Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 227)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tomáš Vorel starší se přesně trefil do sliny mladých lidí. Tohle tady chybělo, škola plná mladých puberťáků. Poslouchají hip hop, dělají bordel a po nocích sprejují. Tohle byl perfektní tah na bránu, ale vystřelit už nedokázal tak jak si asi sám představoval. Sklouzlo mu to trošku z kopačky, i přesto jsou dívaci rádi za ten bod. Což chápu a následky jsou kolosální. Když se dneska povídám po městěch, všude je napsáno "RHS" nebo "CoolM", a všichni se teď baví graffitami. Tomáš Vorel mladší a jeho herecký talent je stejný jako když želva ninja recituje Moliera. Mám pocit, že bude obsazován jen do filmů svého tatíka, protože jinde se nechytí stejně jako Simonka Chytrová, která má jistou šanci jedině u Víta Olmera. Za to Jirka Mádl vyměnil Vojtu Kotka a prostě perlil. I když ho zrovna nemusím tak tady byl trefný a hlavně vtipný. Jako jediný! Další osazenstvo skládající se z hvězd nepředvedlo nic. Eva Holubová přehrávala, Šteindler jako vždy ubohý, na Martinu Procházkovou nemám raději vhodná slova a všechno trochu zachraňuje Matonoha. Trochu. Obsazovat neherce nebyl zrovna nejlepší nápad a já tenhle krok vůbec nechápu. Scénář je psán na koleni (spousta hloupých pasáží nad kterými jsem korutil hlavou), jedna z největších slabin spolu se zvukem. Příkrášlování extrému rodin (chudí, bohatí a příšní) filmu moc nepomáhá, spíše to zvyšuje nepravděpodobnost stejně jako škole! Páni scénáristi asi nemají velké zkušenosti se středni, proto ji dali úplně jiné barvy než měli. Za to v učitelském sboru se pozná snad každý kantor. Já osobně tam měl pár adeptů ještě ze základní školy. No, i přes ty obrovské kopance dávám tři hvězdičky za skvělého Mádla a jeho filmové rodiče. Ale prosím, už nikdy film s Vorelem jr., takový poleno jsem dlouho nezažil. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

No tak měl bych asi ocenit snahu, že chtěl Vorel něco takovýho natočit. Jenže u něj člověk neví, kdy to myslí vážně a kdy si z toho dělá srandu. Mě to přišlo spíš jako ta první možnost, protože jsem se teda moc nenasmál. Pár dobrejch hlášek tam bylo, ale to z toho dobrej film neudělá. Navíc ty dialogy byly docela děs a horší herecký výkony už jsem dlouho neviděl (jenom Mádl a Matonoha byli v poho). Ve výsledku tedy další českej průser. ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Je to tak ujeté, až je to zábavné. Člověku skoro přijde líto, že se Vorel Jr. a Mádl pokoušejí hrát, když je to absolutně marné. V téhle grotesce je všechno smeteno všudypřítomnou absurditou, šustivými dialogy a bezděčnými gagy. Jestli to Vorel natočil ze srandy, tak je génius, jestli to myslel vážně, tak je blázen. Ta hranice je tak tenká, že jí nedokážu rozlišit. Naštěstí pro něj. :) ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Hmm, konecne zase nejake oziveni nasi podprumerne ceske sceny, na Madla se docela dalo divat, Vorel byl podle me lepsi, kadence vtipu dobra, nektere byly trapne, nektere povedene :-). Tema v CR originalni a ne moc provarene, nocni zivot miluju, takze se mi libil i zde. Kamera mi nevadila, soundtrack hodne kvalitni (diky Indy a Witch). Jen mohli vybrat lepsi kapelu na diskoteku nez SuperCrooo :-D. Styl graffitu zustal prazsky, hlavne t-upy a tega. Celkove lepsich 6/10* - co neni na cesky film vubec spatne... ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Jistě. Nemá cenu si namlouvat, že Vorel kočíruje svůj povoz přehledem s přehledem a bez chyb a že Gympl netrpí všemi neduhy současné české kinematografie (především špatně nasazené postsynchrony - aka Vorlův trademark - vsazené do úst neherců mě fyzicky bolely). Jen mám dojem, že snaha o to být cool a věrný v Gymplu pozvolna přestává být pouze snahou. Prakticky tu chybí nosný příběh a silnější dramatický oblouk, který by se v závěru uspokojivě uzavřel, ale jednotlivé fragmenty "nočních jízd" fungují jak pro laika, tak pro zasvěceného. Hlášky ze školní půdy jsou pochopitelně úplně mimo a vůbec si těžko umím představit, že někde může fungovat takový gympl. Mádl s Matonohou jsou výborní, Schmitzer zdatně sekunduje situačními výlevy a Vorel mladší... sakra, vážně překvapil. Mimochodem, kdyby všechny české filmy vypadaly řemeslně jako poslední půlminuta Gymplu, už bych se v kině možná nikdy nestyděl. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Jiří Mádl (Michal Kolman) se kvůli natáčení musel naučit kouřit. (Fenk)
  • Texty na záchodech byly opravdové. Štáb je nemusel přidávat, jejich autory byli sami studenti. (Wade)
  • Těsně před tím, než ve třídě přibližně v 6. minutě učitelka řekne: "Martin umí, Michal by taky mohl umět ...," řekne Martin (Tomáš Vaněk): "Pé jedna plus pé dva rovná se mínus pé," což je chybně. Správně má být "x jedna plus x dva se rovná mínus pé". (ČSFD)

Reklama

Reklama