Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život na jedné typické americké veřejné střední škole plyne svým depresivním tempem a učitel tělocviku (Ryan Gosling, nominovaný na Zlatý glóbus a Oscara) vnímá svou práci jen jako způsob přežití. Vše se změní ve chvílí, když ho jedna ze studentek nachytá při užívání drog v prostorách školy. Od té chvíle najde často rozmrzelý učitel nový smysl své existence, se studentkou a talentovanou basketbalistkou se sblíží a snaží se ji ochránit před četnými nástrahami jejího okolí. Sám se pokouší nalézt dávnou ztracenou sebeúctu a dát do pořádku i svůj vlastní život. (FebioFest) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (182)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na herecký koncert R. Goslinga. Ten je bezpochyby hlavnou postavou, ostatné miniroličky mu iba nahrávajú. Každému musí byť od začiatku jasné, že učiteľ, ktorý si nasáva nozdry fetom sa v tých sračkách skôr či neskôr utopí, príde minimálne nejaký zásadný zvrat alebo tragický koniec. Záver, ktorý režisér zvolil ma skutočne nasral a mal som taký neodbitný pocit, že som vlastne sledoval zbytočný film. Je tu Gosling, je tu atmosféra i niekoľko dobrých momentov, ale chýba príbeh. Ako celok iba priemer, ktorý vyšumí do prázdna. 60%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Bílý volnomyšlenkářský učitel na černošské škole - učitel je smažka - děti (hlavně holky) ho mají rády, protože má charm - jeho žačka ho načapá na dívčích hajzlech když hulí crack - žačka má bráchu v lochu za dealování - žačka je v pokušení dealovat taky - učitel je slaboch, smažka, no zároveň i charakter - učitel jde za velkým místním gangsta nigga dealerem orodovat, aby žačku nebral do party - velký místní gangsta nigga dealer vypadá a mluví jako třídní premiant - žačka začne dealovat a jedním z jejích prvních kundschaftů je SAMOZŘEJMĚ učitel (který to nejspíš schválně tak narafičil), což je SAMOZŘEJMĚ klišé jako kráva, které může dojmout leda salónní jemnocitné naivky - žačku tento zážitek SAMOZŘEJMĚ hodně citově zasáhne a uvede na správnou cestu - učitel je ze školy odejit, protože je na něm čím dál víc vidět že smaží - všechno ale nakonec dopadne vlastně tak nějak dobře a pohodově - vůbec nic to ve mně nezanechá, protože je to takové nějaké nijaké, ploché a vyumělkované... Viděl jsem mnohem lepší nekomerční nízkorozpočťáky, ale kvůli výkonům R. Gosslinga (i když na můj vkus občas dost přehrává) a hlavně Shareeky E. dávám tři. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet a téma na spracovanie - príbeh o učiteľovi na černošskej škole, ktorý sa ich za pomoci historických udalostí snaží inšpirovať k väčšej zmyselnosti ich života a najmä ich budúcnosti. Počas toho ešte stíha trénovať aj basketbalový team dievčat, ktorým sa stáva akousi oporou. S jednou z dievčat dokonca nadväzuje aj osobnejšie vzťahy a vzniká medzi nimi pekné úprimné priateľstvo (a prekvapivo nič viac). Je mi dosť ľúto, že ten dej nemal väčší spád a hlavne nejaké silnejšie vyzdvihnuté posolstvo celého príbehu. Nedá mi to neporovnať s podobným učiteľským námetom filmu Detachment, ktorý bol podľa mňa omnoho inšpiratívnejší a lepší, hoci zároveň aj oveľa depresívnejší. Možno keby nemám s čím porovnávať, tak by mi Half Nelson prišiel výnimočnejší - no takto je to len na 2*. Aj keď Ryan Gosling opäť skvelý výkon, od neho sa už iné asi ani nedá čakať. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Snímek v podstatě bez děje, pozorující a přitom nemoralizující, ačkoliv se zčásti odehrává v gangsta prostředí, tím nemyslím zrovna školu, i když.... :-). Soustředí se hlavně na charaktery dvou hlavních postav a jejich postoje k životu, k rodině a k sobě samým - přesto, že jsou navenek rozdílní, spojuje je zvláštní přátelské pouto, které vzbuzuje pocit sounáležitosti - učitele Dana chrání před osamělostí, způsobenou dobrovolnou drogovou izolací, jeho studentku Drey před neblahými vlivy prostředí, kde vyrůstá. Vzájemně se tak obdarovávají nadějí na lepší časy... Sympatická Shareeka Epps a rozkošně vláčný Ryan Gosling. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Chémia vzťahu učiteľ Gosling a žiacka podľa mňa fungovala na výbornú. Problém však vidím v nič nevypovedajúcom príbehu, kde sa prakticky stále striedajú tie isté scény. Gosling ide do školy, kecá s mladou, niekde sa zdroguje, kecá s mladou, kecá žiakom, baví sa na party atď. Holt pomalé tempo a žiadne zvraty diváka pomaly ale isto uspávajú. Všetko je to také nemastné neslané, no tvorcom aspoň kvitujem, že netlačili na pilu a nesnažili sa moralizovať, vďaka tomu celá story pôsobí nenútene a prirodzene, čo mi je veľmi sympatické. P.S. tá kamera bola príšerná, doteraz ma bolia oči. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Film je inspirován krátkometrážním snímkem Gowanus, Brooklyn z roku 2004 oceněném na festivalu Sundance. (CliffLee)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v New Yorku. (MikaelSVK)
  • Film byl natočen za 23 dní, což bylo o den dřív, než bylo původně naplánováno. (CliffLee)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama