Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (39)

  • Dům sousedů rodiny Griswaldových je ten samý, ve kterém žije rodina Rogera Murtaugha (Danny Glover) ve všech dílech série Smrtonosná zbraň. Budova stojí ve studiích Warner Bros. (Krissty)
  • Starý pick-up značky Dodge, který na začátku filmu najíždí na Clarkovo (Chevy Chase) auto, byl předtím použit jako auto Deana Proffitta (Kurt Russell) v komedii Přes palubu (1987). (Krissty)
  • Poté, co se Clark (Chavy Chase) neúspěšně snaží rozsvítit 25 tisíc žárovek na domě, požádá svého syna Rustyho (Johnny Galecki), aby mu je jednu po druhé pomohl zkontrolovat. Následující gag, kdy Rusty sleduje zápěstí, předstírá, že na něm má hodinky, a začne se vymlouvat, je typický právě pro Chaveyho Chase, který jej používá celou svou kariéru. (Krissty)
  • V některých scénách Clark (Chevy Chase) nosí černou kšiltovku týmu Chicago Bears, která se objevila ve všech filmech o Griswaldových. (Krissty)
  • Scéna, ve které se usmaží kočka, byla málem z filmu vystřižena. Studio se obávalo reakcí některých diváků. Nakonec však podlehlo nátlaku Mattyho Simmonse, aby scéna zůstala. Po první testovací projekci se publikum shodlo, že právě tato scéna se jim líbila nejvíce. (Krissty)
  • Natáčení probíhalo na různých místech USA. Venkovní scény hor byly nafilmovány ve městě Breckenridge v Coloradu, exteriéry Griswoldova rodinného domu byly natočeny v kalifornském studiu Warner Brothers v Burbanku, kancelář Franka Shileyho (Brian Doyle-Murray) byla filmována v Centru Johna Hancocka na 875 N. Michigan Avenue v Chicagu a dále v obchodním domě Marshall Field & Co. na 111 N. State Street v centru Chicaga a v Summit County v Coloradu. (Lynette)
  • Film je posledním, kde se objevila Mae Questel, která svou filmovou kariéru začala v roce 1930 jako hlas kreslené postavičky Betty Boop. (Tom Riddle)
  • Film mal pôvodne režírovať Chris Columbus. Od projektu však odstúpil kvôli nerešpektovaniu zo strany Chevyho Chasea (Clark Griswold). Columbus bol v tom čase začínajúci režisér, kdežto Chase bol hviezda. Scenárista Vianočných prázdnin, John Hughes, však v Columbusovi videl potenciál a o dva týždne mu poslal scenár k Sám doma (1990). (AAsniper)
  • Rezidencia na Melody Lane, kde filmovo býval Clarkov šéf Shirley, sa nachádza na adrese 727 W Kenneth Road, Glendale, štát Kalifornia. (megacik)
  • Natáčanie v obchodnom dome, kde Clark kupuje spodnú bielizeň, prebiehalo v Bullocks Wilshire Department store v Los Angeles, ktorý fungoval až do roku 1993. V súčasnosti je táto budova súčasťou školy Southwestern Law School, a pre návštevníkov je tak neprístupná. (megacik)
  • Na obálke magazínu People, ktorý sa Clark snaží čítať v posteli, je producent Matty Simmons. (m.a.t.o.)
  • Pivo, ktoré bratranec Eddie popíja počas vypúšťania septiku, je Meister Brau. (m.a.t.o.)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama