných prostředků, ovšem je to férový chlap a určitě postava více kladná než záporná. Ovšem jeho Hondo je dobytek se vším všudy, zákeřný, krutý a podrazácký hajzl a nejtemnější postava celé Russelovy kariéry. Do poloviny filmu chybí příběh, který má však zajímavé vyústění. Konec je nejspíš na filmu to nejlepší. Přesně takto jsem si přál aby to skončilo. A nechápu rovněž to přirovnání k "Mechanickému pomeranči". Ten sice překročil ve své době značné tabu co se týče násilí a nahoty, je však spíše filozovickou výpovědí o člověku, jež se stal obětí systému. Kdežto "Romper Stomper" je sice dobrá, drsná, syrová a zábavná podívaná, ale není to nic jiného, než brutální sonda mezi skinheady z jednoho Melbournského předměstí. Nic víc, nic míň. 65%. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nie zrovna rodinný film, sondujúci vyčínanie bandy skinheadov v austrálskom meste. Spočiatku nie je ľahké sledovať bandu hovád čoby hlavných 'hrdinov' - aziatom s baseballkami som držal všetky palce. No vykuknutím priateľstva a mileneckých afér medzi nimi film naberie dych a úspešne smeruje až do trefného, jemne sarkastického finále. To tiež kompenzuje prvotný nepokoj diváka z nestranného postoja filmu k zobrazovanému zlu a násiliu. Russell Crowe je výborný, trochu mi vadila lacná hudba. Zvažoval som nad 4*, no tie som dal komplexnejšiemu a príbehovo prepracovanejšiemu American History X... Nemalou zaujímavosťou je, že predstaviteľka Gabe (Jacqueline McKenzie) bola v skutočnosti závislá na heroine a predstaviteľ jej milenca, druhej hlavnej postavy Daveyho (výborný Daniel Pollock) sa do nej počas nakrúcania naozaj zaľúbil, aby po skončení filmovačky spáchal samovraždu skokom pod vlak. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Hlavním motivem tohoto filmu je násilí. Zatímco Mechanický pomeranč ukrýval ta nejbolestivější témata pod slupkou silné stylizace, Romper stoper se snaží být věrný realitě (nebo tomu, co za realitu považujeme To se mu daří. Zajímavá je rozhodně účast „předgladiátorského“ Russela Crowea. Nedá se však říci, že by jeho výkon nějak vyčníval mezi těmi ostatními. Všechny postavy jsou obsazeny spíš jako výrazné typy, než kvůli vynikajícímu herectví (čímž netvrdím že hrají špatně). Na jednu stranu mi to přijde jako chyba, jelikož postavy se nikam moc nevyvíjejí. Působí jako by vypadly z nějaké brožury o tom, jak vypadá „typický skinhead“. Jsou zaseklé ve svých vžitých představách o „lepším světě“. Na druhou stranu je tato názorová zkostnatělost některých problematických skupin to nejdůležitější, co se v Romper stoper řeší. A proto stojí za to natáčet podobné filmy. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Čierny kabát, ktorý nosí Hando (Russell Crowe), bol počas druhej svetovej vojny súčasťou zimného oblečenia tankových divízií Waffen SS. (Jello Biafra)
  • Daniel Pollock, který hrál Daveyho, si krátce po natočení filmu vzal život. (Kulmon)
  • Proti londýnské premiéře protestovala Anti-nacistická liga. (pornogrind)

Reklama

Reklama