Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

"Aha jeleň!" Hlavnou (pozitívnou!) zmenou oproti ostatným dielom je odpútanie od motívu cestovania a posun postavy Clarka Griswolda od totálnej absurdity k viac reálnemu podaniu. A tak vznikol film, ktorý vstúpil do dejín. Chevy Chase ako rodinným životom posadnutý Clark Griswold úplne exceluje a každý jeho mimický pohyb, či už smerom k smútku, hnevu, či hysterickému smiechu je prehliadkou čírej komediálnej dokonalosti (jeho prejav o šéfovi je geniálny!). Vianočné prázdniny sú dokonalým filmom najmä kvôli tomu, že celý scenár je do poslednej bodky prepracovaný obsahujúc nespočetné množstvo running gagov, ktoré sa navzájom preplietajú a vrstvia a v neposlednom rade každá postava (a že ich je neúrekom) má svoj hviezdny okamih (pravdaže, nemožno osobitne nespomenúť bratranca Eddieho), za čo môže bravúrny casting (Oscara tomu, kto najal toho šialeného chlapca do role Eddieho syna). A tak vznikla jedna z najlepších komédií a možno najlepší vianočný film všetkých čias. Jeden z mála príkladov, kde pokračovanie prekonáva (aj tak skvelý) originál. "Opravil som zábradlie!" ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Americké komedie nemám moc rád, jsou strašně potrhlé a jsou filmovány pro lidi s jinou mentalitou a trochu odlišným pohledem na svět...ovšem existují i výjimky, nemohu nezmínit svoji nejoblíbenější - Sám doma 1, 2. Jsem rád, že i tato komedie mě zaujala, bavil jsem se a některé scény se tvůrcům skutečně povedly...Důvod mých 3* - a) přiznám se, že mě trochu ovlivnilo vysoké hodnocení v této databázi, b) před Vánoci nepoškodí trochu vypnout mozek a mrknout se i na stupidní americký humor, c) a asi nejhlavnější důvod je, že pokud se na film koukáte s někým, kdo je vám blízký, někdo, kdo je ve vašem srdci a máte ho rádi, tak pohlížíte na ten který snímek hned jinak...Takže hodnocení je na čistém středu, přičemž nebýt oněch 3 aspektů, dal bych 2*. To jest za mě vše! ;) ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"POTŘEBOVALI JSME RAKEV, CHCI ŘÍCT STROMEK..." Cesta do lesa pro vánoční stromek prorážející pak větvemi okna, nesvítící žárovková výzdoba na střeše, prkna na půdě, šílená jízda na plechovém bobu, vyschlý krocan, uškvařená kočka, Clarkovo šílenství, hon na veverku, úder SWATu, výbuch zaplynovaného kanálu... Rodinným životem posedlý Clark W. Griswold v podání Chevy Chase patří bezesporu do panteonu nejlepších komediálních postav všech dob a VÁNOČNÍ DOVOLENÁ, kterou se Chase velkolepě rozloučil s pro něj úspěšnými 80. léty, byla vždy mým nejoblíbenějším a nejsjížděnějším dílem série. Griswoldovi pro jednou zůstávají doma (bohužel tím pádem chybí úžasný ústřední Vacation song Holiday Road), ale vrací se bratranec Eddie i Clarkovo ztrapňování se před sexy prodavačkou v obchodě, nebo jeho breakdown. Dnes už se zdaleka tak nenasměju, ale z nostalgie a protože každá druhá scéna je "kultovní", nemůžu jít pod čtyři. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

nerozumím tomu vysokému hodnocení.. šíleně otravná, vlezlá a ničím originální "komedie", která naprosto postrádá alespoň jakýkoliv náznak vánoční atmosféry.. a aby toho nebylo málo, tak závěrečná rádoby dojemná zápletka točící se kolem vyplácení prémií byla neskutečně trapná a celý film ještě více degradovala - copak jsou Vánoce o penězích? ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Clark Grisworld je dobrák od srdca, no strašný smoliar a vždy mi ho bolo ľúto. V tomto filme sa snaží mať čo najlepšie Vianoce, no vyzerá to tak, že to budú najhoršie možné, aké si človek dokáže predstaviť. Tragikomické situácie, ktoré potom nastávajú, sú nesmierne vtipné, aj keď nie ste typ človeka, ktorý sa smeje na nešťastí druhých. Bohužiaľ veľa vtipov stavia len na tom, že Clark spadne, Clarka udrie doska, či rebrík a niekedy na dosť fekálnom humore, preto "len" 4*. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (39)

  • Když do domu přijíždí velmi špatně vidoucí teta Bethany (Mae Questel) kvůli záplavě světýlek na domě, tak se otáže, zda-li rodině Griswoldů nehoří dům. Jen chvíli poté se zeptá, jestli už jsou na letišti, což v souladu s prvním výrokem nedává smysl. (PlayEasy)
  • Poté, co se Clark (Chavy Chase) neúspěšně snaží rozsvítit 25 tisíc žárovek na domě, požádá svého syna Rustyho (Johnny Galecki), aby mu je jednu po druhé pomohl zkontrolovat. Následující gag, kdy Rusty sleduje zápěstí, předstírá, že na něm má hodinky, a začne se vymlouvat, je typický právě pro Chaveyho Chase, který jej používá celou svou kariéru. (Krissty)
  • Po príchode Bethany jej Ellen postupne vyzliekla celý kabát. Avšak v momente, keď Clark nasadí parochňu strýkovi Lewisovi, má Bethany znova ešte časť ruky v kabáte a Ellen jej ho znova vyzlieka. (megacik)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama