Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh začíná roku 1318, za vlády Jana Lucemburského, kdy se česká šlechta proti králi vzbouřila. Zlenický pán Oldřich ze Zlenic se k odboji ale nepřidal. Svolal na svůj hrad okolní velmože k rokování… a ráno byl nalezen mrtev. Byl zavražděn ve své zevnitř uzamčené komnatě! (Bohemia MP)

Recenze (73)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilá středověká detektivka, které je vlastní nejen napětí a atmosféra, již tvůrci dokázali precizně vystavět i na tak malém prostoru, jakým je pár místností v hradech a občasný krátký záběr do exteriéru, ale rovněž perfektní herecké výkony všech zúčastněných. Za vyzdvihnutí stojí krom Hanzlíka a Kostky také Otakar Brousek st. Samotný námět je skvělý a rozplétání případu záhadné vraždy, v níž mohla mít prsty celá řada lidí, je velmi působivé a chytlavé. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o televizní film je to super. Pár kulis a herců, dobrá komorní detektivka ve středověkém hávu. Pro mě pohlazení na duši, neboť ta místa, o kterých se tu mluví dobře znám. Je jen škoda, že byly ukázány jen interiéry jednotlivých hradů, rozhodně by bylo zajímavé vidět i exteriéry, i kdyby se mělo jednat o kulisu. A vzhledem k tomu, že jsem četl i knihu, tak mi děj přišel poněkud zkrácený. Ale celkový dojem výborný a spokojenost. Je dobře, že se točí filmy, jejichž celý děj se odehrává v kraji, kde žiji. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Záhada zamčeného pokoje. Lze sice obecně polemizovat o smyslu a provedení středověkého zločinu tak, jak jej vylíčil Šimáček i filmoví tvůrci, nicméně základní půdorys zůstal zachován. Ba co víc, v mnohém byl doslova předběhnut. Svíčka, závěs, ukradená listina, jehla napuštěná jedem, obarvená kočka... a k tomu poirotovské vyšetřovací metody Petra Ptáčka z Ledců. Z družiny vynikajících českých herců, na které dnes už nelze nevzpomínat s jistým okouzlením a fascinací, bych rád upozornil na neprávem opomíjeného představitele charakterních postav Viléma Bessera, jemuž kolegové a přátelé neřekli jinak než Míla. Jeho role, nevelká rozsahem, ale důležitá svým významem, dokazuje, jak skvělým hercem byl. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Výpravou pozoruhodně nulová detektivka z časů, jimž byl žánr hledání pravdy (zločinu) cizí vyloženě bytostně. Možná trochu mimoidně jsem chvílemi myslel na podobně anachronickou Osadu havranů. Právě rozpor žánru a doby skýtá největší zábavu, stejnou jako umožňují příbuzná díla, jež by bylo trapné jmenovat. Čas uplynulý od roku vzniku obohacuje divácký zážitek o další vrstvu: divák může pachatele identifikovat z pouhého povědomí o obvyklých rolích obsazených herců. Milé. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Spravedlnost vždycky zvítězí, jenomže to dá někdy spoustu práce…“ Krásná středověká detektivka, krásná černobílá televizní inscenace. O postavě Oldřicha ze Zlenic, zakladatele hradu Zlenice v Posázaví, „meči krále Jana položeného zpupným pánům na hruď“, se toho z historických análů moc neví. Možná i proto si Radovan Šimáčka, autor literární předlohy, vybral tuto postavu ke konstrukci téhle vcelku mistrné detektivní zápletky, kdy dojde mj. i na vyřešení (jen zdánlivé) záhady zavřené komnaty. Zaujmou sice primitivní byť vcelku účinné kriminalistické metody jako třeba použití černého kocoura coby středověkého "detektoru lži". Jinak herecky skvěle obsazeno, výborný mladý Hanzlík i Petr Kostka coby středověký detektiv pan Petr Ptáček. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Román Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 (1940 časopisecky, 1941 knižně) Radovana Šimáčka předběhl svou dobu a stal se zakladatelským počinem české historické detektivky. (NinadeL)
  • Ve scéně, kdy Petrova družina projíždí lesem těsně před přepadením, je na jednom stromě vidět turistická značka. (honajz)

Související novinky

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

18.08.2018

Napínavá dramata z vězení, rebelství Samuela Fullera, charisma Roberta Ryana, bojovnost Idy Lupino, emancipace nových osudových žen, šílenství noirových psychopatů, temné příběhy ze severu Evropy a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno