Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Opět velmi zajímavý snímek. Nacisté svoji teorii o nadřazené rase rozvedli do takových detailů, že nejenže dělily typy lidí podle rozměrů lebek, barev očí či vlasů na což vědci vypracovali rozsáhlé tabulky.... Jejich snaha o rasovou čistotu vedla i k takovým nápadům, jako byla sanatoria o jednomž z nich pojednává tento snímek. Zde se za úředního dohledu dle výběru druhů měly nechat oplodnit ty nejlepší árijské dívky s těmi nejlepšími árijskými vojáky. Z těchto spojení měl vzniknout nový život. Rasově čistá, nová omladina Třetí říše. Noví vojáci s hrdinskou krví po otcích, kteří dotáhnou vlekoucí se válku do vítězného konce. Divák díky filmu může nahlédnou za zdi tohoto nacistického ,,sanatoria''. Roli Grétky se velmi dobře zhostila Monika Hilmerová a oceňuji i výkon Esesačky Vilmy Cibulkové. Doporučuji vidět! * * * * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem velmi mile překvapená filmem o kterém jsem nevěděla, ale který mně byl doporučený. Ano, o dokonalých dětech pro Třetí říši jsem už slyšela, takže Grétčin příjezd a důvod, proč jela do velkého domu s více pěknými děvčaty byl jasný od samého počátku. Já se přiznám zcela otevřeně, že můj zájem se ustálil na hereckém výkonu mně neznámé Moniky Hilmerové a tradičně dokonalé Vilmě Cibulkové v roli ne zrovna záviděníhodné, ale inteligentní doktorky s jasnou představou o říši a čisté rase. Trochu se to odehrávalo téměř v mysteriózním duchu, ale to mně nevadilo. Jednou vidět válečný film bez vražedných akcí (kromě jedné a to byla spíš trpící akce) je také umění. Za mě to byla velká spokojenost. Bála jsem se závěru, ale nebyl k tomu absolutně žádný důvod a toho si také cením. Díky ! ()

Reklama

Marina111 

všechny recenze uživatele

Výborný námet, výborne vybraté exteriéry i interiéry, a najmä výborná MONIKA HILMEROVÁ : to sú záruky, že príbeh Grétky zaujme. Možno by to chcelo ešte trochu viac dotiahnuté detaily ( napríklad krajší komparz - minimále polovica dievčat v zobrazenom Lebensborne vyzerala takmer odpudivo, a to by sa snáď pri povestnej precáznosti vtedajších mocipánov, ktorým ležala na srdci čistota árijskej rasy naozaj mohlo stať len ťažko). Mierne ma iritoval i románik hlavnej hrdinky : v podstate sa mohol stať, no celý čas som sa pýtala - musel sa stať ? Myslím, že film by bol dosť silný i bez neho ... To je však len moja subjektívna mienka ; podstatné je, že tento film patrí naozaj k tým najlepším, aké v Česko v tomto miléniu vznikli. Aspoň čo sa mojej mienky týka. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Milan Cieslar je pro mě podobný úkaz jako Vladimír Michálek. Oba na začátku své režijní kariéry natočili objektivně velmi kvalitní a zajímavé snímky, a podívejte se, kde se potácejí teď. "Pramen života" vypráví o ne tolik zmapované kapitole druhé světové války, hlavní dvojice mě ale příliš nezaujala a její osud mi byl celkem lhostejný. Cibulková byla ale velmi působivá. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Film sa mi dejom trocha podobal na jeden film menom Napola. Tento sa skor nesie v zenskom duchu a je aj viac jemnejsi, ako jeho super Napola. Doslovne to neni to iste, co tento film, ale dej filmu ma nieco spolocne medzi sebou. Film vam nerusene rychlo prebleskne medzi ocami a zachvilu je po nom koniec. Skoda, ze sa tam nic skoro nedialo, co by troska ten zivot v tej skole na zamku ozivilo a prinieslo tak zazivnejsi vietor do deja filmu. Maly incident s zidovskym chlapcom polskeho povodu, zas toho nebolo prilis vela. Celkovo je to v pohodicke plynuca drama na taky nasladly sposob, ktory aj mohli viac okorenit stiplavejsim sposobom, aby to aj malo nejake vacsie napatie. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Filmaři mimo jiné natáčeli roku 1999 i v okolí malé vesničky Semošice v západních Čechách. (Lynette)
  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)
  • Ukázat nahé tělo v milostné scéně představitelka hlavní role Monika Hilmerová striktně odmítla, a tak se musela sehnat dublérka. (hippyman)

Reklama

Reklama