Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ellen Ripleyová je už 200 let po smrti, ale vědci ve službách vojenské organizace se rozhodli, že ji ze starých krevních vzorků znovu „oživí“... Na zdravotnické výzkumné lodi Auriga z těla obnovené Ripleyové vyoperuje dr. Gediman malého vetřelce. Ripleyová je evidována pod číslem 8, které má vytetované na paži, a je spoutaná. Dr. Gediman je pokusem nadšený, ale generála Pereze zajímá, jak je možné, že má Ripleyová i paměť. Doktoři jí pokládají za úspěch genetického křížení, generál ji však chce nechat zlikvidovat, protože než kdysi zemřela, pokoušela se vyhladit vetřelce, a on má obavy, že se k tomu vrátí. V lodi je totiž také vetřelec-královna, o kterou se generál s doktory stará a která má brzy začít snášet vejce.... Dr. Gediman vysvětlí Ripleyové, že jí klonovali ze vzorků jejího těla, které našli. Ona mu řekne, že královna brzy porodí a on i s ostatními zemře. Druhý lékař jí ale vysvětluje, že si dokázali vetřelce podrobit a mohou je využívat. Přilétá obchodní loď Betty s kapitánem Elgynem a s potravou pro královniny potomky – zmrazenými lidskými těly. S Elgynem přiletěla i Call, která večer pronikne do střežené oblasti a chce Ripleyovou zabít. Přitom dojde k bitce se stráží a ve stejném okamžiku se vetřelcům podaří ze střežené laboratoře uniknout... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (976)

Morien 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by mě "vyděsil" už sám o sobě, ale jakožto fanynka osobitého stylu režiséra Jeuneta a persona zaujatá dosavadní vetřelčí trilogií jsem byla dohnána až na hranici astmatického záchvatu. Na to, co se tady děje s důstojnicí Ripleyovou, se docela trefně hodí můj oblíbený výraz prznění. Z velmi, velmi unavené houževnaté ženy se stane jakési všemocné monstrum v sexy oblečku a ona s tím nemůže vůbec nic dělat. Tomu se říká opravdová beznaděj, ale v nedospělém vzeření filmu to všechno tak nějak zaniká. Spousta mých oblíbených herců se na obraze jen tak mihne, aby vzápětí zemřela, a mně to není líto, stejně jako mi není líto ani vetřelců, ani lidské bojůvky posledního odporu. Film ve mně dokázal vyvolat jen zhnusení. Jsem trochu zaujatá, protože nebýt to "pokračování" předchozích dílů, tak si takové bezduché střílečky ani nevšimnu, ale takhle jsem explicitně nespokojená. - Ovšem v tom, jak je to zvrácené, to nejlíp vystihuje svoji dobu. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Poslední díl Vetřelce je takový jiný a bezesporu horší než jeho dva nejstarší bratříčci. Ripleyová už není to co bývala. No nic proti, hlavně že se tam ještě objevila, i když v trochu jiném složení. Samotný děj je solidně zajímavý, aby dokázal pobavit po většinu času. Některé scény jsou opravdu pikantní. Konec s vetřelčím mutantem je bohužel trapný a nezajímavý. 75% ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Nemyslím, že je to až tak špatný díl. Je sice nejhorší ze všech dílů, ale to nic neznamená. Když řeknete, že je nejškaredější tenhle pětikarátový diamant ve srovnání s těmito deseti dalšími stokarátovými, budete mít pravděpodobně pravdu. Nejvíc mi vadilo špatné prokreslení postav, kdy většinou o nich skoro nic nevíme a ani se nedozvíme. Jak tu někdo říkal něco o skvělém prokreslení mariňáků ze dvojky, tak s tím nesouhlasím. Dobře vyvedení tam byli hlavně Hicks, Hudson, Vasquezová a jejich šéf Borman. Ostatní se tam buď jen velmi lehce mihli a nebo o nich ani nebyla zmínka. Přerod Rip v drsnou a cool bojovnici mi taky zrovna nesedí, ale smrt Dana Hedayi, jak si z hlavy vytáhne kus mozku, je naprosto hloupá a jen pro efekt. Nebo třeba odkaz na jedničku jméno počítače stanice je Otec. Ale největším problémem je podle mě, že se tu pokusili skloubit dohromady klasickou vybíječku z jedničky s klasickou honičkou ze dvojky a bohužel do toho nepřikloubili dostatek prostoru pro herce, jako ve trojce. Kdyby extended edition měla, jako u předchozích dílů 145 minut a tu půlhodinu navíc dali na rozvinutí postav lidí, myslím, že by z toho byl mnohem lepší film. A doufám, že další díl už konečně převede děj na zemi, jak se o to už od prvního dílu Společnost snaží. A ještě jedna taková drobnost. Lidičky, copak už jste zapomněli, že je to čtvrtý díl? A kolik čtvrtých dílů ve filmové historii bylo stejně kvalitních, jako tento? Buď mi vynechává paměť, nebo takovej (kromě Hvězdných válek epizoda 4) není. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Na způsob jakým dokázali Ridley Scott a James Cameron rozehrát jedinečnou emoci s mistrovskou formou paradoxně právě jednoduchosti, ale zároveň v dokonalosti filmu, kdy otevřeli prostor sci-fi k tomu, že prožitek z něj nestárne ani o vteřinu ani po desítkách let - hrůza a panika jaké jsou zachyceny v čiré a virtuózní podobě: tu J-Pierre Jeunet nedokázal udržet geniálnost tak vysoko. Ale dokázal se velmi přiblížit. Má výborné nápady a skvělou režii. I když je divák "rozmazlen" s prostředí jedinečné podívané s prvních dvou dílů, RESURRECTION ho bude velmi bavit ! ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Spíš než díl vetřelčí ságy to připomíná něco na způsob Riddicka, ale mě to příjemně překvapilo. Rozhodně je tu charizmatická hrstka anti-hrdinů v čele s Perlmanem, Sigourney opět není co vytknout a navíc se tu objeví jak Brad Dourif tak Leland Orser - známí to filmoví pošuci, aby si přidali dalšího pošuka do sbírky. (Dourif je tu tradičně maniakální, viz "motýlek"). Příběh není špatný a navíc se tu vetřelci objeví v asi nejlepší kvalitě (versus film do ságy nepočítám). Některé scény jsou celkem originální a nechybí ani závany černého humoru, doufám že celý konec s mutantem měl být černý humor. Ostatně, obyčejné vysátí dveřmi by už přece jenom byla trochu nuda. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (44)

  • První z vetřelčích filmů, který se netočil v Anglii. Jeden z důvodů byl, že se Sigourney Weaver (Ellen Ripley) nechtělo cestovat. (cariada)
  • Ron Perlman (Johner) sa počas natáčania takmer utopil po tom, čo si vo vode narazil hlavu a upadol do bezvedomia. Zachránili ho prítomní potápači. (hradecek)
  • Na motivy filmu vznikl román, který se ovšem od snímku značně liší. Rozdíly (část 2.):
    - Když Wren a vojáci chytí Call, opouštějící buňku Ripley 8, elektricky ji omráčí. Ve filmu ji pouze zatknou.
    - Muž, který je zabit mrazivými tryskami v xenomorfově cele, je dr. Brian Clauss, jeden z vědců Wrenova týmu. Než vstoupí do cely, objeví několik vojáků ležících v bezvědomí na podlaze v oblasti cel. Očividně byli omráčeni a paralyzováni xenomorfy stejným způsobem, jako Gorman a Burke v předchozí knize.
    - V knize nemá Auriga žádné záchranné čluny. Ve filmu se nejméně jeden únikový modul bezpečně dostane z lodi, společně s několika vojáky a dr. Williamsonem.
    - Zatímco ve filmu Johner téměř není překvapen vlnou xenomorfů, v románu je ze tvorů vyděšený a často se neovladatelně třese strachy.
    - Je vysvětleno, že klonovaní xenomorfové jsou schopni se množit a růst rychleji, než běžní xenomorfové - v důsledku neúmyslného genetického křížení, ke kterému došlo během jejich tvorby.
    - Když se přeživší zeptají, kolik jich zbývá, Wren řekne, že jeho tým původně choval dvacet xenomorfů, zatímco ve filmu navrhuje, že jich zbývá jen dvanáct (což je něco, co nemohl s jistotou vědět).
    - Než přeživší zjistí, že Purvis nezemřel, zjistí, že jedna z laboratoří byla přeměněna na malý úl, v němž jsou kokonovaná těla několika vědců. Ve filmu najdou pouze těla civilistů, které přivezli na palubu.
    - V královské komnatě je také několik xenomorfů Dronů, kteří plavou ve velké kaluži lidské krve a vnitřních orgánů, ve kterých je zavěšena královna.
    - Román zmiňuje Amandu Ripley-McClaren a odhaluje, že byla dopravena domů za přítomnosti manžela Ripleyové.
    - Je vysvětleno, že královna nechce rodit živě vetřelce, ale je to čistá mutace procesu klonování.
    - Když během procesu královna řve, Ripley 8 křičí s ní a sdílí její bolest prostřednictvím psychického spojení.
    - Je vysvětleno, že kříženec je pouze kojenec a zdvojnásobí nebo dokonce ztrojnásobí svou velikost za pouhý den. Je to mnohem obratnější stvoření, schopné stoupat po zdech jako jiní xenomorfové. Také má ocas.
    - Namísto prostého uražení části hlavy kříženec královnu hlavy zcela zbaví. Pak ji roztrhne a částečně sní její tělo. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama