Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 227)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že po všech těch Rafťácích, Snowboarďácích, Panicích, co jsou na nic, a dalších českých "skvostech" o teenagerech mě Gympl moc příjemně překvapil. Celkem uvěřitelné charaktery postav, kde jsem čas od času postřehla záblesk někoho ze svého okolí (sama na ústav jménem gympl chodím ;-). Jasně, vše se dotažené až na hranice absurdity, ostatně bych chtěla vidět třídního, který by studenty naléval alkoholem u sebe doma, ale nemůžu si pomoct: nenudilo mě to a klidně bych v přítomnosti týhle partičky zůstala mnohem delší čas. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem tenhle film přeskakovala. Teď si říkám: "Proč?" Ale pak nad tím jen mávnu rukou: "Možná, že je to tak lepší. Dnes na to byla ta pravá nálada..." Ano, v některých místech se pobavíte, někdy si řeknete: "Přesně tohle jsme dělali. Fuj, goniometrické fce!", někdy vás možná něco rozesmutní... Občas mám takový pocit, že my si od těch "českých" filmů nedáme pokoj. Každý film, který jde do kina, musí zákonitě smrdět "tím naším". Jak by asi u nás dopadl pravý popkornový spektákl? A proč se zrovinka o tomhle rozepisuji právě tady? Jó, cesty Páně jsou nevyzpytatelné... ;) Jo a ještě malý dodatek: nevím proč, ale příjde mi, že se Češi ještě nenaučili natočit polibek. Nevím, čím to, ale příjde mi to tak. To už se raději podívám na ten americký. Jaj. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tomáš Houska, Pavel Nosek, Tomáš Vorel .. Na gymnázium jsem nechodil, hip-hop nemam rád, sprejerům nefandím, ze školy už taky nějakej ten pátek jsem, ale určité stereotypy a problémy školních let jsou, jak vidím, pořád stejně nahovno... Tomáš Vorel se tímto filmem do spousty z nich strefuje, ale svým pojetím nijak neuzavírá nakousnutá témata natož něco řeší. A je to správný přístup - mladistvá blbost často sama vyprchá a většina těchto „extra drsných“ teenagerů stejně pohltí systém a udělá z nich neškodné jedince. Což je někdy škoda - jenže jak dopadnou „ti naši“ se můžeme jen dohadovat. Přesto nebo právě proto není Gympl vůbec špatný. Naopak, mnohé momentky potěší, pobaví, často upřímně rozesmějí. Škoda, že se snímek topí v podivném režijním stylu, který by chtělo více doladit, někdy nepříjemným snímání herců a uši deroucím postsynchronu. Dále a to nejvážněji klopýtá na nevyrovnaných hereckých výkonech či dialozích - obé, převážně výmluvně přesné, sem tam vystřídá pořádná absurdní špatnost. 65%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

No nebola to az taka tragedia, ako sme dufali :) A Madl je proste uplne ina liga. ten chalanisko ziari. Celkom som sa pobavila. A to, ze som vydrzala tu hudbu a navyse som si pri nej aj cupkala dupkala, nemozem dat menej ako tri. Gympl za nasich cias bol sice narez, ale az takto nemusel pan reziser prehanat. Ale asi to bol ucel. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tomáš Vorel starší se přesně trefil do sliny mladých lidí. Tohle tady chybělo, škola plná mladých puberťáků. Poslouchají hip hop, dělají bordel a po nocích sprejují. Tohle byl perfektní tah na bránu, ale vystřelit už nedokázal tak jak si asi sám představoval. Sklouzlo mu to trošku z kopačky, i přesto jsou dívaci rádi za ten bod. Což chápu a následky jsou kolosální. Když se dneska povídám po městěch, všude je napsáno "RHS" nebo "CoolM", a všichni se teď baví graffitami. Tomáš Vorel mladší a jeho herecký talent je stejný jako když želva ninja recituje Moliera. Mám pocit, že bude obsazován jen do filmů svého tatíka, protože jinde se nechytí stejně jako Simonka Chytrová, která má jistou šanci jedině u Víta Olmera. Za to Jirka Mádl vyměnil Vojtu Kotka a prostě perlil. I když ho zrovna nemusím tak tady byl trefný a hlavně vtipný. Jako jediný! Další osazenstvo skládající se z hvězd nepředvedlo nic. Eva Holubová přehrávala, Šteindler jako vždy ubohý, na Martinu Procházkovou nemám raději vhodná slova a všechno trochu zachraňuje Matonoha. Trochu. Obsazovat neherce nebyl zrovna nejlepší nápad a já tenhle krok vůbec nechápu. Scénář je psán na koleni (spousta hloupých pasáží nad kterými jsem korutil hlavou), jedna z největších slabin spolu se zvukem. Příkrášlování extrému rodin (chudí, bohatí a příšní) filmu moc nepomáhá, spíše to zvyšuje nepravděpodobnost stejně jako škole! Páni scénáristi asi nemají velké zkušenosti se středni, proto ji dali úplně jiné barvy než měli. Za to v učitelském sboru se pozná snad každý kantor. Já osobně tam měl pár adeptů ještě ze základní školy. No, i přes ty obrovské kopance dávám tři hvězdičky za skvělého Mádla a jeho filmové rodiče. Ale prosím, už nikdy film s Vorelem jr., takový poleno jsem dlouho nezažil. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • V závěru filmu, kdy Michal (Jiří Mádl) kopne školníka (Tomáš Vorel) mezi nohy, je možné si všimnout, že Michal má dlouhé vlasy. Důvodem je skutečnost, že scéna byla natáčena dodatečně, protože si režisér přál zakomponovat do filmu i dohru vztahu těchto dvou postav. (Wade)
  • Film se stal nejčastěji legálně stahovaným filmem roku 2007. (morgos)
  • Nasprejovanie graffiti na niekoľko vozňov pražského metra stálo asi 100 000 českých korún. (Smok)

Reklama

Reklama