Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

freddy 

všechny recenze uživatele

Když už si člověk myslí, že o druhé světové válce bylo natočeno všechno, co může být jen trochu zajímavé, tak přijde film, který se věnuje problematice, o níž jsem zatím téměř neslyšel a vlastně jediný případ, kdy jsem něco málo o plánovaném tvoření árijské rasy zaregistroval, bylo ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále, kde pokud se nemýlím hlavní hrdina pracoval v podobném zařízení, ve kterém se v tomto filmu ocitla i hlavní hrdinka. A musím říci, že tahle část z druhé světové války byla velice zajímavá a film na tuto látku rozhodně nahlíží velmi kvalitně a dá se říci skoro až strhujícím způsobem, ale bohužel zároveň také trochu s odstupem a velice chladně. A ten chladný náhled jakoby z odstupu, to je asi jediná věc, která mi na tomto filmu vadila, jinak se jedná o hodně zajímavý a kvalitní příběh, který určitě stálo za to vidět a který je hodně povedený. Jen by mě ještě docela zajímalo, jestli hlavní hrdinka to své dítě někdy našla, ale to je jen jakási malá nepodstatná osobní výtka. Pokud se podívám na herecké výkony, tak tam rozhodně musí směřovat má velká pochvala pro všechny zúčastněné, počínaje Monikou Hilmerovou v hlavní roli, přes Vilmu Cibulkovou, Bronislava Poloczka, Michala Sieczkowskiho, až např. po Martina Stránského v menší roli. Všichni se snažili, všichni hráli bravurně, a všichni se tak přičinili o kvalitní a na české poměry nevídaně povedený film. Nebýt toho chladného nazírání na celý příběh, které jsem z filmu cítil, tak to mohlo být i za pět hvězd, takhle jsou to "jen" čtyři hvězdy, ale hodně solidní a hodně kvalitní čtyři hvězdy. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem velmi mile překvapená filmem o kterém jsem nevěděla, ale který mně byl doporučený. Ano, o dokonalých dětech pro Třetí říši jsem už slyšela, takže Grétčin příjezd a důvod, proč jela do velkého domu s více pěknými děvčaty byl jasný od samého počátku. Já se přiznám zcela otevřeně, že můj zájem se ustálil na hereckém výkonu mně neznámé Moniky Hilmerové a tradičně dokonalé Vilmě Cibulkové v roli ne zrovna záviděníhodné, ale inteligentní doktorky s jasnou představou o říši a čisté rase. Trochu se to odehrávalo téměř v mysteriózním duchu, ale to mně nevadilo. Jednou vidět válečný film bez vražedných akcí (kromě jedné a to byla spíš trpící akce) je také umění. Za mě to byla velká spokojenost. Bála jsem se závěru, ale nebyl k tomu absolutně žádný důvod a toho si také cením. Díky ! ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZAPADÁ SLUNCE! ADOLF HITLER S NÁMI! PŘENESME TENTO ČISTÝ PLAMEN DO LŮNA SVATÉ PŘÍRODY. AŤ NIKDY NEUHASNE, NOVÉMU POČETÍ ŽEHNÁ NOVÉ SLUNCE.“.... /// Jako jedna z mnoha mohla dát ,,DAR VŮDCI“ na místě špatným pro život, ale dobrým pro vědu. Zajímavý nápady má ten Cieslar. Nemyslím jen samotnej příběh o esesáckých matracích. Líbí se mi totiž (hlavně) provedení. Poetika se mísí s epikou, o dramatický situace tu není nouze a fantastická je Vilma, chrlící spoustu ,,pravdivých“ replik, který možná smrdí pózou, ale vystihujou situaci. Ke světovosti filmu něco (spíš víc) chybí, ale moc bych si přál víc podobně odvážnejch filmařů v naší kinematografii! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Válí se nám doma řád ,,Krve a slunce“. 2.) Poláky mám nejradši na ledu. 3.) Chtěl bych se nechat od Vilmy Cibulkový poučit o nadčlověku (nebo snad radši vodpanit?...). /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

V hloubi Körnerových krutých, ledem ojíněných příběhů je cosi nekonečně smutného a vědoucího, z pradávných nedětských pohádek, co pamatuje přechody armád a světy dávno neexistujících národů. Téma šíleného projektu Lebensborn v člověku musí něco zaseknout. Vilma C. je tu skvělá, iluze, deziluze a zbytky soucitu se v její doktorce sváří snad podle momentální hladiny morfia v krvi. Okatá Grétka vypadá jako rodná sestra Keiry K. A love story je pořádně tragická. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný český film,s ktorým by mi po odvysielaní urobila radosť ktorákoľvek tv stanica, lenže tie radšej dookola opakujú opozeranú klasiku. Chápem, že to nieje film pre široký okruh divákov, ale podobne je to aj s inými dobrými českými a slovenskými filmami. Film samotný rozpráva o udalostiach počas vojny, o ktorých mnohí iste nikdy nepočuli a nemyslím si, že by bol film nezaujímavý. Určite dokáže zaujať nielen mužské publikum, pretože téma, ktorá sa točí i okolo detí, by mohla byť ženám blízka. Monika Hilmerová hraje výborne. V čase natáčania bola ešte veľmi mladá a je vidieť, že v intímnych scénach mala dablérku. Vytkol by som miestami nezrozumiteľné dialógy, hlavne rýchlo rozprávajúci poľský žid by možno potreboval otitulkovať. Trošku vyšší rozpočet, pár napínavých scén nayvyše a film sa kľudne mohol stať omnoho slavnejším. Napriek tomu , klobúk dole. Viac podobných filmov! 80%. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)
  • Rodný dům hlavní hrdinky stojí v osadě Květná u Starého Města pod Sněžníkem, kostel s hřbitovem se natáčel v Nových Losinách u Jindřichova v okrese Šumperk a Zámek s rybníkem jsou Žinkovy, západně od Nepomuku. Natáčelo se také v přírodní rezervaci Slowiński Park Narodowy Leba a v bývalémkoncentračním táboře Stutthof ve Sztutowu. (ČSFD)
  • Filmaři mimo jiné natáčeli roku 1999 i v okolí malé vesničky Semošice v západních Čechách. (Lynette)

Reklama

Reklama