Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Dědictví aneb Kurvahošigutntag

Komedie
Československo, 1992, 120 min

Režie: Věra Chytilová
Hrají: Bolek Polívka, Miroslav Donutil, Šárka Vojtková, Jozef Kroner, Dagmar Veškrnová - Havlová, Anna Pantůčková, Břetislav Rychlík, Ján Sedal, Arnošt Goldflam, Martin Dohnal, Jiří Pecha, Leoš Suchařípa, Jaromír Dulava, Ivana Chýlková, Karel Gott, Alena Ambrová, Zdeněk Junák, Miloš Černoušek, Simona Peková, Miroslav Výlet, Mariana Chmelařová, Jaroslav Bednář, Cyril Drozda, Pavel Zatloukal

komentáře
v bazaru
V kinech ČR:01.12.1992
Na DVD od:23.04.2009Blesk

Obsah:

Bohuš je rázovitý vesnický chlapík, který žije sám v rozpadající se chalupě. Pracuje jako dřevař, většinu času však se svými kumpány tráví popíjením slivovice a zahálčivým povalováním v trávě. Jeho poklidný a vcelku spokojený život se změní v okamžiku, kdy se objeví elegantní advokát Ulrich, který překvapenému Bohušovi oznámí, že zdědil obrovský majetek.   (oficiální text distributora)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele golfista ****

Po prvním shlídnutí to celé na mě velký dojem neudělalo. Dokonce se moje hodnocení potácelo kdesi u dna. Ale donutil jsem se časem k nové projekci a najednou jsem zjistil, že jde o fakt vtipný film. Ono to ale většinou u filmů Věry Chytilové takhle funguje.

profil / všechny komentáře uživatele POMO ***

Krásne trefné, krásne plytké, kurefsky zábavné a príšerné zároveň. V podstate filmový fenomén. :)

profil / všechny komentáře uživatele Tosim ***

Pomalu se začínám smiřovat s tím, že tohle je snímek, u kterého budu nejspíš nejčastěji měnit hodnocení i komentář :-) Přistihl jsem se, že některé situace mi přijdou vtipnější, než předtím, všichni ti burani jsou taktéž přesní, ale pořád zde zůstává to, že je film po všech stránkách velice nedotažený, zvláště ta moralita je poněkud bezzubá. A nemá moc velkou účinnost. 50%.

profil / všechny komentáře uživatele Gemini ****

Paní Chytilová stvořila kultovní film. Ukazuje kromě nádherně vykreslených charakterů taky směšnost celého našeho porevolučního snažení, alespoň nezapomeneme na slavnou éru fialových obleků a bílých ponožek:). Uvidíte možná životní výkon Bolka Polívky (pomineme-li Zapomenuté Světlo), skvělého Miroslava Donutila, nezapomenutelnou Ivanu Chýlkovou (paní doktorku:)), uslyšíte hafo kultovních hlášek (které film proslavily) a uvidíte i paní exprezidentovou:)

profil / všechny komentáře uživatele Radyo *****

Sorry pánové, ale nemohu souhlasit s názory, že se jedná o odpad nebo slátaninu nebo co. Podle mě je to jedna z nejvtipnějších komedií, co u nás kdy byly natočeny. Ty neustále citované hlášky se staly skutečně legendárními (aspoň u nás na severní Moravě). Bolek tady předvádí burana s naprostou lehkostí, přirozeností a samozřejmostí (on taky k němu nemá občas moc daleko :)) ). Neodpustím si pár citací: "Nech ňa, nic nebude." "Ty pudeš !" "To je vůl, kaviárový tousty." "Šak vašu p**u sem taky neviděl a věřím, že ju máte !" "Bez bab, chlapi, řeklo sa bez bab." "Irenko, proč ? Proč ? Řekni mi, proč ?" "Dyť já ťa mám rád aj bez peněz." :))))

profil / všechny komentáře uživatele gouryella ***

Film jako celek pouze prumer, ale diky rade neskutecnych hlasek a vybornemu Polivkovi hodne nadprumerna komedie.

