Tři králové (TV seriál)
Válečný / Drama
Česko, 1998, 7 x 49 min
Karel KachyňaHrají:
Vladimír Javorský, Karel Heřmánek, Josef Carda, Ljuba Krbová, Martina Menšíková, Zuzana Stivínová ml., Jan Hrušínský, David Matásek, Ivan Pokorný, Zdeněk Maryška, Igor Smržík, Jaromír Dulava, Karel Dobrý, Václav Vydra nejml., Rudolf Bok, Petr Bachman, Zdeněk Krumpl, Dušan Hyška, Jiří Skydánek, Karel Vávrovec, Sabina Králová, Stanislav Zindulka, Jitka Smutná, Martin Preiss, Daniel Rous, Alena Mihulová, Karel Habart, Jiří Ployhar ml., Jan Vlasák, Valérie Zawadská, Jan Hraběta, Tatiana Vilhelmová, Michal Dlouhý, Zbyněk Fric, Ivan Gübel, Jiří Knot, Bohumil Klepl, Oldřich Vlach, Pavel Chalupa, Václav Mareš, Jan Unger, Alice Šnirychová - Dvořáková, Lena Birková, Hana Středová, Jiří Wohanka, Hanuš BorObsah
Sedmidílný seriál čerpá ze skutečných událostí období druhé světové války. Dobrodružný špionážní příběh volně líčí činnost legendární trojice důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa, podplukovníků Josefa Balabána, Josefa Mašína a štábního kapitána Václava Morávka. Tito tři důstojníci patřili k těm příslušníkům naší prvorepublikové armády, kteří nejen morálně, ale i fakticky odmítli demobilizaci a nepřešli ani do civilu, ani nevstoupili do vládního vojska. Po okupaci země hitlerovským Německem okamžitě vstoupili do ilegality a v odbojové organizaci Obrana národa vedli s nacistickou přesilou statečný, i když předem prohraný zápas. "Televizní román" scenáristy Ondřeje Vogeltanze a režiséra Karla Kachyni vypráví o lidech, kteří se nepodřídili žádnému jinému diktátu než příkazu svého svědomí. (oficiální text distributora)
Gemini
Tři Králové jsou dost povedeným televizním seriálem o mužích na jednu stranu opředených řadou legend a smyšlenek, a na druhou stranu takřka zapomenutých. Velkým kladem jsou herecké výkony, a to nejen představitelů a představitelek rolí hlavních, ale i těch vedlejších (např. Jan Hrušínský). Moje historické znalosti jsou jen povšechné, a tak to, že na mě toto Kachyňovo dílo působilo dojmem realistickým, berte jen jako čistě subjektivní vyjádření. Nicméně neodpustím si dodat, že smrt škpt. Morávka je podána "ve znění" tehdy uznávané verze (sebevražda poslední střelou), která byla v roce 2007 přesvědčivě prokázána jako nepravdivá. Jen mi vrtá hlavou, že do té doby po onom pitevním protokolu nikdo nepátral...no nic, historie je plná větších záhad (jako třeba proč si skoro všichni myslí, že ten Schindler byl takový hodný strýček od Svitav) a na hrdinskosti oněch "tří králů" B+M+M to stejně nic nezmění. Z televizních hraných filmů/seriálů o druhé světové válce jde rozhodně o jeden z těch lepších, a já dávám 80%.(15.4.2008)
tahit
Některá historická fakta fascinují samy o sobě bez ohledu na to, v jaké formě se prezentují. Tento seriálový příběh z nedávné minulosti vykreslil atmosféru osudů mužů české zpravodajské služby domácího odboje velmi zajímavě. Už jen proto, že zatím tady nevzniklo mnoho filmů, které by se dotýkali této zatím ne zcela úplně zmapované historie odbojové činnosti. V záplavě současných některých televizních seriálů plné nesmyslných blbostí a nekonečných telenovel musím poděkovat České televizi za skvělý seriál.(14.8.2007)
Ivoshek
Tenhle seriál se mi líbil moc. Líbilo se mi téma, zpracování i herecké výkony v hlavních rolích. Co se mi napak nelíbilo, byly historické nepřesnosti a některé zbytečné fabulace navíc - za to ten bod dolů. Ale jak říkám, je to dobré - lepší český seriál z posledních let je snad jen I ve smrti sami. Pokud vás tohle dějinné období zajímá, určitě se na to podívejte.(21.10.2007)
