Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někde ve vesmíru přece musí být něco, co je lepší než člověk. Když se Charlton Heston a a další dva astronauti proberou z hluboké hybernace, zjistí, že jejich kosmická loď je zničena. Při útěku zjistí, že přistáli na planetě, na které žijí inteligentní opice. Heston je odchycen a uvězněn ve městě - zbytek posádky a později i několik opic se mu samozřejmě snaží pomoci z vězení uprchnout. To se nakonec podaří a všichni jsou volní, aby ale v samém závěru všichni zjistili strašnou věc... (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (116)

  • Původní verzí ikonické a legendární věty: „Take your stinking paws off me, you damn dirty ape,“ měla být pouze: „Stand back, you bloody ape.“ (PaTeXx)
  • Kim Hunter (Zira) požádala, aby na ni nebyl nanášen make-up více než čtyři dny v řadě, protože jí jedna z látek údajně způsobovala popáleniny v obličeji. Hunter si nakonec musela před spaním mazat obličej vazelínou, aby jí ráno nevyskakovala vyrážka. (PaTeXx)
  • Produkce neustále hledala způsoby, jak ušetřit peníze, zejména na make-upu. Jedna z možností byla nechat herce po zanesení make-upu transportovat auty, to tvůrci ovšem zamítli kvůli možné panice civilistů po spatření opic za volantem. Mezi natáčecími lokacemi nakonec přemísťovaly herce vrtulníky. (PaTeXx)
  • Producent Arthur P. Jacobs původně nevěděl, jak vysoký by měl být rozpočet pro tento film, tak se zeptal hlavního maskéra Johna Chamberse na jeho názor. Chambers navrhl částku 500 tisíc amerických dolarů. Film nakonec dosáhl rozpočtu 5,8 milionu dolarů. (PaTeXx)
  • Když se natáčely scény po pádu kosmické lodi do pouštní oblasti, několik členů štábu včetně herců omdlelo vedrem. (PaTeXx)
  • Autorovi knižní předlohy (Pierre Boulle) se závěr filmu vyloženě „hnusil“. Z tohoto důvodu napsal dopis producentovi (Arthur P. Jacobs), ve kterém výrazně vyjádřil svůj nesouhlas. (PaTeXx)
  • Natáčelo se od 21. května do 10. srpna 1967 v Kalifornii, Arizoně a Utahu. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. února 1968 v New Yorku. (Varan)
  • Film se stal doslova kultovním dílem definujícím novou epochu žánru. Byl výborně přijat diváky jak v USA, tak i v Evropě. Snad i proto, že se svým pacifistickým poselstvím o nezodpovědnosti lidí trefil do bouřlivých nálad let 1968 a 1969, kdy probíhal konflikt ve Vietnamu a v mnoha zemích zuřily protiválečné zaměřené nepokoje. (WalterIK7)
  • Taylorův (Charlton Heston) výrok: „Take your stinking paws off me, you damned dirty ape,“ v překladu „sundej ze mě ty pracky pryč, zatracená špinavá opice!“ se umístil na 66. místě žebříčku největších filmových hlášek vydaném Americkým filmovým institutem v roce 2005. (TheDude)
  • Během přestávek v natáčení se mezi sebou údajně bavili herci ve stejných maskách, tedy gorily s gorilami, orangutani s orangutany a šimpanzi se šimpanzi. (fiLLthe3DD)
  • Snímek přinesl jako jeden z prvních také velké množství reklamních předmětů. Prodávaly se hračky, sběratelské předměty, akční figurky, obrázky a dětské knížky, karetní sady, knihy, hudba, komiksy či série kreslených románů od Marvel Comics. (ClintEastwood)
  • V roce 1969 získal film čestného Oscara, protože kategorie make-up ještě neexistovala. (Jizni Tlapa)
  • Charlton Heston (George Taylor) řekl, že tento film byl po fyzické stránce jeho nejnáročnější. Navíc při natáčení bojoval s chřipkou. (lubos111)
  • Na filmu se podílelo několik specialistů na masky, kvůli čemuž byla pozastavena řada dalších projektů. (lubos111)
  • John Chambers, který dostal Oscara za nejlepší masky, vytvořil pro tento film novou technologii výroby latexových součástí masek i jejich nanášení na obličej. (lubos111)

Související novinky

Třetí Planeta opic má režiséra

Třetí Planeta opic má režiséra

16.01.2014

Anebo vlastně devátá, záleží, jestli je chcete počítat od Planety opic z roku 1968 nebo od Zrození planety opic z roku 2011. Úspěšně zrebootovaná série bude letos pokračovat Úsvitem planety opic, v… (více)

Andy Serkis opět opičákem

Andy Serkis opět opičákem

02.07.2010

...a spousta dalších pokračování. Co takhle Top Gun 2? Jerry Bruckheimer nemá dobrý rok – Princ z Persie neuspěl a Čarodějův učeň zřejmě dopadne ještě hůř. Účetnictví mu zachrání čtvrtí Piráti, ale… (více)

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Reklama

Reklama