profil / všechny komentáře uživatele Renton *****

Scénář: Věra Chytilová, Bolek Polívka .. Velice vtipný a velice výstižný popis doby i života na vsi krátce po revoluci. Film už jsem viděl několikrát a stále se mám čemu zasmát.. Kurvanehynoucíklasika.

profil / všechny komentáře uživatele Djkoma ***

Ta absurdita a usměvavost tohoto filmu posílená mojí ne zrovna velká oblíbeností herce Bolka Polívky podporuje pro mě jasné 3*. Příběh je zajímavý tak na jedno podívání a poté už je to jen nuda a nuda.

profil / všechny komentáře uživatele Anthony *

Když Polívka tak raději coby farář nebo člověk skrývající za války Žida, Polívka z Dědictví mě vůbec nezajímá. Chytilové filmy mě většinou nechytily. Opravdu mě překvapuje jak velký ohlas a popularitu tato komedie získala. Já mám ale zcela jiné představy o vtipnosti. Zde citované hlášky mi spíše přijdou trapné.

profil / všechny komentáře uživatele woody *****

Chlapi, neserte ma. Vždyť vy to vobec nechápeté. To je pak s vama težký, vy šojtři... Vždyť se na tó podívéte, vy Pražáci, jédni s jakýma lůzama buranskýma to žijeté v jedné zémi, vy. Křupani. Tohle nás toš reprezentuje, né? Alé co bych mlel držkú. Zdeňku. Jó, ty Zdeňku. Se na tó podívé. Takhle se dělá film o hňupech. Tý. Hňupe. Né, že akési tlusťochy narveš do maštale a necháš je chlastat té vaše pivní splašky. Prachy jim máš dát. Prachy. Herogt to je ale národné, té, hrdosti. Patriarchismu. Vašu piču sem neviděl, ale na tohle možu čumět furt. Všem co prdli témotu dílu méň jak 3 hvězdice - vy ma serete chlapi . Vy ma serete že to véc ani néde.

profil / všechny komentáře uživatele AngelAngie ****

Věříte v Boha? ... jasný, tyhle hlášky známe všichni, kdykoli to ráda vidím.

profil / všechny komentáře uživatele TheMaker *****

::::::::::::::::::::::::::::: Snad největší kultovní česká komedie ! A mě se líbí !!! Bolek Polívka je tady nezapomenutelný, myslím, že je to jeho životní role ! ,-) Havlová je taktéž výborná ! :::::::::::::::::::::::::::::

profil / všechny komentáře uživatele Marigold ****

Toš divné je to, ale v žánru "kapitalisticko-privatizační komedie" špička. Chytilová možná v devadesátých přišla o rozum i vkus, ale Bolek Polívka v roli Bohuša má patřičný říz a přesvědčivost, stejně jako jeho vidlácká grupa (zejména pak jedinečný děd Kroner). Irenka pravda nezapře, že néni herečka, ale kurva, jenže i o tom Dědictví je. Dobrý film to rozhodně není, ale s odstupem má své kouzlo a též nepopiratelnou pravdivost. To už halt Chytilka umí. Je to svědectví určité doby se všemi šmouhami a vadami na kráse, přesto se na to koukat dá... A ty hlášky též stojí za uložení do paměti, byť některé dialogy jsou opravdu... křupanské.

profil / všechny komentáře uživatele Chupacabre *****

No jistě - klasika jak má být - ať si co chce kdo chce říká !!!

profil / všechny komentáře uživatele Enšpígl ****

Je jasné, že komedie jsou pro jednoho vtipné a pro druhé trapné . Pro mě tahle porevoluční komedie o buranovi co k milonům přišel je vtipná .

Hodnocení uživatelů:
golfista ****