Smrť sa volá Engelchen (TV film)
Drama / Válečný
Československo, 1960, 123 min
Ivan BalaďaHrají:
Ivan Mistrík, Květa Fialová, Elena Pappová - Zvaríková, Štefan Kvietik, Július Vašek, Vlado Müller, Leopold Haverl, Igor Hrabinský, Jaroslav Veškrna, Frída Bachletová, Martin Gregor, Eva Kristínová, Daniel Michaelli, Ľudovít Ozábal, Slavo Záhradník, Rudolf Velický, Ján Mistrík, Vilma JamnickáObsah
Televízny film podľa námetu rovnomenného románu Ladislava Mňačka čerpá z
obdobia 2.svetovej vojny a SNP. Príbeh filmu je komponovaný do dvoch
časovo sa prelínajúcich línií. V obrazoch prítomnosti, ktoré rámcujú
celé rozprávanie, sa mladý partizán Voloďa-hrdina s autobiografickými
črtami- uzdravuje z ťažkého zranenia. V horúčkovitých reminiscenciách a
pri rozhovoroch so sestričkou Eliškou rekapituluje rušné udalosti svojho
pôsobenia v partizánskej skupine v obci Ploština, ktorú partizáni pod
tlakom udalostí opustili a nechali napospas nemeckému komandu. Voloďu
prenasledujú vidiny horiacej Ploštiny, výčitky svedomia a zodpovednosti
za tragédiu. V horúčkovitých reminiscenciách opäť prežíva stretnutia
partizánskeho oddielu s nemeckým komandom. Vracajú sa mu i spomienky na
záhadné židovské dievča Martu, partizánsku spojku, s ktorou Pavol prežil
vášnivý ľúbostný vzťah. (oficiální text distributora)
Bebacek
Starší brácha Kadárova a Klosova filmu. Z Mňačkovy předlohy akcentuje zejména milostnou linii (škoda), stejně tak je vcelku nezajímavý způsob vyprávění. Květa Fialová spíše vadí, ale na druhou stranu potěší hry se světlem, stínem a šerosvitem.(25.3.2009)
Vitex
Na televizní film je to překvapivě kvalitní po filmové stránce - štřih, kamera. Trochu moc patetické výkony a prochu moc "prokomunistické", ale to v té době bylo normální. Překvapivě drsné scény.(3.9.2006)
triatlet
Na televizní počin úctyhodné. I když znám film Kadára a Klose z roku 1963, tak mě televizní zpracování překvapilo. Mile. Místy je sice nepatrně znát studiovost, ale o to více jsou rozpracovány charaktery postav. V úvodu především vztah hlavního hrdiny Volodi k ženám - Martě a Elišce. Květa Fialová zahrála Martu výborně. Televizní zpracování se víc drží Mňačkovy předlohy, místy hrdinové odříkávají celé dialogy tak, jak jsou v knížce. Podobně jako ve filmu Smrt si říká Engelchen jedna z nejsilnějších scén je konfrontace Volodi a německého důstojníka. A ten pohled, kdy oba vzpomenou na Drážďany, ten je jednoznačný: zbytečnost války. V obou filmech si roli partyzána zahrál Vlado Müller.(4.2.2009)
swed
Největším kladem filmu je bezpochyby jeho téma a realistické zobrazení skutečnosti. Naopak režie je velmi nevýrazná a tempo až zbytečně zdlouhavé (stereotypní řazení mnoha minutových scén). Nejhorší ale bylo, že jsem celý film sledoval v domnění, že se jedná o snímek dua Kadár-Klos! Nebyly to sice úplně ztracené 2 hodiny, ale víc jak 3* dát nemůžu, ta léta se totiž na kvalitě filmu podepsala. 6/10(14.6.2009)
sid90
V žiadnom prípade to nedosahuje kvality knižnej predlohy. miestami mi to pripadalo dosť amatérsky natočené, ale zase na druhej strane, nie je to až také zle. Dalo sa na to celkom dobre pozerať. Také slabšie 4*.(8.3.2009)
Morganela
Oproti českému spracovaniu rozhodne pozbieral menej umeleckej hodnoty, niektoré pasáže, predovšetkým romantické patálie medzi Martou a Voloďom odcitované od slova do slova podľa knihy, ma na smrť nudili. Ale aspoň Mistrík, ktorý stvárňoval Voloďu, bol rovnakej vekovej kategórie, hoci o ostatných sa to povedať nedá.(10.5.2010)
smeidler
Viděl jsem to, a až pak mi došlo, že to nerežírovali Kadár a Klos, ale nějaký Balaďa.(28.5.2010)
Související
- Smrt si říká Engelchen (1963)