Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

X-Men Origins: Wolverine

Akční / Fantasy / Sci-Fi / Thriller
USA / Austrálie / Kanada, 2009, 107 min

Režie: Gavin Hood
Hrají: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Lynn Collins, Daniel Henney, Ryan Reynolds, Taylor Kitsch,  Will I Am, Dominic Monaghan, Kevin Durand, Tahyna Tozzi, Scott Adkins, Alice Parkinson,  Panou, Patrick Stewart, Tim Pocock, Hakeem Kae - Kazim

komentáře
V kinech ČR:30.04.2009Bontonfilm
V kinech SK:30.04.2009Tatrafilm
Na DVD od:29.09.2009Bonton

Obsah:

Film X-Men Origins: Wolverine je dějově zasazen na samý počátek ságy o známých mutantech X-Menech. Hugh Jackman se vrací v roli, která z něj udělala filmovou hvězdu; v roli Logana neboli nelítostného mutanta Wolverina obdařeného zázračnou schopností regenerace a také adamantiovými drápy na rukou.

Zatímco tři předchozí filmy byly zasazeny do nepříliš vzdálené budoucnosti, hlavní část nového příběhu se odehrává v 70. letech minulého století. Děj se vrací ke počátkům Wolverinovy hrdinské kariéry i tragickým událostem jeho života, z nichž jej nejvíce poznamená smrt osudové lásky Kayle Silverfox. Její smrt způsobí Wolverinovo ... (zobrazit celý text)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele POMO ***

Veľmi sľubná prvá polhodina - efektná akcia, moc pekná práca s horskými exteriérmi, sympatický Jackman, uveriteľný vzťah s jeho čučoriedkou, cool hlášky ("Som Kanaďan") a hustý superzloduch Schreiber (ponuky na záporákov bude odteraz odhŕňať lopatou). Wolverine začína ako vkusný balanc dynamickej akčňárne a príjemného rodinného dobrodružáku s dávkou romantiky... Preto škoda, že sa talentovaný Gavin Hood postupne stále viac a viac musí podriaďovať blbým scenáristickým zvratom, ktoré chcú ZA KAZĎÚ CENU vystreliť po akcii bažiaceho diváka zo sedačky. Film tak končí niekde medzi Doomom a Ratnerovymi X-Men 3. Nie som naštvaný ani sklamaný, bolo to cítiť už z traileru. Len je to trochu škoda. Tieto postavy a ich snaživí herci si zaslužia niečo duchaplnejšie. Singera.

profil / všechny komentáře uživatele kOCOUR **

Drsná pocta kultovnímu Rosomákovi? Ale kdepak. Spousta velkých řečiček, spousta testosteronu, ale ta pravá loganovská chemie chybí. Když jsem při jedné z akčních scén myslel na to, že Jackman má pěkný účes, vypovídá to něco o tom, že se na něj pěkně kouká, ale nic o tom, že by Hood uměl nějak zázračně točit (proboha, vážně nebyl po ruce zručnější řemeslník?). Zajímavé charaktery jsou naprosto utopené, na počítání totálních logických lapsů aby si člověk přioperoval pár prstů a obecně vzato, když tam není Schreiber, je to v podstatě velká umělá nuda, která si hraje na komiksový kult. Tím rozhodně není - spíš takovou smutnou jednohubkou lehce nad úrovní prvního Punishera. Což není extra velká pochvala. Škoda, že tohle si budeme hodně let pamatovat. Na restart dojde minimálně za dvacet let. 50%.

profil / všechny komentáře uživatele Tetsuo **

Unter Ratner.

profil / všechny komentáře uživatele Isherwood ***

Smutnit po Singerovi už po Rattnerovu kolapsu dávno vyšlo z módy, takže proč si neužít mutanty ve svižném akčním hávu, který je diktován stále oblíbenějším mustrem 80. let. Hood pochopil smysl nabídnuté látky a předkládá velmi slušně vysoustružený obrobek, jenž spoléhá na to, že pokud se na plátně něco hýbe, střílí a vybuchuje (pokud možno v rozpětí několika vteřin desetkrát po sobě), není možno se na něj hněvat. Jen ten Skip Woods stále píše jak po lobotomii, takže to v dialozích solidně drhne a ty zvraty musela tušit i ta partička dvanáctiletých soplů, kteří seděli o pár sedaček dál. No, moje slabost pro Reynoldse, fakt, že Schreiber je borec a Jackman megaborec, který tou svojí postavou prostě je, zachraňuje mnohé. Za pár dní to asi vyšumí, ale fakt, že jsem se dvě hodiny nenudil ani vteřinu, a to over the top finále na chladicí věži, tomu prostě dodává dostatečné plusové body. Edit: I po druhém zkouknutí to sice ještě má jakous-takous šťávu, ale ta blbost je až moc viditelná. Lepší 3*.

