Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za peníze se dá koupit všechno. Za ty falešné jen něco. Český kriminální film.  Bývalý bezpečnostní referent Josef Lachman (Martin Růžek) si odseděl dvanáct let ve vězení za to, že se v roce 1947 nechal podplatit a pomohl k útěku z vazby bývalému esesákovi Meyerovi. Po propuštění na svobodu se nechá zaměstnat tam, kde všichni o jeho činu vědí, tentokrát na stavbě přehrady, jako obyčejný řidič. Jeho cílem je dostat se k zakopané bedně s anglickými librami, o které se dozvěděl od Meyera. S pomocí minéra Rokose (Rudolf Deyl ml.) se Lachmanovi podaří peníze získat a schovat u dcery Evy (Alena Vránová). Plánovaný útěk za hranice se však od začátku začne komplikovat. Eva proti otcově zákazu utratí nějaké libry v Tuzexu, alkoholik Rokos začne Lachmana vydírat. A to Lachman netuší, že bankovky, do kterých vkládal veškeré své naděje, jsou ve skutečnosti padělky. Hitlerova vláda je totiž vyráběla v jednom z koncentračních táborů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vyberte si: Buďto je to výborný temný thriller s atraktivním námětem ukrytého fašistického dědictví, proložený roky věznění, vydíráním a snahou opustit tenhle prašivej bolševickej svět směrem západním, anebo falešná komunistická agitační moralitka o hodném králi Miroslavovi s hlasem Old Shatterhanda (který se tady náhodou jmenuje Jindra, nosí brýle a má míň vlasů), který si váží pracujícího lidu a je upřímně zdrcen lidsky pochopitelnou snahou Lachmana a jeho dcery trošku si přivydělat. Těžké rozhodování, zvláště když se možná přistihnete, jak na konci filmu na nádraží držíte Martinu Růžkovi a Aleně Vránové pěsti, aby se Vendům s Bohoušem podařilo zdrhnout za kopečky. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminálka téměř noirovského charakteru, skoro vše se odehrává na stavbě přehrady ve špinavém a potemnělém prostředí, kde jako řidič nákladního auta začíná pracovat bývalý vězeň Lachman (úžasnej Martin Růžek) a chce vykopat anglické libry, které si po válce kousek od stavby ukryl v zemi v kufru a vzít roha za kopečky. Jenže má kufr zaminovaný a potřebuje zkušeného minaře, kterého najde v alkoholu holdujícím Rokosovi (Rudolf Deyl) a ten mu kufr po chvíli váhání odminuje. Jenomže to nechce zadarmo a začne Lachmana vydírat a chtít stále víc peněz. Lachman v něm začne vidět velké nebezpečí a musí rychle jednat...Lachmanovu dceru hraje rázná Alena Vránová a jejího připosraného manžela Vladimír Ráž. Všechno perfektně zahrané charaktery. Snad jen vyšetřující kriminalisté jsou trochu křečovití a jejich metody méně přesvědčivé. Každopádně je ale Konec cesty kvalitně natočený snímek a zároveň poslední režijní počin Miroslava Cikána, kterému navrch přidává bezvadná kamera Václava Huňky a dramatická a na svou dobu novátorská hudba Štěpána Luckého. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Průměrný film, který se bohužel neubránil propagandistické zápletce z prostředí Tuzexu a falešných britských liber. Ovšem co se zde musí ocenit, je příjemný výběr herců - září zde především Martin Růžek v roli propuštěného vězně a mladinká Alena Vránová v roli jeho dcery, partnerem jí je zde stejně jako v "Pyšné princezně" Vladimír Ráž, který se na určitou dobu stal i jejím civilním manželem. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Za války v koncentračním táboře byly vyráběny falešné libry. V padesátých letech propuštěný vězeň odchází pracovat na stavbu přehrady u Chebu, a ví kde jsou falešné libry zakopané...povedené československé kriminální drama. Scénář - Bohumil Brejcha - Jirí Mares. Hudba - Štěpán Lucký. Kamera - Václav Huňka ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Ve filmu už funguje Tuzex, Homola si zahrál veksláka, který ochotně spolupracoval s policií. Znovu se setkali jako pár "princezna Krasomila" a "princ Miroslav", zde ale dopadli úplně jinak. Růžek byl excelentní a také Deyl jako Karlíček mu zdatně sekundoval. A krásnou hlášku řekl Miloš Kopecký: "S valutami je lepší si nic nezačínat." ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • První český film, na kterém spolupracoval jako odborný poradce Karel Kalivoda, tehdejší policejní eso a ředitel české kriminální policie. Jednalo se o jeho dlouhodobou aktivitu, aby se ve filmech stran policejní práce neobjevovaly nesmysly. (sator)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na rôznych miestach v Prahe a takisto pri vodnej nádrži Fláje. (dyfur)
  • Sachsenhausenské padělky byly ve skutečnosti téměř nerozpoznatelné. Filmově zpracována je tato tématika ve snímku Ďáblova dílna (2007). (Šandík)

Související novinky

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Reklama

Reklama