Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 227)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem tenhle film přeskakovala. Teď si říkám: "Proč?" Ale pak nad tím jen mávnu rukou: "Možná, že je to tak lepší. Dnes na to byla ta pravá nálada..." Ano, v některých místech se pobavíte, někdy si řeknete: "Přesně tohle jsme dělali. Fuj, goniometrické fce!", někdy vás možná něco rozesmutní... Občas mám takový pocit, že my si od těch "českých" filmů nedáme pokoj. Každý film, který jde do kina, musí zákonitě smrdět "tím naším". Jak by asi u nás dopadl pravý popkornový spektákl? A proč se zrovinka o tomhle rozepisuji právě tady? Jó, cesty Páně jsou nevyzpytatelné... ;) Jo a ještě malý dodatek: nevím proč, ale příjde mi, že se Češi ještě nenaučili natočit polibek. Nevím, čím to, ale příjde mi to tak. To už se raději podívám na ten americký. Jaj. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak jako správný gymplák jsem cítil povinnost zhlédnout to a pak ostaním vykládat, jak moc se "sekli", nebo "trefili" :-) Je fakt, že náš ústav patří k těm civilizovanějším a víc funkčním v republice, ale to neznamená, že bych takový, jaký nám byl představen ve filmu, někde nenašel (čímž chci ocenit slušnou realičnost školního prostředí). Co se týče graffitů, já osobně je taky neberu jako nějaké umění, ale spíš jako vandalství, ale film mi pomohl alepoň trochu pochopit sprejery. Hudba, ikdyž to nebyl můj oblíbený punk či rock, působila víc než efektivně a bez okolků se přiznávám, že mě docela dostala a líbila se mi. Ale na plný počet * snímek nemá, některé herecké výkony byly trochu rozpačité a hlavně mi zde chyběl nosný příběh, dějové rozvrstvení. ()

Reklama

Arx 

všechny recenze uživatele

Normálně bych dal 4 hvězdičky. Na druhou stranu musím ale říct, že Gympl je spolu s Vratnými lahvemi pro mě nejlepší film roku 2007. Narozdíl od jiných (Pusinky, Bestiář) se na něj dá koukat víckrát a rozhodně jsem se u něj nenudil. Herecké výkony jsou také na vysoké úrovni. Hlavně Jirku Mádla bych rád vyzdvihnul a jeho role sprejera je podle mně doposud nejlepší filmová role. Jako taková třešnička na dortu mě i potěšilo obsazení Jana Krause, který je u mě z české scény nejoblíbenější. S přimouřenými očima 5 hvězdiček. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Já nejsem drzej, já sem upřímnej." Já taky. Je to sračka. Zpočátku. Časem se to však výrazně zlepšuje až po skvělou druhou polovinu. Vorel dost sází na to, že vás celou dobu nechá tápat, zda to myslí vážně nebo ne. Chvilkama se to veze na vlně grotesky ze Skřítka, pak jsou tu fragmenty dramatu, teenegerské komedie a nespočtu dalších stylů a žánrů; a to mnohdy v rámci jed(i)né scény (kupříkladu Mádlův nasupený odchod ze školy). Největším záporem, krom žánrové neurovnanosti, je usedlá forma, která je spíše jak z filmu pro pamětníky než pro náctileté. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

No nebola to az taka tragedia, ako sme dufali :) A Madl je proste uplne ina liga. ten chalanisko ziari. Celkom som sa pobavila. A to, ze som vydrzala tu hudbu a navyse som si pri nej aj cupkala dupkala, nemozem dat menej ako tri. Gympl za nasich cias bol sice narez, ale az takto nemusel pan reziser prehanat. Ale asi to bol ucel. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Při hodině fyziky, kdy si Petr Kocourek (Tomáš Vorel ml.) kreslí na školní lavici, je možné na lavici vidět nápis RHS Crew. V té době ale Petr s Michalem (Jiří Mádl) ještě neměli RHS Crew založenou. (ČSFD)
  • K natočení pokračování Vejška (2014) se režisér Tomáš Vorel rozhodl, přestože se přiznal, že nemá rád filmová pokračování a všechny ty - jeho slovy - „dvojky a trojky". (Olík)
  • V době natáčení na trase metra C již staré ruské soupravy 81-71 nejezdily, poslední den provozu s cestujícími se uskutečnil 6. listopadu 2003. (Stocki)

Reklama

Reklama