Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v 70. letech vznikaly u nás filmy, které zdůrazňovaly nejen nutnost všemi prostředky hájit neprostupnost západních hranic, ale hlavně rehabilitovaly stalinistickou éru. Se směšnou patetičností vyprávěný příběh se odehrává v roce 1951 a odehrává se v armádních kruzích, zachycuje spory o co nejúčinnější vzdušnou ochranu hranic... Zvolil k tomu pracovní spory mezi zkušeným, ale myšlenkově již ustrnulým generálem a mladým politrukem, jenž prosazuje moderní koncepční řešení společného úkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

Master19 

všechny recenze uživatele

Propagandistická vymývárna nejhrubšího zrna... Párkrát probleskne vtip, jakože na odlehčení, ale celkově jde opravdu jen o to, že Sovětský Svaz je hodný a dá nám letadla, aby jsme mohli sestřelovat imperialistické balóny se závadnými letáčky. Jedna hvězdička je za pár hezkých záběrů letadel a krásná auta. ()

ghatos odpad!

všechny recenze uživatele

Vysoká hra patriotů :) . Jako já mám následovaných hodně komunistických filmů, ale tohle je hodně špatné i v rámci tohoto ranku. Martin Růžek jako pořádné padesátkové lampasácké hovádko (nic proti němu, role jako role) a jeho pravá ruka pohádkový mladý politruk (takového kokota těžko pohledat - zlatý Tronda). Uf, hodně tvrdý matroš! Krásná, ale rozporuplná padesátá léta - hláška fatální, totální a naprosto sebevýsměšná. 13%. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

V. Cech je reziser, kterej bezesporu tocit umel. Takze i tenhle film je pekne natocenej a navic ma i slusnou vypravu. Koukat se na to proste da. Letadla, holky pekny, auta... Tech par kreci klidne v hlave preskocim, a naopak se pobavim nejednim "vtipem" (americky L29, rozumy starsich kolegu atd.). Kdyz se poprve objevi priletajici nove migy a do toho Katusa... :-))) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Vo filme boli pekné iba letecké zábery. MIG 15 a Delfín L 29 . Film bola neskutočná somarina - príbeh politruka a generála .... 30%. ()

L'Alpagueur 

všechny recenze uživatele

Průměrný film o vojenských pilotech, který se svou atmosférou a ideologickým nadšením trochu podobá Majoru Zemanovi. Jako hlavní hrdina by byl rozhodně lepší pilot než politruk. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

"A 50 g vodky záloha pro nečekaný přípitek." je super hláška. Ovšem pro sledování filmu té vodky potřebujete víc. Dějově to je naprosto chaotické a celé to na mě působilo jako sestřih náhodných scén z nějakého normalizačního TV seriálu. Hloupé, ale ne tak moc, aby to bylo vtipné. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po politických událostech roku 1968 se českoslovenští filmaři občas vraceli k budovatelským a oslavným tématům padesátých let a jako obvykle se snažili, aby to vypadalo. Hodně se toho natočilo o pohraniční stráži, ale překvapivě nic o letecké ochraně hranic a právě tímto filmem se dluh napravil. A aby si filmaři nemuseli vymýšlet, použili skutečnou událost z 10. března 1954, kdy se nad Merklínem střetly dvě československé stíhačky MiG-15 a dvě americké F-84 Thunderjet. Filmaři samozřejmě neměli možnost taková americká letadla získat, a tak pro film upravili letouny L-29 Delfín. Aby letecké záběry na plátně vynikly, byla dokonce poprvé použita technologie 70mm filmu. Scénář byl inspirován knihou „Osm a půl výstřelu“ Václava Podzimka, ale bohužel jen okrajově. Československé letectvo se modernizovalo, západní imperialisté stále provokovali a ve velení letectva došlo ke generačnímu střetu mezi zkušeným generálem a mladým politrukem. S takovým námětem by film nemusel být špatný, ale v dobách normalizace si o něčem takovém mohl každý nechat jen zdát. Samotný scénář je prostě katastrofální. A nepomáhá ani občasný lehký humor. Martin Růžek je v roli generála obecně výborný a dá se bez skrupulí říct, že je to opět jeho herecký koncert, ale to je asi tak na celém hereckém pokolení vše. Samozřejmě, že u takového filmu vzbuzují zvědavost letadla a letecké scény. A ať se to někomu líbí, nebo ne, technicky je to skvělé. Jen kdyby takové scény dostaly mnohem více prostoru. Stalinská éra československých padesátých let byla skutečně temnou dobou, a jak je zmíněno už v úvodu, po politických událostech roku 1968 byla snaha se k této éře ve filmech vrátit. O to více však překvapí, že typické vymoženosti týkající se *přátelství se Sovětským svazem* nebyly nijak zvlášť prosazovány. Každopádně i tak měli diváci dostatek rozumu na to, aby tento film nepřijali. Jde tedy o další politický film, který je třeba v dnešní době vnímat s jistým odstupem. ()

