Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh začíná roku 1318, za vlády Jana Lucemburského, kdy se česká šlechta proti králi vzbouřila. Zlenický pán Oldřich ze Zlenic se k odboji ale nepřidal. Svolal na svůj hrad okolní velmože k rokování… a ráno byl nalezen mrtev. Byl zavražděn ve své zevnitř uzamčené komnatě! (Bohemia MP)

Recenze (73)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Skvělá detektivka zasazená do středověku má velice příjemnou atmosféru, napětí tak akorát, příběh o podivném úmrtí (zevnitř zamčených dveřích, černé kočce) je zajímavý i poutavý.. Jaromír Hanzlík a Petr Kostka v hlavních rolích báječní, on celý ten herecký ansámbl je výborný, např. Vilém Besser, Otakar Brousek st., Eduard Cupák..  U mě filmová spokojenost, velmi pěkná záležitost.. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Žánr středověké detektivky je filmaři neprávem opomíjený. Je náročný na výpravu, kostýmy a dobové reálie. Pro mne stojí v čele žánru film Jméno růže a seriál Případy bratra Cadfaela se skvělým Derekem Jacobim v roli mnicha vyšetřovatele. Hodnocený snímek mne zaujal svým zasazením do českého prostředí, kvalitními hereckými výkony a zajímavou zápletkou včetně záhady zamčeného pokoje. Také černobílý formát vhodně podtrhuje dobu, v níž se příběh odehrává. Naprostá spokojenost. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Na této kromobyčejné detektivce jsem postrádal to podstatné, co by z ní učinilo detektivku „historickou“, tj. duši středověku, jež by pronikala psychologii hrdinů, jež se zde omezuje na suché ohledávání řešené vraždy. Zdá se, že jeden a týž případ se může jako linie krutého ornamentu vracet v různých tónech od staletí po staletí. Stačí jen změnit kostýmy a jazykem navodit ten pravý čas. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o televizní film je to super. Pár kulis a herců, dobrá komorní detektivka ve středověkém hávu. Pro mě pohlazení na duši, neboť ta místa, o kterých se tu mluví dobře znám. Je jen škoda, že byly ukázány jen interiéry jednotlivých hradů, rozhodně by bylo zajímavé vidět i exteriéry, i kdyby se mělo jednat o kulisu. A vzhledem k tomu, že jsem četl i knihu, tak mi děj přišel poněkud zkrácený. Ale celkový dojem výborný a spokojenost. Je dobře, že se točí filmy, jejichž celý děj se odehrává v kraji, kde žiji. ()

Landauer 

všechny recenze uživatele

Jasně, předloha by se neměla prej moc srovnávat s adaptací, ale tady si nemůžu prostě pomoct. Knížka je výpravná, přirozená, vystupují v ní pestré a zajímavé postavy, které jsou dokonale vykresleny a zápletka se odehrává na politicko-historickém pozadí, které dává celé detektivce ráz uvěřitelnosti. Zkrátka lidé kolem řeší své záležitosti a pátrání po vrahovi berou jen jako okrajovou věc. Také jsou tu úžasně vykresleny hrady, atmosféra divokých lesů a rušné centrum středověké Prahy, hodně se tu cestuje, politikaří, pletichaří a diplomaticky vyjednává. Zločin na Zlenicích hradě je prostě skvělá knížka. Bohužel na televizní adaptaci je vidět, že vznikala za velmi nízkého rozpočtu, odehárává se téměř výhradně v interiérech a vše je zde odvyprávěno jako z rychlíku. Je to jako kdyby vám někdo nahonem u piva převyprávěl obsah knihy a co zapomněl, to si domyslel. Jestliže má tady tahle docela zpackaná televizní verze tak vysoké hodnocení, nechci ani pomyslet, kolik procent by dostala výpravná a daleko propracovanější adaptace filmová. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Román Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 (1940 časopisecky, 1941 knižně) Radovana Šimáčka předběhl svou dobu a stal se zakladatelským počinem české historické detektivky. (NinadeL)
  • Ve scéně, kdy Petrova družina projíždí lesem těsně před přepadením, je na jednom stromě vidět turistická značka. (honajz)

Související novinky

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

18.08.2018

Napínavá dramata z vězení, rebelství Samuela Fullera, charisma Roberta Ryana, bojovnost Idy Lupino, emancipace nových osudových žen, šílenství noirových psychopatů, temné příběhy ze severu Evropy a… (více)

Reklama

Reklama