profil / všechny komentáře uživatele Blizzard ***

Rovnou na úvod se lehce zmíním o workprintu, ale flamem workprint vs. normální verze se zabývat rozhodně nebudu. Lidská blbost je nekonečná a stejně si každý obhajuje své argumenty, které jsou věrohodné asi jako výroky našich politiků. Film je dostatečně psychologicky i akčně zpracovaným příběhem o Wolverinovi, ve kterém nechybí vtip, kvalitní efekty, pěkná hudba a samozřejmě ani otřepaných klišé. Konečně se náležitě dozvíme něco o tom, jak Wolverine přišel ke svému holičskému náčiní a nejen to, skoro stejně velký prostor i jeho krvelačný bratr, za jehož ztvárnění zaslouží Schreiber velkou pochvalu. Je to zkrátka přesně to, co vyplňuje mezery a otázky v Loganově minulosti, které ve vás budou hlodat po zhlédnutí X-Menů. Tento snímek měl jistě v úmyslu celou trilogii doplnit, nikoliv překonat a to i přesto, že by si to Hugh Jackman nebo nejeden z nás, fanoušků filmových mutantů, rozhodně přál a tak se mu některé nedostatky ani vyčítat nedají. Například jistá epičnost, kterou známe z následného pokračování tu sice chybí, ale za tu dravost, s kterou se Logan pustil ve jménu pomsty do svých protivníku, si X-Men Origins: Wolverine ty hodně silné tři hvězdy určitě zaslouží. (6/10)

profil / všechny komentáře uživatele Tom Hardy ****

Je to spíš předražený pilot televizního seriálu, který v mnohém připomíná prequel nové série 24 hodin Redemption - solidní výprava, charismatický hlavní hrdina, nadějný záporák, který je na plátně mnohem méně, než by si zasloužil a polovičaté akční scény, které sice mají potřebný drajv, ale je jich zoufale málo. Nový X-Men je zkrátka přesně tak cheesy, jak si to žádá mladé publikum, což vzhledem k úspěchu trojky nepřekvapuje (Ratnerův intelektuální ústupek znamenal pro sérii největší výdělky… uf). Přesto mi přijde Wolverine o chloupek lepší, než Ratnerova trojka, která mě celou dobu vytáčela totální průměrností. Hood má silnější chvilky. Má jich málo, ale jsou tam. A Liev Schreiber je geniální záporák (snad mu někdo dá v nějaké podobně stylizované roli větší prostor). Výsledek tak 70%. PS: Komu během sledování dojde, že jsme se s Wolverineovým bratrem setkali již v jedničce X-Menů, ten si zaslouží metál. Těžko říct, komu za to nafackovat.

profil / všechny komentáře uživatele Renton ***

Scénář: David Benioff, Skip Woods .. I'm drinkin to remember. _ Keamy, Charlie, Hanibal, Moto, Zus, Marlow & Drover. __ O nějakém výrazném zklamání jako v případě (roku 2006) X-Men: The Last Stand nemá vůbec cenu mluvit. Čas emoce utišil, takže první z řady "Origins" beru jako (ne)potřebný, průměrný a jen s jedinou ambicí točený rozšiřovák/prohlubovák série X-Men. Scénář se veze na tuctech klišé, rutinní režie tomu nijak nepomáhá (naštěstí jsem od použité trojice tvůrců ani zázraky neočekával) a tak jediné, na čem film staví jsou namakané herecké kreace. Jednorázových 50% u kterých jsem se nenudil, ale po pár hodinách si na film vzpomínám jen díky WP aféře a možná tak úvodnímu válečnému průřezu. Napodruhé už bych rozhodně tlačil hodnocení dolů!

profil / všechny komentáře uživatele Djkoma ***

Wolverine není takový film, jak by divák čekal. Gavin Hood působí jako by chtěl točit jiný film než studio a ve výsledku vznikl nelogický a nesmyslný polotovar, bez jakékoliv psychologie postav a s neskutečně prostříhaným dějem. Nabušené trailery ukázaly prakticky všechnu akci, která je fajn, ale velmi samoúčelná a často ani dobře nevypadá (což mi tolik nevadí, slabší efekty dokážu prominout viz závěrečná bitka na komíně, která je maximálně šílená a mě potěšila...). Bohužel právě s efekty to režisér hodně přehnal a některé jsou extrémně směšné a tragické (spoiler:to mluvím o Xavierovi...). Přesto, je Wolverine film se slušným tempem, výbornými herci, kterým dominuje Hugh Jackman, jako největší mutantský machr historie, a Liev Schreiber, který konečně prodává své kvality a délku nehtů:). Některé scény jsou opravdu dobré, především bych vyzvedl výbornou úvodní titulkovou sekvenci, která mě ohromila. Nechápu, proč není film více zaostřen na Wolverinea, ubrána většina zbytečných a rychle umírajících vedlejších postav a vše působí velmi nedodělaně. Jako zábavná rychlokvaška na jedno použití je to fajn, ale přemýšlet u toho nemůžete, protože těch otázek "proč a jak" by se vyrojilo nespočetně. Tak snad napodruhé, zručnější režisér a kvalitnější scénář bez jakýchkoliv zásahů od studia, dovolí vzniknout tak kvalitnímu filmu, jaký si právě Wolverine zaslouží... PS: můk favorit Gambit se tady moc neohřál... PPS: Gavin Hood určitě obdivuje Equilibrium....