Historik
Sedmidílná rekonstrukce (samozřejmě s určitou autorskou licencí) příběhu Tří králů se sympatickou civilností ukazuje hrdinství i chyby odbojářů. Ve výborně obsazeném seriálu se zvláště vyjímá výkon Vladimíra Javorského jako kapitána Morávka. Vznikl výborný dobrodružný seriál, u kterého nezbývá než litovat chudého televizního provedení. Televize zase jednou šetřila na nesprávném místě.(23.8.2006)
Fanucci
Velmi zajímavé a napínavé! Javorský zde hrál výtečně.(10.3.2009)
Krysa SPK
odpad!Tento seriál značně pošramotil památku našich národních hrdinů genmjr. in mem. Josefa Balabána, genmjr. in mem. Josefa Mašína a brig. gen. in mem. Václava Morávka. Zvláště poslední jmenovaný je divákovi prezentován jako moula a packal, který omylem spolkne pilulku s jedem nebo málem prosední na záchodě přestřelku s gestapem. Divák neznalý historie (takže skoro všichni) má pak značně zkreslený pohled na hrdinný zápas o svobodu naší vlasti. Možnost z tohoto tématu vytvořit výborný napínavý špionážní seriál byla nevyužita. Scénarista naopak vytvořil chvílemi velice nudné dílo plné naprosto zbytečných scén a vybájených postav. Tři králové by si kromě pomníků a naší úcty zasloužili i kvalitní filmové zpracování.(4.6.2006)
brooklyn73
Kachyna odvedl dobrou praci.Hudba je na patricne urovni stejne jako herecke obsazeni.Jakozto prazak zijici v New Yorku velice kvituji nataceni na Paze 6 ,v blizkem okoli Hradu, Male strany ci Prasneho mostu. Opetovne vynikajicim vykonem se prezentoval Vladimir Javorsky.Nedovolim si opomenout skveleho Josefa Cardu v roli agenta Paula Holma.Jeho cestina s nemeckym prizvukem,pusobi silne pusobive.(6.8.2008)
#47
Mě se tento seriál i přes některé nedostatky velice líbil a je třeba dodat že to byl přeci jenom "jen televizní seriál"...kdyby dnes na toto téma například vznikl film s rozpočtem a ambicemi Tmavomodrého světa či Sequencova Atentátu,tak by to zcela jistě bylo o něčem jiném (třeba se někdy dočkáme). Takhle jsem měl možnost vidět podle mého nadprůměrný seriál, který řadě lidí alespoň ukázal že hrdinové českého odboje Morávek, Mašín a Balabán vůbec existovali...protože, co si budeme nalhávat, Tři králové nejsou v ČR zdaleka tak v povědomí lidí jako třeba Heydrichovi atentátníci či piloti RAF...bohužel náš národ se ke svým hrdinům, kteří byli ochotni položit život za vlast nikdy nechoval úplně spravedlivě...(18.6.2006)
Horak
Napinave, dobrodruzne a hlavne prinosne, skoda, ze doba, kdy jeste neco takoveho mohlo v CT vzniknout je nanavratne pryc.(6.11.2006)
Ferinka
Kromě toho, že to je vynikající seriál, jehož jedinou nevýhodou je evidentní nedostatek peněz na jeho realizaci, je to také případ nejlepší role Vladimíra Javorského. Škoda, že ho většina zná jen z Baronů, protože jeho ztvárnění Morávka bylo exkluzivní!!!(23.6.2011)
Candida
Po létech jednostranně interpretované válečné tematiky je to osvěžující koukání...(2.9.2008)
sinuhet005
Jeden z mála seriálů, kde skutečné hrdinství má svoji cenu. Je to přínos pro památku tří hlavních hrdinů. Určité "obohacení" o lidské nedostatky hrdinů se dá pochopit jako nutné zlo...(24.1.2008)
dawe787
