Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh začíná roku 1318, za vlády Jana Lucemburského, kdy se česká šlechta proti králi vzbouřila. Zlenický pán Oldřich ze Zlenic se k odboji ale nepřidal. Svolal na svůj hrad okolní velmože k rokování… a ráno byl nalezen mrtev. Byl zavražděn ve své zevnitř uzamčené komnatě! (Bohemia MP)

Recenze (73)

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých prvních rozhlasových detektivek. S filmovou podobou jsem se seznámila dost pozdě, ale pokaždé si ji ráda připomenu. Tři výhrady: výkon (či spíš nevýkon) Karly Chadimové, šermířský souboj a pak jízda, či spíše ploužení koní, skupiny Petra Ptáčka za Oldřichem z Týnce, zdůrazněná komentářem "cesta byla obtížná". Podle mého cesta nebyla obtížná natolik, aby koně nemohli jet svižněji. Inu, divák míní, režisérka mění. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Napínavá středověká detektivka směšující v sobě několik pro mě zajímavých motivů. Záhada zamčeného pokoje, to je poloviční základ úspěchu. Omezený počet možných vrahů, to je jak vystřiženo z mé nejoblíbenější Agathy Christie. No a středověký hrad, pro mě vystudovaného historika diplomujícícho z českého středověku, hm to už je lahůdečka! Ztvárnění velmi dobré, sympatický Jaromír Hanzlík, Petr Kostka jasně "poirotující" takže za 4*. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Dobrá detektivka, knihu jsem přečetla už hodně dávno a ač jsem si sice pamatovala viníka, nepamatovala jsem si všechny ty opičky kolem, takže kdysi při prvním zhlédnutí jsem byla jako nepopsaný pergamen (samozřejmě, že filmík včera nebyl viděn poprve), dokonce s minimem chyb (to že se jednou na gotickém hradě vyskytne renesanční okno nebo že Vilém Zajíc z Valdeka, jemuž měl Petr Ptáček být podřízen, nebyl český komoří ale nejprve maršálek pak podkomoří, lze s klidným srdcem odpustit). Škoda, že to nebylo barevné (já barvičky moc ráda) a škoda, že na to nebylo více peněz, protože všichni pánové odvedli dobrý výkon a i dvě přítomné dámy se snažily... Není to sice tak dobré jako Cadfael či Jméno růže, ale rozhodně jako film i jako detektivka, zvlášť v českém prostředí, obstojí. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Jenom si preji miti na verejnopravne ceske televizi vice detektivnich pribehu ze stredoveku jako je tento. Konecne i ja mohu rici , ze jsem cetl knihu, ktera je spojena s filmem,nemohu vsak rici byla-li drive kniha ci film.Kazdopadne jednalo se o edici vychazejici za komunistu tzv. KOD - knihy odvahy a dobrodruzstvi ,knihy byly vyvedeny jakoby s tremi pruhy na hrbetu a byly ruznobarevne,Zlocin na Zlenicich byl svetle cerveny, skoro az ruzovy. Nazev byl Zločin na Zlenicích hradě leta pane 1318, ale s rokem si nejsem jisty,mel by vsak byt stejny jako je uvedeny v textu ditributora. Jsem rad ,ze toto bylo natoceno.Rezie se ujala znama reziserka pohadkovych pribehu Vera Jordanova, ktera mimo jine pohadky natocila i tyto : Balonova pohadka (1987), Carovne prstynky (1978), Demantovy dest (1989), Hvezdopravcuv dar (1994), Chán Sulejmán a víla Fatmé (1985), Jak se Kuba stal mlynarem (1996), Jak se stal švec Dratvicka tchánem pana krále (2004), Jakub a Modrinka (1996), Jak vylecit Jezibabu (1997), Kmotri z blat (1983), Kouzelny sip (1997), Kralovna bludicek (1981), Krkonosske pohadky (1974), O buchtach a milovani (1986), O chamtivem strasidle (1985), O Johance s dlouhymi vlasy (1998), O komtesce a zbojnikovi (1988), O kumburske Meluzine (1994), O Nesytovi (1994), Princ Chocholous (1974), Svata noc (1972) ci pohadka Svec z konce sveta (1986). ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o televizní film je to super. Pár kulis a herců, dobrá komorní detektivka ve středověkém hávu. Pro mě pohlazení na duši, neboť ta místa, o kterých se tu mluví dobře znám. Je jen škoda, že byly ukázány jen interiéry jednotlivých hradů, rozhodně by bylo zajímavé vidět i exteriéry, i kdyby se mělo jednat o kulisu. A vzhledem k tomu, že jsem četl i knihu, tak mi děj přišel poněkud zkrácený. Ale celkový dojem výborný a spokojenost. Je dobře, že se točí filmy, jejichž celý děj se odehrává v kraji, kde žiji. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Ve scéně, kdy Petrova družina projíždí lesem těsně před přepadením, je na jednom stromě vidět turistická značka. (honajz)
  • Román Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 (1940 časopisecky, 1941 knižně) Radovana Šimáčka předběhl svou dobu a stal se zakladatelským počinem české historické detektivky. (NinadeL)

Související novinky

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

18.08.2018

Napínavá dramata z vězení, rebelství Samuela Fullera, charisma Roberta Ryana, bojovnost Idy Lupino, emancipace nových osudových žen, šílenství noirových psychopatů, temné příběhy ze severu Evropy a… (více)

Reklama

Reklama