profil / všechny komentáře uživatele imf ***

Souhlasím s tím, že je to pro děcka (teenagery) a že to trochu kazí jméno X-Men sérii. Ale o nic víc než Ratnerův pokus. Scénář plný klišé, siláckých hlášek a příliš rychlých přechodů mezi akčními scénami (rychle něco řekni, ať ti můžu vrazit pěstí) v rukou režiséra, který občas vystřihne úplně dementní záběr (úvodní flashback), ale většinu času drží film v kolejích blockbusteru z druhé cenové. Jackman se snaží, Schreiber je borec a Reynolds nebo Kitsch mají našlápnuto na vlastní sólovky. Návrat do světa mutantů nebolí, ale nezbavíte se pocitu, že to celé mohlo být lepší, vždyť jde o nejslavnějšího mutanta ze všech. Skromnost při vchodu do kina berte jako extra airbag. Náraz bude snesitelnější a nakonec si možná uvědomíte, že tahle cukrová vata mládeži chutná. Před deseti lety by to bylo za čtyři hvězdičky, tentokrát jen takové ty hodně silné tři, se vším co k létu potřebujete. Strach z dalšího Daredevila je ta tam, mírná poptávka po dalším Wolverineovi pomalu bublá na povrch. Ale nikam se nežeň, Hollywoode...

profil / všechny komentáře uživatele AngelAngie **

Tak jsem se těšila .. a nic .. už dlouho mě nějaký film takhle nezklamal .. X-Meny miluji, jak komix, tak film .. ale tohle? Vždyť tam nic nebylo .. nic, co bych si řekla - jo, tak tohle je jízda .. celkově mi k tomu, abych byla opravdu spokojená, chybí po příběhové stránce hrozně moc.

profil / všechny komentáře uživatele Rob Roy ***

Popcorn na jedno použití pro děcka. Z hledika vývoje komiksových adaptací krok zpátky. A jsem sám, komu tenhle film místama svou nablblostí připadal jako vytažený z osmdesátek? A Hugh Jackman má jedno z nejdokonalejších těl v Hollywoodu, to je nepopiratelný fakt.

profil / všechny komentáře uživatele mandes ***

Rozpočet $150miliónov Tržby Celosvetovo $363,393,468

profil / všechny komentáře uživatele Marigold **

Zklamání ještě o třídu větší než v případě závěrečného dílu trilogie. Ani Jackmanovo nezpochybnitelné můžo a charisma neudrží pohromadě příběh, který se po dost nadějném rozjezdu rozprskne do nesourodých rubaček, přihlouplých dialogů a strašně čitelných zvratů. Kdesi se vytratilo to unikátní kouzlo x-mení série a opravdu marně přemýšlím, co Wolverina staví nad všechny ostatní bezduché komiksové rubačky. Namísto opomenuté otázky vztahu mutanti x lidé měl zřejmě v Hoodově filmu figurovat problematický hrdina, jenže z Logana zbývají opravdu jen ty lesklé drápy a nazuřený výraz. K obrazu Rosomáka životopisný film přispívá paradoxně ze všech dílů nejméně, něco vytěží z charismatu předchozích dílů, ale ty nové poznatky o hrdinově minulosti jsou velmi chatrné, chtěné, přehnané a místy skoro trapně vykalkulované. Obrazové pojetí nemá čím zaujmout, hudba je fajn, herci fajn, ale přidaná hodnota, jaké divák přivykl u Singera, ta tu prostě chybí. Bohužel se potvrzuje to, co jsem tušil už u X-Men: Poslední vzdor. Bez Singera tomuhle univerzu chybí jakékoli rozlišující kouzlo. [50%]

profil / všechny komentáře uživatele Cervenak **

Veľmi nepríjemné prekvapenie (hoci, je to po tých suchých traileroch vlastne prekvapenie?). Scenár je v podstate prehliadkou školáckych chýb, za ktoré sa bez milosti vyhadzuje zo scenáristickej školy (vedľajšie postavy na jedno použitie, hrozne zle našraubovené premostenia, trápne predvídateľné "prekvapivé zvraty", nevýrazní a hlavne hlúpi záporáci atd. atd.) a réžia je niečo tak bezvýrazného, že to nielenže nemá ani na popcornovo nadupanú Ratnerovu trojku, ale dokonca mi chodí po rozume prirovnanie k filmom ako Blade: Trinity či Elektra. Okrem srandy. Hlášky cca tri, všetky už boli v traileroch. Triky priemerné. Akčné scény hojné, ale napospol nezáživné, snáď len ten vrtuľník ma trochu prebral z letargie. Vydolujem zo seba 5/10, ale budem musieť použiť veľmi veľký bager. Kriste, veď mňa nudil dokonca aj ten Jackman!!!

profil / všechny komentáře uživatele Superpero **

Myslím, že takovou tupost nečekal nikdo.

Hodnocení uživatelů:
golfista ***