Toto dílo řadím mezi nejlepší kousky ohledně protektorátní doby, kterých je u nás jako šafránů. Tento sedmidílný seriál zachycuje převážně osudy známých legendárních českých odbojářů zvaných taky jako Tři králové. Po celou dobu jim je v patách Gestapo a tak o napětí a dobrodružství není nouze. Josef Carda jako dvojitý agent exceloval se svou vystříbřenou češtinou spolu se šéfy Gestapa, kteří taky váleli německy tak dobře, že nám jsou napomoci titulky v určitých pasážích. Bohužel tento poklad se objeví v TV tak jednou za 8 let zcela nečekaně a opravněnému vydání na DVD si z mých neznámých důvodů nezasloužil. Nerozumím tomu proč. Určitě by historikové našli nějáké chybičky, ale dech temné doby za protektorátu na Vás zavane zcela určitě a přiblíží osudy několika lidí, kteří pomohli k záchraně našeho státu a národa před utlačením nacistického režimu. V podobném duchu jsou natočeny ještě např. Operace Silver A nebo I ve smrti sami, ale ty se vztahují k jinému tématu.(29.3.2009)
krivkin
jen více realistických ukázek české historie(27.11.2009)
Weehaa
Kdyby Britové nebo Američani měli Václava Morávka, točili by o jeho životě dva filmy do roka a nepotřebovali by Jamese Bonda. Všichni tři byli praví hrdinové, ale ten, co "věřil v Boha a ve své pistole", stojí na mém vrcholu Největších Čechů, stojí pevně, je tam sám a vždycky tam stát bude. Seriál je dobře natočený, moc bych si přál, aby o těchto neuvěřitelných lidech následně ještě jednou někdo natočil silný a krásný film. Nezdá se mi, že by se nějak výrazně fakticky odlišoval od historie, když pominu nedůležité detaily, smíchání pár postav a obligátní smrt Václava Morávka, kterou ale odhalil až Václav Čermák ve své výborné diplomové práci Muž proti okupaci (deset let po seriálu), takže tady nebudeme dělat chytrý a kafrat, jak je to nepřesný, že ano. Hrdina. Hrdina. Hrdina.(21.2.2010)
seeker0
Skvělý seriál. Řeči o pošpinění památky jsou podle mně zbytečné. Už jen proto, že lepší něco než nic. Tohle ale ten případ rozhodně není. Sice jde o televizní produkci a téma by si zasloužilo větší rozpočet, ale zase si říkám, že kdyby do toho někdo nalil pár milionů, mohlo by to taky dopadnou jako nějaký "laciný" pokus o akční film (jakých už jsme taky pár zažili). Co se hereckého obsazení týká, tak Heřmánek je bezpochyby výborný Mašín – frajer a hrdina, který bojuje do posledního dechu. Měl jsem sice pochyby o Javorského Morávka (není to zrovna hrdinský typ), ale s každým dalším dílem se mi líbil víc a víc. I když uznávám, že epizodka s cyankáli byla zbytečná a docela trapná. Z dalších bych vyzdvyhnul výkon Jana Hrušínského – perfektní krysa, kterou může člověk vášnivě nenávidět, a také Josefa Cardy, který jako dvojitý agent působí velmi věrohodně.(22.1.2011)
Adolf47
Ve své době velmi kvalitní český seriál.(18.6.2011)
Coliseum
V době mnichovské, v době demobilizace a destabilizace československé armády, nastává výlučná doba pro ty, kteří se rozhodli dostát své cti, nepadnout na kolena a nesklonit hlavu. V rámci odbojové organizace Obrana národa vzniká její frakce, Svatí tři králové, s jediným cílem. Zpravodajsko-diverzní činností rozleptávat germánské katany a jejich nastupující krutovládu. Tři králové a Kachyňovo celuloidové zpracování jejich osudů v pohnuté době lze chápat jedině jako volné vyobrazení a subjektivní pohled talentovaného, dramatického vypravěče. Ostatně každý díl započne strohou notickou o pouze částečné (!) podobnosti s převažující měrou umělecké fikce. S tím je třeba počítat, takovým pohledem dění jednotlivých dílů sledovat a zdržet se radikálních závěrů. Základní kostra, na které koneckonců seriál stojí ( případně může padat, což se ale neděje ), je vystavěna fakticky, pravdivě. Nijak přibarvená. Dovolím si tvrdit, že v mnoha okamžicích je expresivně citlivá, to je její základní devíza. Žádný ubohý konglomerát. Samozřejmě, že se setkáme s mnoha smyšlenými postavami, odbočkami, sledujeme i osobní situace hlavních protagonistů, které mohou a nejspíš také mají s realitou pramálo společného. Nic z toho ale není rušivým či urážlivým elementem, tedy něčím, co by seriál degradovalo na povrchní, nevěrohodnou podívanou. Z pohledu filmového oceňuji obsazení hlavních rolí, režisér Kachyňa měl cit nejen pro vedení herců, ale i pro jejich výběr. Ostatně, výkony valné většiny jsou sugestivně civilní a nepřehrávající, Vladimír Javorský je v pravdě geniální, zdatně mu sekunduje i ( překvapivě? ) Josef Carda. Jediné, co mi na seriálu vadilo byla hluchá místa v podobě kabaretní divy a jejích výstupů. V mých očích měla tato intermezza fungovat jako předěly, v nichž se jakoby pozastaví čas a faktem je, že ze začátku na mne přesně tak působily. Postupem se z nich ale stala trpěná zbytečnost, prostor, který měl být vyplněn jinak ( i kdyby mělo jít o obrazové fragmenty války s Mahdalovým komentářem ). Je to ale jediná vada na jinak výborně natočené sérii o jedné z podstatných a po hříchu opomíjených etap Československé historie. Zasloužené čtyři brikety.(12.7.2011)
SZYslak
* Je to české a od Kachyni * Je to z války, zajímavé, napínavé a vypráví o skutečných hrdinech * Hraje tam Javorský a Heřmánek * Poprvé jsem tam zaregistroval agenta Josefa Cardu a fakt neměl chybu * 6, 7 díl se mimo jiné natáčel v bytě mé babičky na Starém Městě, což jsem zjistil až při sledování seriálu ... úplně mi to vyrazilo dech :-)(14.11.2010)
swinevenca
Opravdoví králové našeho odboje, osud určil, že tím největším z nich byl škpt. Václav Morávek. Bohužel i kvůli tomu, že toto dílo zůstává ve svém tématu samotné, se o těchto hrdinech neví. Dodnes neúčelně přemýšlím, čeho bychom se od Václava Morávka dočkali za heydrichiády nebýt zrady, kterou zaplatil životem ve chvíli, kdy se to u nás začalo hemžit výsadky z Velké Británie. Seriál je to vydařený, výkony Vladimíra Javorského a Josefa Cardy jsou strhující, až se divím, že Josef Carda nebyl odměněn nabídkou k žádné jiné roli, ve které by mohl ukázat své herectví a stal se přiblblým sporťákem z TELE TELE. Historické události jsou dost věrné, třeba při zatčení Josefa Mašína můžeme vidět jak zaseklou zbraň Morávka,tak i zlomení Mašínovy nohy o zábradlí, k téhle razii doopravdy vedl zátah na dům, z jehož sousedství unikl radiotelegrafista Klečka s vysílačkou a a spoustu dalších detailů, o to více mě zaráží, že přestřelka s gestapem, při které byl Morávek postřelen do nohy, byla ve skutečnosti přesně tři měsíce před jeho smrtí, před vánocema 1941 a ne až ve chvíli, kdy měl kontakt s parašutisty. Škoda, že se tenkrát nevědělo, jak to bylo se smrtí Václava Morávka doopravdy, dnes už je toho známo tolik, že by se z této tématiky dal natočit strhující film. Bod srážím za nudné písně z kabaretu, zbytečné špatně vyplněné prostoje a dehonestaci četaře Františka Peltána, který nakonec přežil ze všech nejdéle. I tito hrdinové byli jen lidi, proto přejdu to, že Morávek absolvoval jednu přetřelku s Gestapem kvůli příjemné noci, ta se teda seběhla před vánocemi 1941 a ne těsně před jeho smrtí, ale v případě Michala Dlouhého to bylo zbytečně moc.(11.6.2011)