Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v 70. letech vznikaly u nás filmy, které zdůrazňovaly nejen nutnost všemi prostředky hájit neprostupnost západních hranic, ale hlavně rehabilitovaly stalinistickou éru. Se směšnou patetičností vyprávěný příběh se odehrává v roce 1951 a odehrává se v armádních kruzích, zachycuje spory o co nejúčinnější vzdušnou ochranu hranic... Zvolil k tomu pracovní spory mezi zkušeným, ale myšlenkově již ustrnulým generálem a mladým politrukem, jenž prosazuje moderní koncepční řešení společného úkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

Fondak 

všechny recenze uživatele

Jedna pravda je, že z toho čiší propaganda, ale druhá pravda je, že proti narušitelům i proti balonům se startovalo. A mnohdy úspěšně. A já jsem rád, že o tom existuje aspoň takovýhle film, který připomíná dobu, kdy jsme ještě měli letectvo. Sorry, ale bylo to něco jinýho než dneska. Pár Albatrosů, Alc a asi 4 letuschopné Gripeny za letectvo nepovažuju. Dobře, ten českej Delfín s americkejma znakama je trochu úlet, ale asi jsme v té době těžko mohli požádat USAF o spolupráci ;-). Koneckonců ve většině americkejch filmů dělaj MiGy americký F-5 Freedom Fighter, takže naši filmaři neudělali nic neobvyklého. Ještě informace pro uživatele Brouk: Poslal jsi to tu hustě, ale úplně špatně. MiGy 15 byly podzvukové (1076 km/h), první nadzvuk, který jsme používali byl až dvoumotorový MiG-19. ()

marlon 

všechny recenze uživatele

ZAUJÍMAVOSTI k filmu: Odbornými poradcami filmu boli pplk. Josef Pavlík (inšpektor Odd. bojovej prípravy letectva Správy letectva a vojsk PVOŠ MNO, ktorý si vo filme "strihol" rolu amerického pilota) a mjr. Jan Kovář (vedúci starší dôstojník Odd. spojovacieho a rádiotechnického zabezpečenia 10. leteckej armády). Predobrazom postavy generála Dvořáka (Martin Růžek) je plk. (neskorší generál) Jindřich Misík, v lete 1951 veliteľ 71. divízie protilietadlovej obrany štátneho územia. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jeden z ne moc povedených socialistických vojenských filmů. Režisér Vladimír Čech chtěl nebo mohl ukázat jen to, co mu dovolili, protože ve filmu mluvil jenom Martin RŮŽEK a jeho mladý "zapálený" politruk Jiří BEDNÁŘ. Hraje tam sice celá plejáda výborných herců, ale dělalo to na mě dojem, jako by řekli : " Hele rejžo, my ti v tom hrát budem, ale nechtěj po nás, abychom tam něco kecali s čím nesouhlasíme." Psal se rok 1973, byla normalizace po okupaci Československa Sovětskou Armádou. Z toho filmu ten strach přímo číší. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vysoká modrá zeď působí jako první díl nikdy nerealizovaného seriál, protože scénář rozjel hned několik zápletek a žádná není uspokojivě uzavřena. Děj nahodile skáče od tématu k tématu a vše plyne v poklidném tempu, jak se sluší na romantickou komedii, ale ne už tak na letecké drama. Stěží průměrná režie a mizerné dialogy, pak filmu definitivně zlomily vaz. Pozitiv je jen minimum. Patří k nim herectví Martina Růžka a také dlouho očekávaný přílet slíbených MiG-15. Scéna ve které se na obzoru objeví mrak přibližujících se letadel a za zvuků Kalinky se pomalu zvětšují, se dokonce může pochlubit napětím a atmosférou. Už jenom proto, že čtyřiadvacet špičkových stíhacích letadel do vzduchu dlouho nedostaneme. A kdoví, jestli vůbec někdy. Velice slabé tři hvězdičky. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

V. Cech je reziser, kterej bezesporu tocit umel. Takze i tenhle film je pekne natocenej a navic ma i slusnou vypravu. Koukat se na to proste da. Letadla, holky pekny, auta... Tech par kreci klidne v hlave preskocim, a naopak se pobavim nejednim "vtipem" (americky L29, rozumy starsich kolegu atd.). Kdyz se poprve objevi priletajici nove migy a do toho Katusa... :-))) ()

Galerie (3)

Zajímavosti (16)

  • Hned v úvodních minutách filmu se objeví záběr na autobus Škoda 706 RTO. Z něho podle filmového komentáře vystupuje kapitán dne 18. dubna 1951. Tento typ autobusu se však vyráběl až od roku 1958. (Mr.Hudson)
  • Když na státní hranici dochází k předání poručíka Zdeňka Netopila (Jiří Krampol), jedou k němu pohraničníci ve voze GAZ 69, jehož sériová výroba v Sovětském svazu začala 1. září 1953. Podle deníku kapitána Jelínka (Jiří Bednář) se však zmíněná akce odehrála v květnu 1951. (Robbi)
  • Knižní předloha Václava Podzimka se jmenovala „Osm a půl sestřelu“ a byla vydána v edici Magnet v roce 1972 (Robbi)

Reklama

Reklama