Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z původně obyčejného auto-moto pořadu se díky obrovské divácké úspěšnosti stala komediálně laděná televizní série z produkce BBC, zabývající se přehlídkou, předváděním a úpravou různých automobilů, zpravidla těch novějších a velmi výkonných. (TomikZlesa)

Zajímavosti (70)

  • Ve 2. epizodě 19. série zazněla v 17. minutě hlavní znělka z filmu Avengers (2012). (Nathaniell)
  • Trojice Jeremy ClarksonRichard Hammond a James May se po odchodu z Top Gearu vrátila, ale jen na chvilku. Objevili se ve speciálním půlhodinovém díle věnované zesnulé řidičce Sabine Schmitz, která je také známá jako královna Nürburgringu, jenž zemřela 16. března 2021. Sabine byla nejen závodnice, ale také jejich kamarádka a kolegyně. V Top Gearu pracovala 15 let a také jej moderovala. (Leopard105)
  • Jeremy Clarkson se netají tím, že Top Gear po jeho odchodu nesleduje a Richard Hammond se k tématu nevyjadřuje, ale James May se narozdíl od svých kolegu svěřil magazínu The Mirror se slovy: „Díval jsem se na Top Gear dlouho předtím, než jsem byl součástí a budu se dál dívat i poté, co tam nejsem. Byl jsem jenom jedním dočasným opatrovníkem. Na druhou stranu je to jako sledovat, jak má vaše matka a otec sex. (Maulincio)
  • Od začátku 14. série byl Top Gear vysílán v HD. (Maulincio)
  • Obecenstvo musí odstát celé natáčení 60ti minutového dílu, protože nejsou zajištěna žádná místa k sezení. To je v televizních pořadech raritou. (Maulincio)
  • Šou je známá kritikou různých automobilových značek, aniž by se dostala do větších problémy s automobilkami. To je způsobeno tím, že ji financuje přímo BBC místo toho, aby ji sponzorovaly automobilky. (Maulincio)
  • Jeremy Clarkson byl v březnu 2015 z BBC vyhozen, i když zbývalo odvysílat ještě dva díly z 22. série (tyto hotové epizody tak byly odvysílány jako čistě filmy bez vstupů do studia). Důvodem byla roztržka s producentem, kterého Clarkson udeřil, protože neměl připravené teplé jídlo. Britská televize BBC se poté rozhodla neobnovit s Clarksonem smlouvu, což vyvolalo kritiku fanoušků pořadu Top Gear. Pár dnů na to z pořadu, i přes nabídky od BBC, odešli i James May a Richard Hammond. (Maulincio)
  • Jeremy Clarkson, James May a Richard Hammond spolu mimo Top Gear netráví vůbec žádný čas. Ale jsou spolu kvůli show a Top Gear LIVE a kvůli speciálům a na akcích, kam jsou společně pozvaní, což zabírá skoro všechen jejich čas. (Maulincio)
  • Na otázku: "Jaký je váš nejoblíbenější díl z Top Gearu?" všichni odpověděli: "Botsvanský speciál". A pro Jeremyho a Richarda ještě všechny díly, kde se James mrzačí. (Maulincio)
  • Ve třetí epizodě deváté řady, tedy prvním americkém speciálu, kdy si trio moderátorů kupovalo v USA ojeté vozy, mají v závěrečných titulcích všichni účinkuící uvedeno jako první křestní jméno Billy. (Martin_Happy)
  • Moderátorské trio se podílelo na vývoji hry "Forza Motorsport 5". (Illuminare)
  • V pořadu byli hosty piloti Formule 1 osobnosti motorsportu obecně, konkrétně Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Nigel Mansell, Jenson Button, Michael Schumacher, Rubens Barrichello, Sebastian Vettel, Damon Hill a Richard Burns. (Turbinen)
  • V 16. sérii Richard Hammond podotkl, že by asi nikdo nechtěl vlastnit mexický vůz, protože auta by měla odrážet národní povahu. A to mexické by tedy bylo "líné, nechopné, nafoukané, tlusté a blbé". Výrokem „No vážně, dokážete si představit, že se probudíte a budete Mexičan?" popudil mexické diplomaty. (Illuminare)
  • Indické velvyslanectví v Londýně označilo Indický speciál za „urážlivý a plný záchodového humoru". Jeremy Clarkson sedící na záchodě vybudovaném ze zádní části kapoty zeleného Jaguara vysvětloval, že je to pro indické poměry praktické, jelikož každý v Indii hned dostane průjem. (Illuminare)
  • Postavu Stiga vymyslel Jeremy Clarkson spolu s producentem pořadu Andy Wilmanem, přičemž "Stig" byla přezdívka nováčků na jejich střední škole v Reptonu. (šerminator)
  • Při natáčení v USA si Richard Hammond vybral na závodění auto Dodge Challenger. Společnost General Motors ale odmítla Top Gearu automobil zapůjčit s důvodem, že jejich auta v pořadu jen kritizují. Richard se proto rozhodl, že si auto pořídí na vlastní náklady. (šerminator)
  • Stigova helma je značky Simpson, typ Diamondback. Koupit ji lze za přibližně 16 000 Kč. (jirijost)
  • Mezi auta, která Jeremy Clarkson vlastnil, patří Ford Escort Cosworth, Volkswagen Scirocco, BMW M3 CSL, Honda CRX, Ferrari 355 Spyder, Mercedes SL55 AMG, SLK55AMG, Ford GT, Volvo XC90 a Range Rover. Objednal si také Lamborghini Gallardo Spyder, ale to prodal, protože s ním prý pořád chtěli závodit „idioti v Peugeotech“. (jirijost)
  • V jednu chvíli byl James May rychlostním rekordmanem. S Bugatti Veyron SS jel 417 km/h. Rekord o pár chvil později překonal testovací jezdec Bugatti Pierre-Henri Raphanel. (jirijost)

Reklama

Reklama