Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzorový normalizační film líčí ve třech povídkách statečné a čestné komunisty jako věrozvěsty šťastnějších zítřků. První příběh se odehrává na sklonku německé okupace, kdy je odbojář zatčen při převážení letáků. Druhý se odehrává v 50. letech při společném ustájení dobytka. Závěrečná epizoda vypráví o lékaři terorizovaném prchajícími zločinci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Trocha komunistické ideologie okořeněná skvělými výkony výborných herců. Příběhy mají spád, dějovost nechybí ani jedné z povídek, budete hrdinům držet palce, ať se pokouší utéci z velitelství gestapa, nebo zakládají JZD někde na jihu Čech, prostě tehdy taková doba byla a lidé věřili komunismu víc, než sobě. Je jednoduché pak takové filmy s neohroženými hrdiny strany odsoudit, pro jejich "ideologický záměr", ale tento film je příkladem, že i "komunisté" uměli točit napínavé filmy, u kterých se nebudete nudit a politiku posunete do ústraní, za obrovskou lidskost, kterou v sobě hrdinové povídek mají. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Hodně nevyrovnaná úroveň jednotlivých povídek, první je více než obstojná - Zdeněk Řehoř v jedné ze svých nejlepších rolí - , druhá je otřesný blábol a Obermaierová tu vystupuje v typicky zemanovské kreaci, třetí - průměrná historka o setkání zákonů dbalého občana s podsvětím. Nynějších 48% přesně odpovídá. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

V prvni povidce vidime gestapaka Hrusinskeho a odbojare Rehore jak debatuji v kacelari. V druhe vznikajici vztah mezi krasnou kolchoznici Jaruskou a bodyguardem verejne bezpecnosti Zounarem. Ve treti pak naivni ztvarneni unosu lekare Viznera padouchem Munzarem, ktere se cele odehrava ve 1203, sanitce. :-) Proc je to vsechno cernobile taky moc nechapu, na konci sedmdesatek...? Neni nutno videt. 3- ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nejsilnějším jmenovatelem všech povídek je velmi precizní režie a kamera. Černobílá, ponurá atmosféra se nevyhýbá ani jedné z nich. Stejně tak dokonale podchycená hudba, což k vzhledem k obsazení není nic překvapivého. Silnější než strach je jen lidská odvaha ke spravedlivým činům, jež spojuje všechny tři hlavní postavy povídek. Spojuje je ovšem i něco jiného. Strana. Ideologická nutnost je zde násilně tlačena navzdory vynikajícímu dramatickému potenciálu všech třech povídek. Ovšem je zde patrné, že Vladimír Čech plní v praxi známé pořekadlo o vlku a přeživší ovci. Není to žádný extrém, krom druhé povídky, kde budovatelská naivita lehce vystrkuje růžky, v čele se všemi normalizačními hvězdami zarudlých seriálů. Celkově se ovšem jedná o skvělou režisérskou práci a výborný způsob vyprávění. Instrukce***** Jednoznačně nejlepší. Grandiózní stupňování bezvýchodné situace a závěr s otazníkem. Tento samotný příběh, s rozšířenou verzí scénáře, by v pohodě stačil na celovečerní snímek o lidském charakteru v bezcharakterní době. Dvojice Řehoř - Hrušínský je vskutku herecký diktát a Raoul Schránil v uniformě SS zase velmi zajímavá podívaná. Ale i v této skvělé první povídce se jasně naznačuje, kudy vede cesta. Do Moskvy. Tvrdohlavci*** Kolektivizace s úsměvem a hrdinný morální boj nebojácné předsedkyně se zbabělými výhrůžkami anonymů. Ještě se tak zakoukat do osobního stráže z SNB, to by bylo. Kandidát*** Diverzant mířící za hranice, neštítící se ničeho nemorálního a proti němu kandidát strany s posláním lékaře. Svou odolnost vůči strachu v tomto případě dokazuje vynikající Oldřich Vízner. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

První povídka, co se týče kvality je nejlepší, následuje třetí povídla s krvelačnám Luďkem Munzarem a jako nejméně vydařenou hodnotím povídku číslo dvě s Jaroslavou Obermaierovou v hlavní roli, týkající se zakládání JZD v Československu. Všechny tři povídky jsou samozřejmě prosáknuty komunistickou propagandou. (1. povídka : Zdeněk Řehoř agent komunista, 2. povídka : Rozorávání mezí a zakládání JZD a 3 povídka : Oldřich Vízner - kandidát KSČ) ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Třetí povídka byla natáčena v Příbrami a jejím okolí. (rakovnik)
  • Druhá povídka se natáčela v Bedrči u Benešova, scény z pohřbu pak v blízkých Kozmicích. (Ladak1)
  • Zvonička, kde Kristýnka vyzvání ve druhé povídce, je skutečná, pochází z roku 1926. Pouze soška Panny Marie na ni byla přidělána pouze pro účely natáčení. (Ladak1)

Reklama

Reklama