Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v 70. letech vznikaly u nás filmy, které zdůrazňovaly nejen nutnost všemi prostředky hájit neprostupnost západních hranic, ale hlavně rehabilitovaly stalinistickou éru. Se směšnou patetičností vyprávěný příběh se odehrává v roce 1951 a odehrává se v armádních kruzích, zachycuje spory o co nejúčinnější vzdušnou ochranu hranic... Zvolil k tomu pracovní spory mezi zkušeným, ale myšlenkově již ustrnulým generálem a mladým politrukem, jenž prosazuje moderní koncepční řešení společného úkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Propagandistický film pod vší úroveň, ale nevím jak a proč, zkouk jsem ho celý. Filmy bez děje přejíždím, nebo prostě vypnu. Je sice pravda, že jsem jej nesledoval moc pozorně, ale sledoval. Takže ta hvězda jen za to, že jsem to viděl celé. Tak, fírnajs, nevím, jestli ji dávám tvůrcům, nebo sobě. Ale asi tvůrcům, ač nevím čím vlastně zaujali. 201110188918/8920 ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Propagandistická vymývárna nejhrubšího zrna... Párkrát probleskne vtip, jakože na odlehčení, ale celkově jde opravdu jen o to, že Sovětský Svaz je hodný a dá nám letadla, aby jsme mohli sestřelovat imperialistické balóny se závadnými letáčky. Jedna hvězdička je za pár hezkých záběrů letadel a krásná auta. ()

Reklama

Derek 

všechny recenze uživatele

uvodna predtitulkova pasaz navodi dojem ze pojde o cesky TOP GUN, ale chyba lavky. co nasleduje je pre tu dobu typicka politicka agitka, kde je hlavnym hrdinom POLITRUK (!) ktory ma strach z lietania (to len dokazuje ze kto dokazal liezt do spravneho zadku, to za komancov dotiahol daleko). akcnych leteckych scen je tak do 10 minut a dejove konflikty su vyriesene za 3 minuty, alebo len naznacene a potom sa od nich uplne odpusti. i ked sa nakrucalo na 70mm tak cely film vyzera nezazivne a neepicky... ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé průměrné drama z leteckého prostředí situované do začátku 50. let, kdy se do československé armády slavně připojily sovětské proudové stíhačky MiG-15. Hlavní roli kapitána Jelínka, zástupce generála pro věci politické, nevěrohodně hrál J. Bednář. Naopak excentrického generála, jediný ucházející herecký výkon, předvedl M. Růžek, jenž chtěl onu fiktivní modrou vzdušnou zeď pomocí nových sovětských strojů zajistit. První polovina snímku se věnuje i protistátním činnostem, úletům přes hranice, apod. druhá polovina už pouze obdivuje ruské stíhačky. Filmem se line i nepřesvědčivé kapitánovo milostné tokání, dialogy s tímto spojené působí však navýsost trapně. Z nejasných důvodů, snad atmosférou či známými hereckými tvářemi, mi snímek do jisté míry připomínal některé díly majora Zemana, nutno podotknout, že ty slabší. Celkově se jedná o lehce podprůměrný snímek průměrného režiséra, originalita prostředí a výkon zkušeného M. Růžka však zvedlo hodnocení aspoň na průměr. ()

ghatos odpad!

všechny recenze uživatele

Vysoká hra patriotů :) . Jako já mám následovaných hodně komunistických filmů, ale tohle je hodně špatné i v rámci tohoto ranku. Martin Růžek jako pořádné padesátkové lampasácké hovádko (nic proti němu, role jako role) a jeho pravá ruka pohádkový mladý politruk (takového kokota těžko pohledat - zlatý Tronda). Uf, hodně tvrdý matroš! Krásná, ale rozporuplná padesátá léta - hláška fatální, totální a naprosto sebevýsměšná. 13%. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (16)

  • Film bol vyhotovený a premietaný aj v 70mm verzii so šesťkanálovým zvukom. [Zdroj: Zoznam 70mm filmov premietaných v ČSSR] (BlueNeon81)
  • Sestřel amerického letounu je inspirován skutečnou událostí z 10. března 1953, kdy poručík Jaroslav Šrámek na MiG-15 zlikvidoval americkou stíhačku F-84E Thunderjet. Ve filmu pošle k zemi narušitele USAF (L-29 Delfín) pilot Janda. (Robbi)
  • Přestože se děj filmu odehrává v r. 1951, má operátorka radaru na pultě kalendář pro r. 1973. (Faznoh)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno