Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jedné chaloupce žila maminka (J. Bohdalová), tatínek (J. Somr) a Honza (P. Nárožný), který se celý svůj život jen válel na peci. Jednou se otec dozvěděl, že drak Kvadrát chce, aby mu všichni králové poslali své dcery, aby si je mohl vzít za manželky. A protože se Honzův tatínek přece také jmenuje Král – poslal syna k drakovi, aby se za něj „provdal“. Na cestě se Honza potkává s bytostmi z pohádek, kterým pomůže a ony pak, jak už to bývá, na oplátku pomohou jemu, když se pustí do boje s drakem Kvadrátem, který vězní ve sluji čtyři princezny… (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

gu-staff 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka je pro zhulence jak dělaná. Mít v sobě pořádnej matroš, byl by to pro mně v podstatě Matrix jak vyšitej. Scénárista měl asi vycházky z uzavřenýho oddělení, je dobře, že je využil k práci. Bohužel zhruba ve třetině se na scéně objeví Dáda Patrasojc v ultratěsným oranžovým trikotu, pod který si zapomněla vzít práskačku. A tím pádem zbytek pohádky ukradla pro sebe. Teda pro svoje vemínka, který se od Vrchního prchniho vůbec nezměnily, gravitace nefunguje, a v některých scénách je jí očividně zima. Takže vůbec nevím, jak to dopadlo (vemínka), o čem to bylo (vemínka), ani kdo s kym a proč (vemínka). Jsem rád, že ten trikot nedali Jiřině Bohdalový, nebo Ivaně Andrlový, protože v prvnim případě je jasný, že by to měl Zeman na ploše v kompu, v tom druhym případě by to byl trikot na žehlicím prkně. Každopádně pro vemínkáře doporučuju. I když vono je to vlastně pro děti. Je mi úplně jasný, že když ji ten Felix Slováčků uviděl, ztuhnul mu kládynet a musel jí nabídnout místo ve svym sextetu. Jen nevim na co ji uhnal, protože byl vodjakživa hnusnej skřet. Zřejmě na knížky (vkladní). https://www.youtube.com/watch?v=0omhtZCXZIY - vemínka začínají zhruba v čase 26:53 a 42 seKund. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Viz komentář 6thSun , jinak o 7 let starší paní Bohdalová a o 4 roky starší pan Somr hrají rodiče Honzovi - panu Nárožnému , už to trochu svědčí o tom , o co se tvůrci v tomhle velice  legračním dílku snažili...Další má oblíbená tripová záležitost z 80. Jo a Ljuba Krbová byla svého času opravdu "luxusní roštěnka" , to mohu říct. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Absolutně nejlepší česká pohádka!!! Jedna absurdita za druhou. Vtipné písničky. Česká herecká elita. Ale hlavně to moderní pojetí, které je na tom všem to nejlepší. Souboj hloupého Honzy s drakem. Při plaveckém závodě mu pomůže vodník... Potom závody formulí, mile přenášené radiem nebo televizí. A nakonec vzdušný souboj, kdy Honzovi zase pomůže čarodějnice a pučí mu svůj létající vysavač. Možná si některé věci už tak dobře nepamatuju, takže hned jak to v telce pojede znovu, zkouknu to, a to doporučuju naprosto všem. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pohádka je v mnohém velmi futuristická. Právě dnešní děti, zblbnuté Spongebobem a dalšími americkými pitomostmi, si žádají moderní pohádky. A tak skutečné pohádky, dnes natáčené v Česku, se pokoušejí být co nejvíce moderní. Jde to vidět každým rokem. Nicméně zde se nepokoušejí o modernost v pravém slova smyslu, spíše o parodii. Především můžeme ocenit hloupého Honzu s rodiči vlastnící vysavač a televizi. Už volba herců o parodii svědčí. Komediální hvězdy osmdesátých let už by snad jen doplnil L. Sobota, který by se možná do role Honzy hodil více, ale P. Nárožný rozhodně nezklamal. Písničky Uhlíře pak vhodně doplňují vtipnou pitomůstku. A ano, všiml jsem si i lehkého sexismu, který zaznamená je pozorný divák a několika dospělých narážek. Je to zkrátka tak trochu jiná pohádka. Ovšem po všech natočených studiových a jiných pohádkách sedmdesátých a osmdesátých let je to rozhodně oživení. Pohádka, co zesměšňuje klasické pohádkové motivy a ani se nesnaží brát se vážně. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Asi jediná československá hudební televizní pohádka 80. let, ke které prakticky nemám výhrady. A to jsem ji objevil až teď za dospěla. Vtipná a naprosto neodhadnutelná (tak např. drak, aby se pomstil vodníkovi, přičaruje perníkové chaloupce kuří nožky). A i písničky Uhlíře se Svěrákem se povedly, zvlášť "Skálo, skálo" se proslavila. | Vodník: "Já ti pomůžu nasadit baťoh..." Honza: "No, ale to není moc velká odměna, co? Tak mi něco dej, ne?" :)) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • V chalupě rodičů Honzy (Petr Nárožný) mají televizi, ve které běží závody Formule 1. (M.B)
  • V pohádce vystupuje drak Kvadrát, který není vidět, ale jen slyšet a namluvil ho Jiří Krampol. (M.B)

Reklama

Reklama