dokktor 

všechny recenze uživatele

viděl bych to asi takto: nenásilná, téměř místy až podprahová agitka, která měla v době vzniku mladé generaci ospravelnit události režimu z 50. let. ale to, že hodný tatík generál se po každém svém histerickém výstupu omlouvá: já vím, že to cítíte jinak, ale rozkaz je rozkaz; mně nedokáže přesvědčit, že vyvrařdění inteligence bylo nezbytné. to, že toto pseudodrama je poslepované jako leporelo tu vůbec neberu v potaz, už by nebylo kam klesat. ()

FOCKE_WULF odpad!

všechny recenze uživatele

Soudruhu kapitáne, staršina Hanák při ošetřování houslí.___Čeho?!___Houslí, soudruhu kapitáne.___A proč jich tady máme tolik?___Přišel rozkaz převzít dva vagony kulturně osvětového materiálu. Tedy dva vagony houslí. Tak je tedy ošetřuji já.___A proč jste je nerozdělil útvarům?___Útvary je odmítají. Vojáků houslistů je málo, soudruhu kapitáne. Podle dosavadní průměrné roční spotřeby jsem si zcela soukromě vypočítal, že je tady zásoba houslí na sedmapadesát let. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé průměrné drama z leteckého prostředí situované do začátku 50. let, kdy se do československé armády slavně připojily sovětské proudové stíhačky MiG-15. Hlavní roli kapitána Jelínka, zástupce generála pro věci politické, nevěrohodně hrál J. Bednář. Naopak excentrického generála, jediný ucházející herecký výkon, předvedl M. Růžek, jenž chtěl onu fiktivní modrou vzdušnou zeď pomocí nových sovětských strojů zajistit. První polovina snímku se věnuje i protistátním činnostem, úletům přes hranice, apod. druhá polovina už pouze obdivuje ruské stíhačky. Filmem se line i nepřesvědčivé kapitánovo milostné tokání, dialogy s tímto spojené působí však navýsost trapně. Z nejasných důvodů, snad atmosférou či známými hereckými tvářemi, mi snímek do jisté míry připomínal některé díly majora Zemana, nutno podotknout, že ty slabší. Celkově se jedná o lehce podprůměrný snímek průměrného režiséra, originalita prostředí a výkon zkušeného M. Růžka však zvedlo hodnocení aspoň na průměr. ()

Zevon odpad!

všechny recenze uživatele

Klasicky komunistický, neosobní a naprosto plochý film. Cíl komunismu - postavit zeď, hlavně mezi lidmi a všechny, co chtějí mimo ni, postřílet. Kdyby ten režim z padesátých let nepolevil, Orwell se svým rokem 1984 by byl jen slabý odvar. Skvělá plejáda zprofanovaných herců, nelidské, studené prostředí vymytých zelených mozků, nevím, tohle snad není ani výstraha budoucím generacím, jen ubohost. ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Dal jsem tři hvězdy (66,6%) a hned řeknu proč. Rádoby experti na leteckou tématiku se zde již vyjádřili. Teď se vyjádřím já. Film jsem viděl v mládí, ještě před vojnou. Protože jsem odebíral časák L+K, o letectví jsem věděl poměrně dost. Tak mě hned zaujalo, že kapitalistické Šůting Stáry tady nahrazují Aero L-29 Delfin. Ale zase si dost dobře nedovedu představit, že by nám soudruzi z Jůesej nějaký takový stroj půjčili. A pak jsem šel na vojnu. K letectvu. A právě s takovými chlapíky, jsem seděl na velitelském stanovišti a poslouchal jejich historky. Teď už to byli starší pánové, ale všichni piloti. A to, co popisuje tenhle film, o tom jsem taky něco slyšel. A tito pánové do teď mají můj respekt a obdiv, protože to, co říkali, opravdu ukazuje, že ten film až tak špatný není. Přistávat bez podvozku, katapultovat se z MiGu, kterému se roztrhla turbína, přelétávat ze Slovenska trofejní Mezky proti Tatrám a mít staženou prdel, jestli v přídavné nádrži nebude bublina, .... A v telefonním seznamu, který jsme na VS používali, byl u dvou jmen křížek. Ti takové štěstí neměli. Berme to tak, že dotyční byli vojáci. A voják, ať už sedí v Čáslavi, v Žatci nebo v Náměšti na letišti a nebo letí do Afgánu, pouze plní rozkazy. Nic víc a nic míň. A pokud jde o tu zeď, též by se mi nelíbilo, kdyby mi někdo cizí chodil po zahradě nebo lezl do bytu. Taky bych s ním byl hodně rychle hotov. Nižší hodnocení dávám za politruka, protože ten jako takový s létáním neměl moc co dělat (ale vlastně měl, vždyť to byl Študent z Nebeských jezdců). Pár jsem jich poznal a byli úplně k ... A Martin Růžek generála zvládl hodně dobře. I když bych ho párkrát kopnul do řiti, je to obrovskej záhul šéfovat armádě nebo divizi aby fungovala. Možná ty vojenské historky jednou zpracuji trochu víc, abych těmto profíkům vzdal hold. /zajímavý komentář Fondak/ ()

marlon 

všechny recenze uživatele

ZAUJÍMAVOSTI k filmu: Odbornými poradcami filmu boli pplk. Josef Pavlík (inšpektor Odd. bojovej prípravy letectva Správy letectva a vojsk PVOŠ MNO, ktorý si vo filme "strihol" rolu amerického pilota) a mjr. Jan Kovář (vedúci starší dôstojník Odd. spojovacieho a rádiotechnického zabezpečenia 10. leteckej armády). Predobrazom postavy generála Dvořáka (Martin Růžek) je plk. (neskorší generál) Jindřich Misík, v lete 1951 veliteľ 71. divízie protilietadlovej obrany štátneho územia. ()

wayne99 

všechny recenze uživatele

Není to tak špatný, jak by se na první pohled mohlo zdát. S trochou nadsázky českej Top Gun, ale spíš taková malá politická agitka. Film je natočenej daleko střížlivějc než vlastní kniha – ta začíná předmluvou, ve který se píše: „Našli se před časem jedinci, kteří celé období od Února začali špinit. Znevažovali výsledky nesmírné a obětavé práce statisíců komunistů a dalších slušných lidí. Těch kteří vybudovali za čtvrtstoletí dílo, jenž nemá v celých dějinách obdoby.“ Ale i ve filmu je celá řada slušných hlášek: „To jsme to dopracovali! Komunisti nám utíkaj za hranice!“ Srandovní na tom je taky to, jak je snímek obsazenej – hlavního hrdinu hraje Jiří Bednář, který předtím natočil film Nebeští jezdci. Tady představuje mladýho kapitána-politruka, kterej s nostalgií a radostí vzpomíná na báječná padesátá léta – dobu, kdy západní letci mizeli v lágrech. Celý to tak trochu zachraňuje Martin Růžek, jenž hraje stárnoucího generála a dává filmu přece jenom trochu lidštější podobu. Na svý si přijdou hlavně milovnicí aeroplánů, ve filmu se objevuje celá řada letadel, který už jinde neuvidíte – vrtulový stíhačky přestavujou cvičný Jaky 11, MiGy jsou původní a dopravní letadla jsou dosluhující Iljušin Il-14. ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Asi se mi to zdálo, ale celý tenhle film byl laděný do modra!!! Čekal sem, že jeden z těch pilotů-narušitelů bude ten emigrant, což se nestalo! Jinak pohled na udavačku Amortovou, jak požírá generálskou snídani, to je i na mě moc, byť nevolím TOP 09 ani ODS!!! ()

Reklama

Reklama