Reklama

Reklama

Obsahy(1)

57 let po tvrdé zkoušce s mimozemským tvorem je Ellen Ripleyová v hyperspánku zachráněna dálkovým záchranným týmem. Dojde dokonce k vyšetřování, při kterém ji chtějí obvinit ze zničení tvora, o kterého vysoce postavení vojenští pohlaváři stáli. Nakonec je osvobozena, je jí ale nabídnuta účast na jiné výpravě: na planetě, odkud vetřelec pocházel, mezitím vznikla kolonie s lidskými obyvateli. Ti se nyní odmlčeli a chystá se mise složená z vojáků námořní pěchoty, kteří mají na planetu sestoupit a vyšetřit, co se tam stalo. Ripleyová se svými znalostmi nebezpečného tvora by se v ní uplatnila. Ta se rozhodne takto skončit s nočními můrami a nepříjemnými vzpomínkami na monstrum – vetřelce a s nabídkou souhlasí. Znovu se tedy ocitá na nehostinné planetě, kde nacházejí kolonii opuštěnou. Jediný, koho najdou, je malá vystrašená holčička. Brzy zjistí, že všichni obyvatelé se stali oběťmi vetřelce – ne však jednoho. Vetřelci se poněkud rozmnožili a planeta je jimi zcela obsazena… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 580)

Fr 

všechny recenze uživatele

po návratu na Zemi se Ripley setkává s kocourem Jonesem a dozvídá se, že by měla s jednotkou námořní pěchoty, podniknout další misi za ,,starým přítelem". HODNĚ VETŘELCŮ, HODNĚ ZÁBAVY! zejména pátrání na planetě vás musí vtáhnout do děje. a vůbec, celej tenhle film je proklatě dobrej. funguje zde naprosto všechno! zvuk? paráda! hlavně ty přesuny vetřelců! a S.Weawer? slušný výkon na člověka! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tam kde Ridley Scott triumfoval plíživou atmosférou, tam Cameron sází na hutnou akci na zdánlivě opuštěné základně. Tam kde nám Ridley vetřelcovu podobu ukazoval co nejméně, razíc tak známou pravdu o tom, že neviděné zlo je nejpůsobivější, tak tam Cameron nasazuje celé šiky vetřelců degradovaných do role hmizoidního cannon fodderu. Tam kde si Scott vystačil s pár herci v takřka komorním snímku, tam nasazuje Cameron rozmáchlou výpravu. Nedá se říct, který z nich je lepší. Oba jsou zcela rozdílné a přitom dokonalé, byť každý v tom svém žánru. Ovšem nebudu nijak zastírat, že přeci jen o něco raději mám díl s jednotným číslem v názvu. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Možná právě tady vzniklo to rčení, že dobrý sequel musí nabídnout všeho víc, než originál. Vetřelci Jamese Camerona jsou naprosto masakrální, atmosferický, úzkostný, hororový, akční nářez, který skutečně dokáže první díl překonat snad ve všech ohledech. Je to opravdu ten typ pokračování, který důstojně kráčí ve šlépějích svého předchůdce a přesto dokáže expandovat do šířky i délky. Místy jsem si říkal, že jde snad až o rodinný, byť tedy ryze dospělácký velkofilm, který skvěle funguje i po 35 letech. Doslova jsem z něj měl špatné spaní... 9/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když v roce 1979 natočil Ridley Scott svého Vetřelce, znamenalo to obrovské oživení žánru a rehabilitaci ošklivých kosmických příšer jako rekvizity dobrodružných sci-fi hororů. Přes to všechno trvalo dlouhých sedm let, než se produkční studio odhodlalo natočit pokračování a jeho výrobou nebyl pověřen nikdo jiný než James Cameron, který po svém triumfálním uvedení Terminátora získal punc režisérské hvězdy první třídy. Scifističtí fanoušci mezitím byli mystifikováni několika levnými béčky, které parazitovaly na jménu Vetřelce - typickým byl italský Alien 2 - sulla terra z roku 1980. Cameronovi Vetřelci doslova převálcovali kinosály ve Spojených státech i v zahraničí. Byli označeni jak fanoušky, tak i odbornou kritikou za nejlepší sci-fi snímek roku. Šel jsem na něj do kina s velkým očekáváním a můj první dojem byl spíš rozpačitý, protože ve filmu absentuje hororová atmosféra prvního dílu a jde mnohem spíš o velkoryse natočené akční válečné sci-fi drama. Je ovšem nasnímané s maximální důkladností, profesionalitou a neobyčejnou autorskou invencí. Předkládané schéma děje se sice blíží tomu, co divák zažil v jedničce, ale Cameron přidal motiv vetřelčí královny a celého společenství čítajícího na dvě stovky vetřelců. Divák se může pokochat útokem několika desítek monster najednou. Studio přistoupilo k realizaci s mimořádnou velkorysostí, rozpočet umožnil využít na tehdejší dobu špičkové technologie, což se vyplatilo. Vetřelčí královna byla ovládaná hydraulikou, ale v jejím těle se navíc skrývali dva lidé a části těla ovládali mechanicky obyčejným drátem. Pohyb netvorů měl připomínat obří hmyz ve stylu kudlanky nábožné a krtonožky zároveň. Cameron zároveň zaplnil plátno množstvím postav tvrdých řemeslných válečníků, kteří by byli ozdobou jakéhokoli akčního filmu. Scénář rafinovaně použil motiv střetnutí lidské ženy bránící dítě s vetřelčí královnou bránící své potomstvo. Scéna, kde se malá Newt obrací k Ripleyové s výkřikem "Maminko" je maximálně emotivní. Koktejl sci-fi, hororu a akčního dramatu stoprocentně zabral. Jakkoli je mi bližší styl Ridleyho Scotta, před Cameronovým dílem je nutné smeknout. Celkový dojem: 95 %. Film patří do zlatého fondu sci-fi. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nepovažuji Cameronovy Vetřelce za jakýkoliv protiklad Scottova Vetřelce. Oba filmy zaujímají k danému tématu odlišný (ne opačný) postoj, v obou případech naprosto výborný. Cameron natočil vojenský film o tlupě zelených mozků využívající všemožné klišé, bez kterých to snad ani nejde. Přesto je tu obrovská míra ozvláštnění. Používání radarů lokalizujících pohybující se objekty je skvěle využito, stejně jako faktu, že každý voják má na helmě miniaturní kameru - což částečně předznamenává využití "kamer" v Cameronově (a Bigelowové) filmu Strange Days z roku 1995. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (195)

  • Pistole, kterou používají koloniální mariňáci, je Heckler a Koch VP70. (Don_Salieri)
  • Když Ripleyová (Sigourney Weaver) nese Newt (Carrie Henn) a narazí na královnu, má sebou pás s granáty. Tento pás neustále mění polohu. Nejvíce je to vidět ve scéně, kdy ustupuje od královny - Newt křikem upozorní na vetřelce, Ripleová se otočí a zabije jej. Zde je vidět, že pás s granáty je chvilku dole a pak zas nahoře. (Horryx)
  • Bill Paxton (Hudson) často improvizoval a odchyloval se od scénáře. Příkladem jeho invence je fráze: "Hra skončila, chlape! Hra skončila!" (Don_Salieri)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Avataří sága bude mít 5 dílů

Avataří sága bude mít 5 dílů

14.04.2016

Pamatujete si, jak se v roce 2012 vyklubaly ze dvou sequelů Avatara tři? James Cameron tehdy zvednul nejedno divácké obočí, no a teď se mu to povedlo znovu. Jeho vystoupení na CinemaConu totiž… (více)

O čem měl být pátý Vetřelec?

O čem měl být pátý Vetřelec?

30.11.2015

U 20th Century Fox nedávno zrušili dva velké filmy. Nejdřív se škrtly plány na Fantastickou čtyřku 2, protože jednička bolestivě neuspěla, a záhy jsme přišli o pátého Vetřelce. Ten je údajně jen… (více)

Reklama

Reklama